Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Nauka w pisaniu pluginów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry :) Ponieważ już zbliża się koniec roku szkolnego i powoli nauczyciele odpuszczają, to nie mam co z czasem robić (akurat teraz powinienem się uczyć na jutro, bo mam dużo do zaliczenia, ale nie chce, bo wole napisać to :D) to chciałbym nauczyć się pisać pluginy do Bukkita. Dlaczego? Moim marzeniem jest nauczenie się programowania. Nie takiego podstawowego, ale takiego zaawansowanego! Póki co zabierałem się za C++, czy JavaScipt, jednak zniechęcał mnie na tych wszystkich internetowych poradnikach "WSTĘP". Był cholernie długi i za każdym razem mówił coś o wyborze programów, ble ble ble ble ble itp. Pomijając wstęp zaczęli coś pisać od razu o skrpytach itd. I ja już nie wiedzialem co mam z tym zrobic. Dlatego też szukam 'nauczcyciela', który wprowadziłby mnie np. na Skype w pisanie pluginów pod bukkita. Chodzi mi głównie o to, aby podstawy mi wytłumaczyć i tak dalej. Mam 14 lat i jeśli chodzi o rzeczy, które mnie interesuję, tak jak fizyka, czy astronomia, czy właśnie także to tutaj programowanie to szybko się uczę :) Z góry dziękuję za odpowiedzi! Moglibyście też pisać indywidualne pomysły na pluginy, które mógłbym napisać. Bym się tymi pomysłami pobawił :) Twórczy nie jestem ;)

Pomogłem? Daj lajka! Z góry dzięki!

Opublikowano

Polecam javastart.pl ;)

Ps. Jak jest koniec roku szkolnego to polecam sport, a nie nerdzenie przed kompem :>

Opublikowano

Polecam javastart.pl ;)

Ps. Jak jest koniec roku szkolnego to polecam sport, a nie nerdzenie przed kompem :>

meh, 30 stopni za oknem i miała bym tam dupę ruszyć? powyżej 25 nie dotykam drzwi...

Co do tematu... :D a kto powiedział że programowanie będzie łatwe!

Powiem tak... na mnie zadziałalo dopiero coś ciekawszego, pierdzielenie się z tymi poradnikami i pisaniem tych okienkowych aplikacji... "nie no kur, tak się nie da"

Więc bukkit to dość ciekawy pomysł by zacząć, po prostu szukasz jak napisać główną klase, czyli pusty plugin, a potem szukasz po necie jak czegoś nie wiesz - trudniej, ale ciekawiej :P tak to ja się nudziłam w kilka minut od rozpoczęcia.

Co do c++...

Moja nauka c++ zaczeła się od...  kiedyś właśnie od okienkowych rzeczy, z 2/3 lata temu - nic nie zapamiętałam :D no może przynajmniej dało mi to czyste podstawy - jak dodawać cyferki i tworzyć zmienne :P

A do prawdziwej nauki C++ postanowiłam tak jak w Javie... rzucić się na głęboką wodę

http://www.directxtutorial.com/

Niestety z powodu braku czasu, mój projekt utkwił na latających trójkątach zmieniających kolory... LSD przy tym wymięka! xD

Potem pewnie znowu zacznę się tym bawić, ale już wiem że sucha nauka nic mi nigdy nie da, ja muszę mieć coś ciekawego do zrobienia, a postawy i zasady wejdą same do głowy

To już jest koniec smerfa:

http://www.mpcforum.pl/topic/1323530-info-znikam/

GG: 48522543

PS: Na innych forach i stronach znajdziesz mnie pod nickiem: 

BukkitSmerf

Opublikowano

@Karolina_666

I Ile ci zajęło od początku nauki Javy do napisania takiego całkiem prostego pluginu napisać? :P Masz jakieś tutoriale z których korzystałaś? :) Ile masz tak wgl lat? :D

@_const

No chyba nie ^^ To znaczy obiecalem sb ze bede codzioennie biegal troche zeby moc uciekac przed zombie jak czas już nadejdzie, ale o tym to juz pomysle. I tak ja już Karolina napisała, powyżej 25 stopni nie wyjde na dwór. :)

