Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Kompozycja zespołu - czyli jak wygrać grę w lobby.

Gość EnkeiShido

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No witam. Od pewnego czasu siedzę w tym dziale i nigdzie nie widziałem poradnika o tworzeniu zespołu pod styl gry czyli tak zwanie kompozycyjnie. Postanowiłem go zrobić ponieważ posiadam jakąś wiedze w tym zakresie. 

Kompozycja, jak należy to rozumiec?  Należy to rozumieć jako zestawienie naszego teamu, specyfiki bohaterów ich plusów i minusów, do czego sie najlepiej nadają a do czego nie. Dlaczego warto na tym się skupiac? Jak dla mnie jest to  jeden z najważniejszych czynników jeśli mówimy o profesjonalnej grze, albowiem nigdy na lcs nie widziałem żeby ktoś brał typową kontre na mida, ma to tutaj pewne zastosowanie ponieważ jeśli ktoś wybierze przykladowo Zeda, jeśli wiadomo że enemy wybierze Kayle to raczej nie chodzi tutaj o dominacje na linii, lecz  o to co może zrobić Zed w pózniejszych etapach gry, nalezy tutaj zwrócic uwage na to teamowe myślenie, nie pod siebie lecz pod team. Kolejnym przykładem jest wybranie Brauma pomimo faktu że przeciwny support wybrał Morgane, ponieważ team potrzebuje inicjacji, a ult Brauma nadaje sie do tego idealnie. 

Utworzenie dobrej kompozycji polega na stworzeniu dobrze  prosperującego teamu który postara sie zminimalizować najwieksze wady dwóch najważniejszych postaci w drużynie. Najczęsciej są to APC i ADC.  Na przykładzie.

Toplane - Shyvana

Jungla - Elise

Midlane - Ziggs

Support - Janna

ADC - Graves

Dlaczego ta kompozycja wydaje sie dobra?  Mamy tutaj klasyczny przykład pickowania supporta na rolę Peelera, oraz Toplane na role Initiatora. Shyvana poprzez swoj ultimate moze w znakomity sposob zainicjonować walkę, i rozpocząc teamfight. Janna poprzez swoj ultimate może obronić ADC, w tym przypadku Gravesa który dobrego mechanizmu ucieczki nie ma, jak zostanie przycisnięty to jest praktycznie martwy. 

Chodzi generalnie oto żeby uchronić się przez taktyką drugiego zespołu który w tym przypadku poprzez posiadanie Kazia i Pantheona w teamie, ma zamiar w szybki sposob wyeliminować APC oraz ADC, aby im to uniemożliwić Janna jako postać bardzo dobra to peelowania jest przemyślanym wyborem.

Podczas tworzenia kompozycji należy patrzec na to kto może zainicjować walkę, kto może przyjąc rolę peelera, a kto jest typowym assasynem do niszczenia adc i apc. Kontry mają tu znaczenie, ale należy wybierać postacie które mają więcej zastosowań niż wygranie linii. Bo wygrana linia nie oznacza wygranej gry. Ile razy wygrywałem linie na bocie, potem na midzie, ale w momencie teamfightow nie miał kto zainicjowac, a druzyna przeciwna posiadając Leone Katarine i Lulu po prostu moj team rozkurwiła. 

Role które muszą być w teamie:

-Tank 

-Initiator

-Peeler

-Assasyn

Proces  dobierania championów musi być opierany na tym schemacie. Czyli, nie silvery nie. Lux na supporcie to zly pomysl.  Oczywiscie mogą zdarzyć się postacie które przyjmują dwie role jednocześnie jak np Morgana, która poprzez swoje Q  i E jednoczesnie moze być Peelerem, a poprzez swoj ult + zhonya być initiatorem. 

Nie wiem w sumie co więcej napisać, moze wy macie jakieś pomysły? :)  W przyszlosci moze jakies poradniki sie pojawia, ale nie jestem pewien.

