Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana zawodu, rok w plecy..

Mateczq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć wam,

sprawa wygląda następująco, jestem elektromechanikiem  w 1 kl. szkoły zawodowej, byłem na kursie i jednego przedmiotu nie zaliczyłem, było strasznie trudno,ciągle się uczyłem a i tak nie dałem rady (ponoć to pestka przy tym co ma być w 2 i 3 kl)  wkurzają mnie też praktyki bo jestem u prywaciarza, muszę chodzić w wtorek, środe i sobote (6h,6h,5h), dostaję 135zł wypłaty... Jeśli teraz zdałbym poprawke z kursu a w 2kl. nie zdałbym przenoszą mnie do 1 kl,  myślałem żeby olać już ten rok (chociaż w szkole wszystko zaliczone) i pójść do innej szkoły na mechanika gdzie mam pewność,że zdam normalnie, tam nie ma kursów itp... Zresztą, nie podoba mi się ten zawód + praktyki przez całe ferie, połowe wakacji i ogólnie lipa, na mechaniku miałbym praktyki szkolne raz w tygodniu, bez soboty. Cztery dni w szkole...

Jak doradzacie, próbować dalej czy się przepisać na mechanika i mieć rok w plecy ?

Opublikowano

Wiesz tak się składa, że ludzie mówią, że studia są wylęgarnią bezrobotnych i w ogóle, ale to nieprawda. Tak naprawdę jeśli masz troche oleju w głowie to jak pójdziesz na studia i będziesz się rozwijał to znajdziesz dobrze płatną pracę. A zawodówka? Po zdaniu masz tylko 1 (słownie - jeden) zawód do wyboru. Więc polecam ci olanie zawodówy, pójście do LO a później na studia.

Opublikowano

Niekoniecznie musi iść do LO, skoro mu się podoba ta mechanika bądź elektryka, ma technika o tym zawodzie i także może zdać maturę i iść na studia, dodatkowo mając praktykę i zawodowe, będzie mieć łatwiej na studiach, przynajmniej na pierwszym roku, bo technikum do tego ukierunkowuje ;v.

Jeżeli masz chęci próbuj iść do tego technikum bądź LO jeżeli nie masz na tyle ambicji, aby się uczyć o wiele więcej. Ja osobiście jestem przeciw zawodówkom, zawsze mnie zniechęcały tym brakiem matury ;_;. 

Skoro LO i technikum odpada, to powodzenia, idź do zawodówki, później możesz sobie uzupełnić maturę w szkole dla dorosłych. ;v. A i pamiętaj, że szkolne praktyki są bezpłatne.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Tak,wiem że szkolne praktyki są bezpłatne ale chociaż nie robię wtorek,środa,sobota tylko sama środa i to 4h, do tego są wolne wakacje, ferie i inne święta.

Opublikowano

Jeżeli tak, to uważam, że lepiej byłoby już zostać w tej szkole w której jesteś niż marnować 1 rok

Opublikowano

Jeżeli tak, to uważam, że lepiej byłoby już zostać w tej szkole w której jesteś niż marnować 1 rok

A jak nie zdam kursów w drugiej lub trzeciej klasie? skoro w 1kl. nie mogłem sobie poradzić z prostym materiałem? Wtedy będę 2 lata w plecy.

Opublikowano

A jak nie zdam kursów w drugiej lub trzeciej klasie? skoro w 1kl. nie mogłem sobie poradzić z prostym materiałem? Wtedy będę 2 lata w plecy.

Jeśli wiesz, że jest ciężko i nie dasz rady, to lepiej zmienić praktyki i szkołe teraz. Do tego tak jak piszesz, mało wolnego itd.

1357577137-U262310.png

Opublikowano

Tak btw, jeżeli zdałeś ten rok a się przenosisz na ten sam kierunek do innej szkoły to Cię dają do tej klasy do której otrzymałeś promocję a nie cofają :D. Także moim zdaniem śmiało zmieniaj tę szkołę.

Gb2zMZi.png

Opublikowano

Zmieniaj szkołę, nawet jeśli byś rok powtórzył to tragedii nie ma

Opublikowano

Sprawa wygląda tak, 14 czerwca mam poprawke z jednego przedmiotu z kursów, mogę się tego nauczyć ale jak zaglądam do tego zeszytu to nie czuję się dobrze, bo wiem,że zaraz to zapomne i nic nie będę i tak potrafił w tym kierunku zrobić, a mechanik fajny zawód, żałuje,że poszedłem na elektromechanika ( to jest zawód w którym np. naprawiam silniki elektryczne, nie instalacje samochodowe). Więc po przeniesieniu rok w plecy.

Opublikowano

Ku*wa, sam nie wiem już! Szkoda mi tego roku, w szkole wszystko pozaliczane, nigdy nie miałem takiego dylematu...