Opublikowano

@Karolina_666

I Ile ci zajęło od początku nauki Javy do napisania takiego całkiem prostego pluginu napisać? :P Masz jakieś tutoriale z których korzystałaś? :) Ile masz tak wgl lat? :D

@_const

No chyba nie ^^ To znaczy obiecalem sb ze bede codzioennie biegal troche zeby moc uciekac przed zombie jak czas już nadejdzie, ale o tym to juz pomysle. I tak ja już Karolina napisała, powyżej 25 stopni nie wyjde na dwór. :)

mój 1 plugin? jakiś miesiąc :P I nie był on prosty :D

Download jest w tym poście:

http://www.mpcforum.pl/topic/1059538-dl-plugin-professionalwarns-warnybanymute-jakich-jeszcze-nie-bylo-i-jeszcze-wiecej/?p=9761996

v 1.0 :P

I nawet MySQL ma! :D

Ale wykonanie raczej ujowe :)

PS:

Tak, to był mój pierwszy projekt w eclipse, od razu po napisaniu komendy wysyłającej "Hello World" zaczęłam pisać to... :D

Co nie było łatwe... bo wszystkiego trzeba było się uczyć w locie

BukkitSmerf

Opublikowano

Głupoty gadasz :D

Zeby nie dostac warna napisze cokolwiek odnośnie tematu. Polecam książki do nauki Javy ew. programiste :P 

Opublikowano

@Karolina_666

Hmmm a z jakich poradników korzystałaś? :) Ile masz lat? :D

@nblc

Ksiazki Javy beda gorsze i nudniejsze od wszelkich poradnikow na internecie :)

@topic

Posdkreślam, że wciąż szukam jakiegoś nauczyciela, który byby w stanie mi wytłumaczyć podstawy :)

Opublikowano

poradniki? :D

Te 3 strony (chodzi tylko o te 3, nie o cała stronkę :P)

http://javastart.pl/podstawy-jezyka/zmienne/
http://javastart.pl/podstawy-jezyka/operatory-matematycze-i-logiczne/
http://javastart.pl/podstawy-jezyka/petle/

I to wszystko jeśli chodzi o poradniki, reszta to wyszukiwanie na stackoverflow.com potem też zadawanie pytań:

WAZNE: Nie zadawaj tam pytań związanych z MC itp :) tam jednak jest fajna społeczność, ale trzeba się dostosować - musisz wykazać że się starasz, jak tylko zadasz pytanie, to cię zminusują i wywalą :D Musisz pokazać że się starasz, ale nie możesz jednak samemu dojść do poprawnego kodu.

I reszte wiedzy z bukkit.org - dział od pomocy w pisaniu, i dział z resources (biblioteczki, ciekawe sztuczki itp :P)

Aktualnie mam... 17 latek ucze się od roku i 5/6 miesiący tak około.

Branoc

EDIT: hyym tak właściwe to zmiennych nigdy chyba nie czytałam o.O ("umiejętność" tworzenia zmiennych... to wystraczyło zobaczyć do jakiegoś kodu :P)

Zamiast tamtej stronki, chodziło mi o tę:

http://javastart.pl/podstawy-jezyka/typy-danych/

BukkitSmerf

Opublikowano

@Up

Ja swój plugin i to prosty musiałem napisać w 2 tygododnie po zaczęciu nauki :D

Przez te 2 tyogdnie nauczyłem się totalnych podstaw właśnie z Javastart.pl :D

A resztę uczyłem się z poradników do pisania pluginów. Teraz większość rzeczy, których nie rozumiałem (Jak grochem o ściane :D) piszę bez mrugnięcia okiem :D

Chociaż po pisaniu pluignów - Jak mi się to zbudzi - zacznę pisać w C++, to polecam Ci robienie tak jak ja i Karolina :D

Rzuć się w głęboką wodę (Ale bez przesady, bo utoniesz :) ) i ucz się podczas pływania, wtedy więcej rzeczy wejdzie Ci do głowy.

Teraz piszę swój rozbudowany, publiczny plugin na Minigry :D + autorski i prywatny plugin na Firmy, a ledwo miesiąc temu nie wiedziałem po co rozszerzać klasę... :D

Życzę Ci powodzenia!