Opublikowano

Nie wprowadzaj nowych graczy w blad, bo jak mozna bylo zauwazyc na AllStarach tank nie byl potrzebny

Opublikowano

Nie wprowadzaj nowych graczy w blad, bo jak mozna bylo zauwazyc na AllStarach tank nie byl potrzebny

Nowi gracze nie grają jak proplejerzy w AllStars. 

Opublikowano

@teso bez tanka to jest gg wp, chyba że wszystkie postacie są mobilne/mają dobre cc/potrafią odpowiednio szybko spierdolić. Widać w AllStarach był trochę inny styl gry, ale SoloQ to nie AllStar.

Bardzo dobry poradnik. Bo kontra to wygrana przeciwko jednemu przeciwnikowi, a jeśli dobierzemy postać do teamu to mamy wygraną grę.

Jednakowoż Lux na support, w wypadku kiedy mider to taki Galio to jest dobry pomysł, bo Galio inicjuje a my we wczesnej grze pomagamy ADC a w późniejszej robimy za asasyna.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

Ładne, ale też nie zrozumiałe dla nowych. Potrzeba poznać system wszystkich postaci, ich skille, ulta, jak są szybkie. Dobra kombinacja nigdy nie znaczy pewnego zwycięstwa. 

Patrząc co piszecie o tankach, zauważcie to - 5xtank vs 5xadc - tanki rozwalą. Tank jest głównym czynnikiem napędzającym grę. Taka VI. 3k hp, 100+ resistów. Wpierdziela sie w adc, kombuje go, adc zostaje wyłączony z tf, ona potrafi jeszcze podgonić adc jeżeli o nie padł, team followuje i dobijaja reszte, a VI wychodzi bez szwanku. A gdyby nie było tanka a vi byłaby pod dmg? Ult - zostaje zgnojona w 2-3 sekundy w late game.

Opublikowano

Nieczego konkretnego tu nie ma.

Wręcz przeciwnie, wszystko zostało klarownie wytłumaczone. :)

Opublikowano

Ładne, ale też nie zrozumiałe dla nowych. Potrzeba poznać system wszystkich postaci, ich skille, ulta, jak są szybkie. Dobra kombinacja nigdy nie znaczy pewnego zwycięstwa. 

Patrząc co piszecie o tankach, zauważcie to - 5xtank vs 5xadc - tanki rozwalą. Tank jest głównym czynnikiem napędzającym grę. Taka VI. 3k hp, 100+ resistów. Wpierdziela sie w adc, kombuje go, adc zostaje wyłączony z tf, ona potrafi jeszcze podgonić adc jeżeli o nie padł, team followuje i dobijaja reszte, a VI wychodzi bez szwanku. A gdyby nie było tanka a vi byłaby pod dmg? Ult - zostaje zgnojona w 2-3 sekundy w late game.

Tylko zauważ sobie że jak takich 5 tanków trafi na jakąś vayne + morgane w late game to sama vayne 2-3 sciągnie. Ale ogólnie też myślę że off tank jest najlepszą postacią w tf. Natomiast co do samego poradnika to o co ci chodzi z musem posiadania assasyna? Bo dla mnie assasyn to postać typu zed / kha / fizz a posiadanie takich postaci nie jest wymagane, sam preferuje postacie z aoe dmg jak lux / kayle / ori. Natomiast jeśli chodzi o same kompozycje, to ta twoja przykładowa kompozycja się słabo sprawdza ponieważ co z tego że shivana wleci na ulti jeśli pozostałe postacie są za mało mobilne na złapanie wroga jeśli ten postanowi cofnąć po wejściu shivany. Team miałby sens gdybyś na jungle zamiast tej elise dał jakąś seju czy coś podobnego. Tak samo picki twojego teamu powinny zalezec od pickow przeciwnika bo wzięcie janny słabo się sprawdzi jeśli przeciwnik ma np. fizza / zed który i tak wleci w tego adc nim puscisz ulti / tornado. To samo ma miejsce z janna i ziggsem.. rzadko bo rzadko ale moze sie zdarzyc ze w jednym momencie ziggs i janna puszcza ulti przez co wypchniesz przeciwnika z ulta ziggsa. Kolejną sprawą jest fakt że dogadanie się z teamem w tej kwesii nawet w platynie jest ciężkie a co dopiero jesli ktos gra w brazie - goldzie.

