Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Blokada liveboxa - omijanie

Quazadi

Pytanie

Opublikowano

Siema, mam taki problem, otóż ojciec założył na liveboxie blokadę na mój komputer tak abym od 19:00 do którejś tam nie miał internetu.

Hasła do konta admina na liveboxie nie znam bo zmienił.

I teraz pytanie: Da się jakoś to ominąć poza połączeniem kablem(bo w ten sposób jestem właśnie połączony) i resetem?

Może jest jakiś program do haseł czy coś?

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam Windowsa po angielskiemu, nie będę tłumaczył nazw, bo mogę cię wprowadzić w błąd.

1. PPM na ikonkę internetu, wybierz Open Network and Sharing Center.

2. Po lewej stronie masz menu, kliknij Change adapter settings.

3. Wybierz swoją kartę sieciową, kliknij na nią PPM, a później Properties.

4. Zaznacz Internet Protocol Version 4 (TCP/IPv4), a później Properties.

7. Zaznacz Use the following IP address.

6. Zmień ustawienia i kliknij OK.

Screen:

akeHb0b.png

Tak wyglądają moje ustawienia, u ciebie może być inaczej.

Pamiętaj, że jeśli coś źle ustawisz możesz utracić połączenie z internetem.

IP musisz wybrać z puli DHCP ustawionej w Liveboxe. Standardowo jest to chyba 192.168.1.10 - 192.168.1.150. Jeśli wybierzesz błędny adres, utracisz połączenie z internetem.

Maska podsieci standardowo 255.255.255.0.

Brama i DNS to IP routera (zazwyczaj 192.168.1.1).

ㅈㅈ.

Opublikowano

Na screenie masz przykładowe dane. Nie mam pojęcia, jak zbudowana i skonfigurowana jest twoja sieć.

Może zmieniłeś IP komputera na takie, które jest już używane? Albo w routerze na sztywno jest ustawiony adres IP dla MAC twojego komputera i dlatego nie działa.

Możesz zresetować ustawienia routera guzikiem z tyłu obudowy, ale wtedy będziesz potrzebował loginu i hasła do TP. Będziesz wtedy miał dostęp do LB (login i hasło do niego zmienią się na standardowe - admin:admin). Poza tym, jeśli masz "niestandardowo" skonfigurowaną sieć, to internetu nie będzie nigdzie, a ojciec wyrzuci cię przez okno. :)

ㅈㅈ.

Opublikowano

wystarczy zmienić MAC karty, na jego podstawie przydzielane IP i założona blokada

jak nadal blokuje można użyć telenetu do zalogowania się na konto roota systemu i ręcznie zmienić sobie konfigurację czy dopisać jak się podoba.

tutoriale znajdziesz na Google, któryś z dziesiątków dostępnych może zadziała, miłego sprawdzania który to właściwy dla tej wersji softu i urządzenia routera

p.s. osobie wprawionej w grzebanie w konfiguracji linuxa zajmie to od pół godziny do godziny i 2-3 restarty routera na sprawdzenie i uaktywnienie nowych ustawień, laikowi nie mającemu pojęcia co robi od kilku dni do kilkunastu  całkowitych resetów konfiguracji routera :D

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Podłączenie przez wi-fi widnieje jako 1 komputer.

Podłączenie przez ethenet (kabel) widnieje jako drugi (inny) komputer.

Czyli łącząc się przez kabel "omijasz" limit bo to jest tak-jakby drugi komputer (tak widzi go livebox).

Ogólnie radziłbym ci o wystąpienie do taty o limit do 22-23 (np. wysprzątaj cały dom i poproś)

Nie wiem ile masz lat, jeżeli masz 13-16 lat, i wstajesz o 7, to powinieneś iść spać przed 23 (powinno się spać około 8-7 godzin)

Opublikowano

Sam jesteś patologia... Człowieku, zablokował mi dostęp do neta i tyle... A w patologicznej rodzinie pozwalałby mi grać w nieskończoność bez żadnych ograniczeń inteligencie -.-

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...