Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Factions - Poradnik dla właścicieli serwerów.

LuxarPL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

logo600.png

Witam,

chciałbym wam zaprezentować jak poprawnie należy skonfigurować plugin Factions, a dokładniej chat :D.

Piszę ten poradnik ponieważ zauważyłem że wiele osób nie radzi sobie z tym pluginem od czasu kiedy wyszła jego nowa wersja. Zostało dodane w niej wiele zmian, które według mnie sprawiają, że ten plugin jest coraz lepszy :)

Instalacja

1. Wchodzimy na http://dev.bukkit.org/bukkit-plugins/factions/

2. Po prawej stronie znajdują się dostępne wersje pluginu, musimy wybrać tą, która jest rekomendowana dla naszego silnika craftbukkit.

3. Teraz musimy pobrać plugin MCore. Zanim go pobierzemy musimy sprawdzić z jaką jego wersją jest kompatybilna wersja pluginu Factions, który pobraliśmy. Przypuśćmy, że jest to 7.0.x, więc pobieramy MCore 7.0.2.

4. Wrzucamy wszystkie pliki do folderu plugins i odpalamy serwer :D

Konfiguracja, uprawnienia

Konfiguracja oraz uprawnienia są ustawione domyślnie i nie powinniśmy sobie zawracać nimi głowy, wszystko jest zrobione tak jak trzeba :)

Chat

Pewnie wiele z was ma problem z ustawieniem chatu żeby wyglądał tak jak w poprzednich wersjach Factions. Ja opiszę jak go skonfigurować przy użyciu EssentialsChat.

Teraz można go edytować w dowolny sposób, a wszystko to dzięki tagom oraz modyfikatorom  :D

Tagi

factions_name: Wyświetla nazwę gildii. Jeżeli gracz nie jest w żadnej gildii to nic nie będzie się wyświetlać.

factions_nameforce: Wyświetla nazwę gildii. Jeżeli gracz nie jest w żadnej gildii to będzie się wyświetlać napis "Wilderness"

factions_relcolor: Zmienia kolor gildii w zależności czy w niej jesteśmy lub jest to gildia wroga/sojusznika.

factions_role: Rola gracza w gildii. Będą się wyświetlać nazwy “Recruit”, “Member”, “Officer” lub “Leader”.

factions_roleprefix:  Rola gracza w gildii. Będą się wyświetlać znaki “-”, “+”, “*” lub “**”

factions_roleprefixforce: Rola gracza w gildii. Będą się wyświetlać znaki “-”, “+”, “*”, “**” lub “-” jeżeli gracz nie jest w żadnej gildii.

factions_title: Tytuł gracza, który może ustawić każdy moderator oraz założyciel gildii.

Modyfikatory

lp: Dodaje spacje po lewej

rp: Dodaje spacje po prawej

parse: Sprawia ze np “<green>” lub “&2″ kolorują tekst na zielono.

lc: Tekst jest pisany małymi literami.

uc: Tekst jest pisany dużymi literami.

ucf: Pierwsza litera teksu jest duża, a kolejne są małe.

Aby tag działał poprawnie musimy zamknąć go znakami { } (Przykładowo {factions_name})

Modyfikatory dodajemy łącząc je z tagami np. {factions_name|ucf}. Powiedzmy, że nasza gildia nazywa się mpc razem z modyfikatorem jej nazwa na chacie wyglądałaby "Mpc" a bez niego "mpc". Modyfikatorów możemy dodać kilka, np.: {factions_name|ucf|lp|rp}

Aby zmienić wygląd naszego chatu musimy otworzyć pik config.yml znajdujący się w folderze pluginu Essentials.

Jeżeli nie edytowaliśmy tego pliku to przy 525 linijce powinien być napis 

format: '<{DISPLAYNAME}> {MESSAGE}'

Teraz możecie robić z chatem co chcecie.

Poniżej zamieszczam gotowy format dla leniuchów :D Umieszczamy go miedzy znakami ' i '

[§l{factions_roleprefix}§r{factions_name|rp}§r]§r{DISPLAYNAME}§r: {MESSAGE}

Typowe błędy w konsoli

org.bukkit.plugin.UnknownDependencyException: mcore

Nie zainstalowałeś MCore...

java.lang.NoClassDefFoundError com/massivecraft/factions/P 

Oznacza to, że inny plugin próbuje podjąć pracę z Factions, ale używasz jego starej wersji

com.massivecraft.mcore.xlib.gson.JsonSyntaxException:

Źle skonfigurowałeś któryś z plików konfiguracyjnych

java.lang.NoSuchMethodError: net.milkbowl.vault.economy.Economy.hasAccount(Ljava/lang/String;Ljava/lang/String;)Z

Zaktualizuj plugin Vault do najnowszej wersji

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Jest to mój pierwszy poradnik więc proszę o wyrozumiałość :) Prosiłbym was też o to abyście napisali co powinienem w nim zmienić/dodać.

Dziękuje :)

Pomogłem? Liczę na LIKE :D

Opublikowano

Twój pierwszy poradnik, a lepszy od większości nastych. Dzięki niemu wszystko staje się jasne. Najbardziej ujęło mnie zagadnienie dotyczące typowych błędów, bo o tym się niestety często zapomina. Myślę, że kolor dobrany do nagłówków (i sygnatury) jest zbyt jaskrawy, ale co kto woli.

→ Przenieś się do lepszego świata!

• 3 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Naprawdę miałem problem z ustawianiem tego wszystkiego.. Na szczęście znalazłem ten poradnik. Dzięki wielkie, naprawdę się przydał.

snjB5H.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...