Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Euro Truck Simulator 2 laguje na kompie na którym powinien śmigać jak rakieta!

Gnieworz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nowy komputer i nwm czy wcisnęli mi gówno czy EUTS jest jakiś zbugowany...

Serwis "Can you run it" pokazuje mi że mam o wiele lepszy sprzęt niż rekomendowane wymagania ale na wysokich detalach widać już ciągłe lagi! a pozostaje jeszcze tryb ultra!

Czy to jest wina tejże gry?

PS: nie będę w nią grał, zainstalowałem tylko żeby sprawdzić jak działa komputer a akurat była pod ręką więc nie piszcie mi skąd mam pobierać ew patche :)

Mój sprzęt to

Intel Core i5-4460 CPU 3.20 GHz 3.20GHz

4gb RAM'u (dostępne 3.88 - właśnie DLACZEGO?)

64 bitowy windows 8.1

procesor x64

Myślę że nie ma tragedii... w najbliższym czasie dokupię brakujące 4gb RAM'u żeby grać w Watch Dogs :P

Opublikowano

Windows o ile sie nie myle pobiera te pare dziesiatych do swojej pracy

Zmniejsz rozdzielczosc i zobacz czy nie masz AA wlaczonego.

QL4A4Sf.png

Opublikowano

Windows o ile sie nie myle pobiera te pare dziesiatych do swojej pracy

Zmniejsz rozdzielczosc i zobacz czy nie masz AA wlaczonego.

Nie prawda, "brakujący" RAM pobiera na swoje potrzeby zintegrowany układ graficzny procesora.

@Gnieworz

Zainstalowałeś sterowniki do tego sprzętu?

Do tego lepiej zmniejszyć rozdzielczość, mi np. gry, które wg. "Can you run it" nie poszłyby na moim PC idą bez problemu na wysokich/ultra, więc różnie z tym bywa :P

HB5fLf7.png

Opublikowano

@TheVolume

tak wiem że Can you run it nie pokazuje dokładnych informacji a co do sterowników - faktycznie zapomniałem! a myślałem że od początku są najnowsze!

mógłbyś powiedzieć jak to zrobić?

wcześniej miałem XP i pamiętam że było z tym dużo pier*olenia...

Opublikowano

@TheVolume

tak wiem że Can you run it nie pokazuje dokładnych informacji a co do sterowników - faktycznie zapomniałem! a myślałem że od początku są najnowsze!

mógłbyś powiedzieć jak to zrobić?

wcześniej miałem XP i pamiętam że było z tym dużo pier*olenia...

Teoretycznie powinny być najnowsze, ale nigdy nie wiadomo :)

Nie dostałeś razem z komputerem płyty ze sterownikami?

Jeśli nie to musisz znaleźć nazwy podzespołów (płyta główna, procesor, układ graficzny itp.) i pobrać je ręcznie.

Nazwy możesz też sprawdzić programem "Everset Ultimate".

HB5fLf7.png

Opublikowano

dobra dzięki a jest jakaś jedna strona ze sprawdzonymi sterownikami? nie chciałbym zajechać kompa w trzeci dzień
PS: ale widzę że działa aktualizowanie przez panel sterowania więc luz
w XP nie działało
udało mi się w ten sposób zaktualizować dwie karty graficzne i zaraz sprawdzę jak działa
ps: robiłem to przez tą opcję żeby windows sam wyszukał w trybie online (czy to skuteczne w 100%?
Niestety dalej nie idzie zbyt dobrze

Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "Edytuj".

// TheVolume

Opublikowano

rozdzielczość mam taką jak monitor 1024x768 co mam zmienić na 800x600? czy jakoś tak?

właśnie sprawdzałem i oba te programy mam najnowsze :(

ps; zapomniałem powiedzieć coś o kartach graficznych

ADM Radeon R7 200 Series
Intel® HD Graphics 4600

Opublikowano

rozdzielczość mam taką jak monitor 1024x768 co mam zmienić na 800x600? czy jakoś tak?

właśnie sprawdzałem i oba te programy mam najnowsze :(

ps; zapomniałem powiedzieć coś o kartach graficznych

ADM Radeon R7 200 Series

Intel® HD Graphics 4600

Dwóch na raz przecież nie używasz :D

Podłączoną masz zapewne dedykowaną c'nie? Sprawdź lepiej :D Kabel od monitora masz wpięty do karty graficznej czy do płyty głównej?

Sterowniki zakładam że aktualne, skoro pobierałeś.

Przejdźmy do najważniejszego - gra jest oryginalna? :P

HB5fLf7.png

Opublikowano

gra jest oryginalna

kabel jest podpięty normalnie z tyłu do komputera tym niebieskim kablem ze śrubkami po bokach (stary monitor) i nie mam drugiego takiego wejścia w kompie

co to znaczy dedykowana?

PS: to po co dali mi dwie karty?

Opublikowano

gra jest oryginalna

kabel jest podpięty normalnie z tyłu do komputera tym niebieskim kablem ze śrubkami po bokach (stary monitor) i nie mam drugiego takiego wejścia w kompie

co to znaczy dedykowana?

PS: to po co dali mi dwie karty?

Chodzi o to, że jeden układ graficzny masz zintegrowany z procesorem, a w skrzynce masz jeszcze oddzielną (dedykowaną) kartę graficzną.

Z tyłu komputera powinieneś mieć kilka wejść na górze i kilka na dole, te na dole łączą kartę graficzną (dedykowaną) z monitorem, natomiast te wyżej zintegrowany układ graficzny procesora z monitorem.

W Twoim przypadku dedykowana karta graficzna będzie o niebo lepsza od zintegrowanej.

HB5fLf7.png

Opublikowano

ok z dołu mam dwa wejścia hdmi ale nie mam wejścia do tego kabla http://www.bntrade.pl/pliki/zdjeciaznak/KM1/KM1a.jpg

jeśli te hdmi są do tej dedykowanej to będę musiał poczekać na nowy monitor z wejściem hdmi :/

chyba że coś źle zrozumiałem?

przyznam że jestem zdziwiony

myślałem że ta karta łączy się z procesorem w środku obudowy i wysyła mi informacje gdziekolwiek wsadzę kabel

PS: rozumiem że zintegrowana stanie się bezczynna?

ona jest tam jakoś "przyspawana" czy da się ją wyjąć i sprzedać?

Opublikowano

ok z dołu mam dwa wejścia hdmi ale nie mam wejścia do tego kabla http://www.bntrade.pl/pliki/zdjeciaznak/KM1/KM1a.jpg

jeśli te hdmi są do tej dedykowanej to będę musiał poczekać na nowy monitor z wejściem hdmi :/

chyba że coś źle zrozumiałem?

przyznam że jestem zdziwiony

myślałem że ta karta łączy się z procesorem w środku obudowy i wysyła mi informacje gdziekolwiek wsadzę kabel

PS: rozumiem że zintegrowana stanie się bezczynna?

ona jest tam jakoś "przyspawana" czy da się ją wyjąć i sprzedać?

Zintegrowana jak nazwa mówi - jest scalona z procesorem, nie można jej odłączyć, wyjąć, "odspawać", odlutować itp.

Jeśli kupisz monitor z wejściem HDMI i podłączysz go do jednego z wejść na dole (do dedykowanej karty graficznej) to komputer uruchomi się z dedykowaną kartą graficzną i z jej zasobów będzie korzystał.

Wtedy dopiero będziesz mógł cieszyć się w pełni z podzespołów, które posiadasz :)

HB5fLf7.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...