Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Niemiecki - jak wymówić

kysy21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Więc takie pytanie małe mam .

Jest pytanie :

-Was hast du heute vor ? 

- TU JAKIŚ GOŚCIU COŚ ODPOWIADA 

-Toll ! 

I moje pytanie to jak się wymawia te dwa zdania co mam , czyli pierwszą i trzecią pauzę 

Opublikowano

@UP

Już chciałem ten sam link dać :/

Tego sposobu na naukę wymowy sam kiedyś używałem, polecam :D

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

@Up mam nadzieje że dobrze.

Ale chciałbym się upewnić bo nie widzę w tym tanslate żadnego głośnika :/ 

Gdzie on dokładnie jest ? 

( Używam tego translata od wielu lat , ale nigdy nie używałem żadnego głosniczka :/ )

Opublikowano

@Up mam nadzieje że dobrze.

Ale chciałbym się upewnić bo nie widzę w tym tanslate żadnego głośnika :/ 

Gdzie on dokładnie jest ? 

( Używam tego translata od wielu lat , ale nigdy nie używałem żadnego głosniczka :/ )

Prawy dolny róg ;)

538f640222a86.png

Opublikowano

A to toll się czyta tak jak pisze ? 

Co do translate to nie wiem czemu ale ja tam nie mam głośnika , mam tylko tego ptaszka czyli oceń tłumaczenie

Opublikowano

Tak się czyta:

-Was hast du hojte fua

-Toll

"vor" można czytać też "for", nawet niektórzy nauczyciele nie akcentują tego "r", żeby było łatwiej, ale absolutnie nigdy nie czyta się "wor".

Opublikowano

Tak się czyta:

-Was hast du hojte fua

-Toll

"vor" można czytać też "for", nawet niektórzy nauczyciele nie akcentują tego "r", żeby było łatwiej, ale absolutnie nigdy nie czyta się "wor".

A no fakt, sorry zapomniałem o tym. Bo niekiedy jak czytałem vor to nauczycielka nic nie mówiła więc myślałem, że dobrze. Aby dobrze wymawiać te wyrazy to trzeba to mówić z akcentem takim. Po prostu to ja nie wiem jak wytłumaczyć wymowę, ale mi akurat idzie dobrze ona.

Opublikowano

Tak się czyta:

-Was hast du hojte fua

-Toll

vor to normalnie for nie fua,ewentualnie niektorzy moga zjadac r na koncu,a wiekszosc nauczycieli to llaiki.pracuje na codzien z niemcami i nie spotkalem sie z tak bujna wymowa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...