Zacznij się przyzwyczajać że jak już zaczniesz pracować to jeden dzień w tygodniu tak jak chcesz a cały tydzień. Na Elektromechanika Cie nie ciągnie a na mechanika już tak?  :huh:

76561198001815076.png
Opublikowano

Zacznij się przyzwyczajać że jak już zaczniesz pracować to jeden dzień w tygodniu tak jak chcesz a cały tydzień. Na Elektromechanika Cie nie ciągnie a na mechanika już tak?  :huh:

A wiesz,że elektromechanik nie ma żadnego powiązania z mechanikiem ? :)

Opublikowano

A wiesz,że elektromechanik nie ma żadnego powiązania z mechanikiem ? :)

Jak nie ma jak ma. Elektromechanik też naprawia samochody, tylko że od strony układów elektrycznych :P

76561198001815076.png
Opublikowano

W takim razie, jaka jest różnica pomiędzy elektromechanikiem, a elektromechanikiem pojazdów samochodowych? Chyba przez dłuższy czas byłem w błędzie.

ㅈㅈ.

Opublikowano

W takim razie, jaka jest różnica pomiędzy elektromechanikiem, a elektromechanikiem pojazdów samochodowych? Chyba przez dłuższy czas byłem w błędzie.

Elektromechanik u mnie na zakładzie składa, przezwaja silniki elektryczne np. Silniki_by_Zureks.jpg

Opublikowano

Bo potrafi. Zauważ podobieństwo:

elektromechanik

silnik elektryczny - ten zawiera w sobie elementy elektr(o)yczne oraz mechani(k)czne. 

Poza tym, są samochody napędzane energią elektryczną i właśnie takimi silnikami - kto je potrafi naprawić? Elektromechanik. Czy, jeśli wolisz - elektromechanik pojazdów samochodowych. Nie widzę różnicy, poza samą nazwą. Chyba, że powiesz mi, czym w takim razie zajmuje się elektromechanik czegokolwiek niesamochodowego.

ㅈㅈ.

Opublikowano

Bo potrafi. Zauważ podobieństwo:

elektromechanik

silnik elektryczny - ten zawiera w sobie elementy elektr(o)yczne oraz mechani(k)czne. 

Poza tym, są samochody napędzane energią elektryczną i właśnie takimi silnikami - kto je potrafi naprawić? Elektromechanik. Czy, jeśli wolisz - elektromechanik pojazdów samochodowych. Nie widzę różnicy, poza samą nazwą. Chyba, że powiesz mi, czym w takim razie zajmuje się elektromechanik czegokolwiek niesamochodowego.

Pokaż mi taki samochód napędzany takim silnikiem

Opublikowano

Z tego, co mi wiadomo samochody Tesli napędzane są silnikami elektrycznymi (nie wiem dokładnie jakimi, nie zagłębiałem się w to szczególnie). 

+ pociągi mają (chyba) liniowe silniki synchroniczne. Może któryś z modeli (albo wszystkie) Tesli też z nich korzysta.

Nadal mi nie odpowiedziałeś - czym w takim razie zajmuje się elektromechanik?

ㅈㅈ.

Opublikowano

Zajmuje  się np :

• Przezwajanie silników elektrycznych o mocy od 0,55 kw do 30 kw.

• Remont silników pomp głębinowych itp.

• Naprawa elektronarzędzi, oraz kosiarek elektrycznych

Silniki elektryczne stosowane są w kopalniach przy jakichś taśmach, np. w pompie wodnej też jest silnik elektryczny,przy różnych tokarkach, piłach do cięcia drzewa (nie takich co się trzyma w rękach tylko takich co stoją i np. są w tartakach)

Opublikowano

Sam wybierales zawod. Powinienes wiedziec ze przed pojsciem do szkoly sredniej trzeba popytac sie starszych kumpli co i jak i wtedy myslisz czy dasz rade czy nie. Jezeli wiedziales ze bd ciezko to mogles odrazu isc na mechanika.

Jezeli myslisz ze nie dasz rady w 2/3 klasie to sie przepisz. Wyladujesz w drugiej klasie nie pierwszej. Roku w plecy nie bedziesz mial z zajec normalnych bo w pierwszym roku kazdy przerabia to samo aby potem gdy ktos chce sie przepisac mial szanse i nie nadrabial roku.

W plecy mozesz byc z praktykami. Ale jezeli to lubisz i znasz sie conieco to nadrobisz wszystko w miesiac :)

powodzenia, tez we wrzesniu ide do sredniej, zobaczymy jak bedzie :)

Opublikowano

Zajmuje  się np :

• Przezwajanie silników elektrycznych o mocy od 0,55 kw do 30 kw.

• Remont silników pomp głębinowych itp.

• Naprawa elektronarzędzi, oraz kosiarek elektrycznych

Silniki elektryczne stosowane są w kopalniach przy jakichś taśmach, np. w pompie wodnej też jest silnik elektryczny,przy różnych tokarkach, piłach do cięcia drzewa (nie takich co się trzyma w rękach tylko takich co stoją i np. są w tartakach)

ja bym sie przenosil do mechanika jesli ci sie nie podoba, walic rok w plecy, skoro sam wiesz ze tego mozesz nie zaliczyc a mechanika da ci frajde z pracy i wiecej czasu wolnego

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...