Opublikowano

Poradnik bardzo dobry.Sam jestem nowym graczem w LOL'u i na pewno z niego skorzystam.

Tylko na low lvl ( obecnie mam 22 ) ludzie nie myślą o  team'ie i wybierają co im się podoba , wiec ciężko jest zrobić sobie taki dobry team.

Opublikowano

Średni poradnik ,każdy z ligą gold lub wyżej każdy to wie.

Mało czytelny poradnik ,mógłbyś jakiś filmik zrobić ,bo ciężko to sobie wyobrazić np. dla brązów.

47990292595971448862.png

Opublikowano

Tylko zauważ sobie że jak takich 5 tanków trafi na jakąś vayne + morgane w late game to sama vayne 2-3 sciągnie. Ale ogólnie też myślę że off tank jest najlepszą postacią w tf. Natomiast co do samego poradnika to o co ci chodzi z musem posiadania assasyna? Bo dla mnie assasyn to postać typu zed / kha / fizz a posiadanie takich postaci nie jest wymagane, sam preferuje postacie z aoe dmg jak lux / kayle / ori. Natomiast jeśli chodzi o same kompozycje, to ta twoja przykładowa kompozycja się słabo sprawdza ponieważ co z tego że shivana wleci na ulti jeśli pozostałe postacie są za mało mobilne na złapanie wroga jeśli ten postanowi cofnąć po wejściu shivany. Team miałby sens gdybyś na jungle zamiast tej elise dał jakąś seju czy coś podobnego. Tak samo picki twojego teamu powinny zalezec od pickow przeciwnika bo wzięcie janny słabo się sprawdzi jeśli przeciwnik ma np. fizza / zed który i tak wleci w tego adc nim puscisz ulti / tornado. To samo ma miejsce z janna i ziggsem.. rzadko bo rzadko ale moze sie zdarzyc ze w jednym momencie ziggs i janna puszcza ulti przez co wypchniesz przeciwnika z ulta ziggsa. Kolejną sprawą jest fakt że dogadanie się z teamem w tej kwesii nawet w platynie jest ciężkie a co dopiero jesli ktos gra w brazie - goldzie.

Okej, tutaj sie zgodze. Masz racje co do  tego że nie powinniśmy w 100% podlegać pickowaniu pod kompozycje, ale mówiłem o tym że tworząc kompozycje należy znać równiez słabe strony championów, i swoich i tych od przeciwników. Tworząc kompozycje nie bierze sie tylko swojego teamu pod uwage ale wszystkich championów w grze.  Jak dla mnie posiadanie assasyna jest konieczne albowiem bez postaci która w szybkim czasie potrafi zniszczyc decydujacy element druzyny przeciwnej, bedzie ciezko zwlaszcza ze nawet jesli masz postacie z aoe to mozna sie przed tym aoe obronić. A przed bezposrednim atakiem juz nie bardzo. To tak jakbyś patrzał na fale, która rozchodzi sie po całym miescie, a wyobraż sobie jakby miała uderzyć w jeden budynek. Siła rażenia jest większa jeśli jest skupiona na jednym punkcie, tak samo jest w lolu. Chyba nie powiesz mi że autoataki Kayle z E są bardziej skuteczne niż combo Zeda :) Co do mowy o ultach Ziggsa i Janny, zapomniałeś że to zależy od sytuacji. Nie zawsze musi byc tak że koniecznie trzeba bedzie uzyć dwóch ultów naraz. Gdyby ulti Janny było ofensywne i miało za zadanie odpychać w walkach druzynowych to ok, to by sie komplikowalo z ultem Ziggsa, ale ultimate Janny ma zastosowanie czysto defensywne. 

Średni poradnik ,każdy z ligą gold lub wyżej każdy to wie.
Mało czytelny poradnik ,mógłbyś jakiś filmik zrobić ,bo ciężko to sobie wyobrazić np. dla brązów.

Wybacz, do tego sie filmiku nie da zrobić bo jest to poradnik o myśleniu a nie o samej grze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...