Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Po wymianie kart graficznej komputer ciagle sie tnie .

kapi232xd

Pytanie

Opublikowano

Witam , mam problem . Gdy spalila mi sie karta graficzna (nVidia GeForce FX 5500) mialem jeszcze jakas stara (GeForce Mx 420) gdy ja wlozylem komputer zaczal mi sie strasznie ciac ! Usunelem stare sterowniki i zainsalowalem nowe .. Wymienlem paste termoprzewodzaca i dalej sie tnie co to moze byc ? Gdy mialem tamta karte to wszystko chodzilo bardzo szybko ...

Ps.Uzycie proseroa ciagle jest 100% .

76561198058318404.png

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak wyżej już wspomniałem masz zasilacz pierdutnięty na 99%(możliwe że sterowniki zaniżają, ale wątpię w to), który ci spalił kartę graficzną.

Linia 12V i 3.3V nie mieści się w standardzie. Zobacz czy śmierdzi spalenizną(zasilacz), najlepiej gdybyś miał kolegę u którego byś przetestował kartę, sądzę że powinna śmigać.

Opublikowano

Jak odinstalowywałeś sterowniki? Powinno się to robić w safe modzie.

1. Przy włączaniu komputera dusisz F8, i wchodzisz w safe moda.

2. Usuwasz wszystkie sterowniki od nvidi, wszystkie psyhixy, poprzez dodaj i usuń programy.

3. Zresetuj kompa aby było wszystko cacy :D(taki tam akt desperacji, dla pewności)

4. Znowu w safe moda i instaluj sterowniki.(dedykowane ze strony producenta, żadne wersje beta, tylko stabilne ew. jeżeli będzie lipa to spróbuj beta)

Jak się stara karta spaliła? Grałeś w gre i chlas, reset ? Jakies beep code ze speakera, artefakty czy cuś?

Sterowniki ze strony producenta?

Jaka wersja windowsa?

CTRL+ALT+DELETE -> manager -> wydajność -> monitor zasobów -> przy procesorze ustaw, aby filtrowało największe wartosci z kolumny "średnie uzycie cpu" i cyknij fotkę.

Opublikowano

Sterowniki odinstalowujesz tak, jak napisał kolega wyżej. PLUS:

Pobierasz program Display Driver Uninstaller:

http://www.guru3d.com/files_details/display_driver_uninstaller_download.html

I usuwasz pozostałości po starych sterownikach w safe mode. Obsługa programu jest intuicyjna i powinieneś dać sobie radę.

Później dobrze jest przeczyścić PC CCleanerem (tak, dla wewnętrznego spokoju). 

Dopiero po tych czynnościach instaluj nowe drivery.

Druga sprawa, to wydajność "nowej" karty graficznej. Wysoka rozdzielczość + aero (jeśli używasz Visty/7/8) i karta nie wyrabia. Jeśli masz integrę, to spróbuj do niej podłączyć monitor. Inaczej, pozostaje ci wyłączenie aero i ew. zmniejszenie rozdzielczości. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Pierwsze 4 punkty wykonalem ... 

Nastepne 4 

1.Gralem w metina .. I nagle wyskoczyly mi paski .. za chwile znikly i znowu wyskoczly , a za 3 razem wyskoczyly najwieksze paski i scial mi sie caly komputer .

2.Tak sterowniki ze strony producenta (nvidia.pl)

3.Windows XP Professional SP3

4.Tylko to mialem... http://www39.zippyshare.com/v/55582595/file.html

Tam nie jest pokazane , ze mam 100 % , 100 % mam jak cos robie np . proboje zagrac lub otwieram nowa strone w przegladarce

76561198058318404.png

Opublikowano

Widzę 4 opcje:

1. Karta się przegrzewa - sprawdź temperatury programem HWMonitor.

2. To wina sterowników - wykonaj czynności, z 2 i 3 posta od początku.

3. Karta graficzna jednak nie wyrabia (za duża rozdzielczość monitora - spróbuj ustawić mniejszą).

4. Karta jest uszkodzona - kup nową.

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...