Jeżeli chciałbyś pomocy, bo czegoś nie rozumiesz to zapraszam na tego Skype'a: S0L1D3R-1

Nie mówię, że umiem wszystko, dalej się uczę (Jak dla mnie jeszcze sporo nie umiem), ale to co umiem mogę Ci przekazać (Tylko jeżeli spytasz i to o konkretną rzecz :D)

Jeszcze raz powodzenia!

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

A potem się ludzie dziwą czemu młodzież ma nadwagę, problemy zdrowotne i inne :(

Topic, żeby warna nie złapać: na javastart.pl spędziłem może 2 dni, potem to już leciałem proste pluginy (pierwszy plugin zmieniał spawnery (jest na MPc)), potem stoniarki, a teraz piszę już wszystko : >

Opublikowano

@Karolina_666

@_const

Kobiet o wiek się nie pyta :P

@topic

Ja się też wiele nauczyłem z:

http://forums.bukkit.org/forums/plugin-development.5/ 

Opublikowano

@kubat164V8

Niestety użytkownik wszystkie swoje filmy usunął. Ma ktoś inne propozycje?

Przypominam, że szukam kogoś, kto by mnie poduczył w Javie ;)

@Karolina_666

Przeszedłem kilka lekcji, aż doszedłem do Funkcji Matematycznych, przy których po prostu mi szczęka opadła... I niestety nie wiem wciąż co to metoda, klasa i do czego służą. Ogarnąłem zmienne, jednak nie wiem jak mi to może pomóc w pisaniu pluginów :)

Opublikowano

najlepiej się uczyć samemu... tutoriale mogą tylko delikatnie pomagać zacząć lub rozwiązać jakiś problem, ale ucząć sie tylko z tutków... nie nauczysz się tego co w programowaniu jest tak naprawdę najważniejsze... rozwiązywania problemów i logicznego myślenia.

Więc zamiast szukac poradnika... zacznij się uczyć

BukkitSmerf

Opublikowano

@up Możesz np programem jdgui "rozszyfrowac" jakiś plugin i z niego się uczyć przepisać go że tak powiem i zawsze coś tam wpadnie,a tak to tylko poradniki i metoda prób i błędów 

Opublikowano

@UP Niestety bardzo żmudne i zniechęcające rozwiązanie, kiedy patrze na jakiś plugin i widze, że składa się z kilkuset linijek....

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w nauce? :)

Opublikowano

Czy jest ktoś w stanie mi pomóc w nauce?

Raczej wątpie, aby ktokolwiek za darmo podjął się nauczania programowania. Dla osoby uczącej jest to naprawdę dość długie i męczące. Jednak nikt Ci w nauce pomagać nie musi. 

I niestety nie wiem wciąż co to metoda, klasa i do czego służą

Jeśli chcesz pisać proste programy, to nie musisz wiedzieć dokładnie co to klasa. Poprostu załóż, że jest to plik, w którym znajduje się kod. Metody zrozumieć musisz, jednak nie są trudne do zrozumienia i wystarczy, że obejrzysz o nich jakiś poradnik na yt. Dużo łatwiej tam wszystko zrozumieć. Jak już zrozumiesz zmienne i metody, to bez problemu możesz zacząć uczyć się pisania prostszych pluginów. Jeśli będziesz miał jakieś problemy to pisz. Skype i gg znajdują się na moim profilu, ale nie oczekuj ode mnie, że będę Cię uczył. Jednakże chętnie pomogę.

708121422388637873334.png

Opublikowano

Ja się cpp nauczyłem poprzez czytanie dziesiątek poradników na internecie, kupowałem video - video jest najlepsze, ksiązki itp.

Opublikowano

@Jaca777

A znasz jakieś dobre Polskie poradniki do tworzenia pluginów pod Bukkita?

A weź sobie zobacz nasz, tworzony przeze mnie i @Karolina_666 :

https://github.com/BukkitSmerf/BukkitTutorial-PL/wiki
Niegotowy jeszcze, ale jakąś tam treść zawiera.

Jeśli chodzi o polskie poradniki do bukkita - nie wiem, nie zajmuje się bukkitem od ponad roku, ale wciąż pamiętam pewien angielski. Znajduje się na kanale TheBCBroz i naprawdę możesz się z niego bardzo dużo nauczyć. Koło 80 odcinków.

708121422388637873334.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...