Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Monitor wyłącza się w trakcie gry.

Shayen

Pytanie

Opublikowano

Siema, mam problem, otóż od pewnego czasu mam problem z monitorem (możliwe że także z kartą graf.), ponieważ wyłącza on mi się kiedy gram w LoL'a (w innych grach tak nie mam np. w Dota 2, Smite, TERA itd.), zazwyczaj dzieje się to między 10 a 20 minutą. Gdy gram na Howling Abyss jakoś tego problemu nie widzę, jedyne co pomaga to reset kompa, lecz od razu po resecie słychać 3 beep'y, 1 długi i 2 krótkie, co oznacza problem z kartą graficzną, po tym muszę wyłączyć kompa i trochę poruszać kartą, po czym normalnie włączyć komputer. Pisałem już do supportu z lola z tym, lecz dostałem tylko do zrobienia jakieś testy i czekam na odpowiedź, myślę że tutaj dostane ją szybciej. Sądzę, że to dobry dział bo mam ten problem tylko z LoL'em, jeżeli się mylę, proszę o przeniesienie.

@Edit.
Zapomniałem wspomnieć, że karta to GeForce 8800 GT, jakby była potrzebna.

E9mwj60.png<--- Why? :(

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasilacz podobno nie jest zbyt dobry, ale przeżył test FurMarkiem, więc tymczasowo nie jest podejrzany.

Idiotyczne pytanie z mojej strony, ale podobno w IT wszystko jest możliwe - karta ma dodatkowe złącze zasilania? Podłączyłeś?

Może to wina sterowników? Zainstaluj najnowszą wersję.

Jeśli to nie pomoże, to GPU jest już na wyczerpaniu. Ewentualnie, problem z temperaturami jednak istnieje.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Karta raczej sama z siebie nie wypadnie (chyba, że masz uszkodzony slot). Mi to wygląda na przegrzewanie się karty i automatyczne jej wyłączanie po nagrzaniu się do zbyt wysokiej temperatury.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Hmm, napięcia na zasilaczu ok.

Ale temperatury...

procek lub mobo 92 stopnie.

i zasilacz 250(ale może być przekłamane)

Zrób to jeszcze raz(nagrzej go trochę, poprzez granie i bawienie się), wyłącz komputer.

Sprawdź czy zasilacz jest ciepły.

Potem na płycie poszukaj radiatorów i sprawdź czy są ciepłe. Nie wiem czy to te mobo, bo nie podałeś, ale dla asusa p5k jest ten sam schemat.

http://screenshooter.net/5902693/curbixh

Robiłeś jakieś OC?

Opublikowano

Ściągnij hwmonitor, włącz, wejdź na customa i pokręć się z 5 minut i wrzuć tutaj fotkę.

Jeżeli karta graficzna się przegrzeje powinna wejść w tryb 2d i nadal pracować, a robi qpe :|

93C dla gpu to bardzo dużo. Zbyt dużo. Lepiej zapewnij lepsze chłodzenie dla tego gpu, póki jako tako działa.

Furmarka nawet nie odpalaj bo możesz kartę spalić. 

Opublikowano

Kiedy sprawdzałem temperaturę karty pod jakimś nad grzaniem programem FurMark to temperatura maksymalnie wzrastała do 80°C, a z założoną ścianką od obudowy do 93°C, lecz normalnie to jest od 50-60°C max.

Opublikowano

Karta ma dodatkowe złącze i je podłączyłem, sterowniki parę dni temu instalowane najnowsze. Jeżeli chodzi o zasilacz, to jaki polecasz? Mam nadzieje że nie więcej niż 300 zł ;___;

Opublikowano
System Operacyjny: Win 7 64 bit 
Karta Graficzna: GeForce 8800 GT 
RAM: 4 GB (2x2gb) 
Zasilacz: Feel III-500ATX
Procesor: Intel® Core2 Duo CPU E6750 @ 2.66GHz

93°C Były na FurMarku z pełną obudową, bez 1 ścianki było 80-82, normalnie w grze było 50-60, odpalałem FurMarka bo to był jeden z testów od supportu lola.

Ściągnij hwmonitor, włącz, wejdź na customa i pokręć się z 5 minut i wrzuć tutaj fotkę.

Screen z hwmonitora:
JZof3IK.png

Ogólnie na customach w lolu nic się tak strasznego nie dzieje, przeważnie to na normalach.

Opublikowano

Na forum elektroda założyłem temat przed tym jak ktoś tutaj pierwszy raz mi napisał, tam mi napisali żebym lekko obniżył zegary rdzenia i pamięci przez porgram MSI Afterburner o 100MHz, i jak na razie po 1 grze monitor się nie wyłączył, sprawdzę teraz na drugiej grze (bo zazwyczaj to od tej drugiej się zaczynają problemy). Jeżeli się to będzie powtarzać to możliwe że kupie nowy zasilacz, tak jak mówili na elektrodzie, bo mam tej z czarnej listy. Myślałem nad tym: 

http://www.alsen.pl/zasilacze/thermaltake-smart-se-530w-modular-sprawnosc-80-bronze-dla-230v,id-11769?ceneo_spo=true

Jak na razie po paru testach, monitor przy żadnej grze się nie wyłączył, wydaje mi się, że karta była zoverclockowana, bo dostałem ją od kuzyna, bo kupił sobie nową. Na razie dzięki wszystkim, teraz proszę o zamknięcie, jeżeli problem się powtórzy, poproszę o otwarcie, tylko chcę wiedzieć wasze zdanie o tym zasilaczu.

Opublikowano

Monitor po prostu się wyłącza i jest brak sygnału, karta jest raczej dobrze wpięta, nawet wyjmowałem i wsadzałem ją z powrotem żeby właśnie lepiej tam siedziała, może jeżeli komputer położę poziomo to będzie mniejsza szansa na to że wypadnie czy coś. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...