Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jinx - Nie jeden ADC, zastanawia sie czy wygra...

Łysollo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jinx_splash_0-640x360.jpg

Taki tam poradnik, pisany na spontanie... Chciałbym przedstawić Wam moją wersje Jinx, która sprawdza się bardzo dobrze :>

1. Kim jest Jinx?

Jinx jest postacią o wyjątkowo dużych obrażeniach we wczesnych etapach gry, która dzięki zwiększającemu się zasięgowi na jej  Q świetnie skaluje się do końcowych faz. Jej zdolności sprawiają, że idealnie sprawdza się zarówno na liniach obijających (poke), jak i zabijających (kill). Dzięki wrodzonej zdolności do zwiększania szybkości ataku jest w stanie niesamowicie szybko niszczyć wieże, jednak z powodu braku mechanizmów ucieczki nie nadaje się do split pushu.

2. Zalety i wady Jinxowatej

(+)Świetne skalowanie do late game

(+)Ogromny zasięg

(+)Dobry poke, dzięki dużemu zasięgowi   Q oraz nieziemskim obrażeniom z W

(+)Bardzo dobra do wczesnych tower dive’ów (dzięki umiejętności pasywnej)

(+)Bardzo duży potencjał do zdobywania killi we wczesnych etapach gry

(+)Duże możliwości snowballu

(+)Może zadawać obrażenia obszarowe

(+)Szybkie tempo czyszczenia fal

(+)Globalne ulti

(-)Bardzo niski przyrost szybkości ataku na poziom

(-)Brak mechanizmów ucieczki

(-)Umiejętność pasywna pozostaje niewykorzystana przez 90% gry

(-)Duża wrażliwość na ganki

(-)Mano-żerna postać

3. Runy, Masterki pod tą postać...

47249458420539415419.jpg

42260635269714256801.jpg

4. Skille

jinxp.jpgZabawmy się! – Jinx otrzymuje potężne doładowanie (175%) do prędkości ruchu za każdym razem, gdy zginie bohater lub runie wieża, którą ostatnio zaatakowała. Doładowanie to po pewnym czasie zanika.

jinxq.jpgZmienianko! – Zamiana broni:

Wyrzutnia rakiet: podstawowe ataki Jinx kosztują manę, ale mają większy zasięg, zadają dodatkowe obrażenia celowi oraz wrogom w pobliżu celu.

Działko obrotowe: podstawowe ataki Jinx dają krótkotrwały bonus do prędkości ataku i kumulujący się do trzech razy. Ładunki znikają jeden po drugim, gdy Jinx wstrzyma ataki.

Jedna z najbardziej wszechstronnych umiejętności u strzelców. Z jednej strony zwiększa nasz zasięg, co skutkuje większymi możliwościami obijania przeciwnika, z drugiej strony zwiększa szybkość ataku, co pozwala nam na szybkie zdejmowanie ważnych celów (jest to szczególnie widoczne podczas atakowania wież).

jinxw.jpgBzzzyt! – Jinx przypuszcza atak elektryczny, który zadaje obrażenia i spowalnia pierwszego trafionego wroga. Umiejętność niezwykle mocna ze względu na ogromny przelicznik z całkowitych obrażeń od ataku. Nie dość, że zadaje niesamowite obrażenia, to odsłania przeciwnika, a maksymalne spowolnienie wynosi 80%. Umiejętność idealna do obijania, harassu i podczas gonitw za przeciwnikiem. Jej użycie jest jednak nieco problematyczne ze względu na małe opóźnienie użycia umiejętności (porównywalne do Q Caitlyn). Mała szerokość trafienia wynagradzana jest dużymi obrażeniami oraz znacznym spowolnieniem.

jinxe.jpgOgniste Gryzaki! – Jinx rzuca unieruchamiające granaty w linii, które wybuchają po kilku sekundach i podpalają pobliski obszar. Wrodzy bohaterowie, którzy staną na granacie, spowodują jego wybuch i tymczasowo zostaną unieruchomieni.
Jedyny prawdziwy mechanizm ucieczki, jednak z dość problematycznym użyciem. Po rzuceniu miny chwilę się rozstawiają, a przez ten czas przeciwnik może już przez nie przejść, dlatego najlepiej rzucać je pod nogi lub dla bardziej przewidujących graczy w miejsce gdzie przeciwnik znajdzie się po aktywacji. Obrażenia nie są wybitne, jednakże unieruchomienie niejednokrotnie umożliwi nam zdobycie cennego killa (warto użyć Q, aby zwiększyć nasz zasięg i bezboleśnie atakować przeciwników o mniejszym zasięgu.

jinxr.jpgSuperMegaRakieta Śmierci! – Jinx odpala rakietę o zasięgu globalnym. Im dłużej leci, tym większe zadaje obrażenia. Rakieta wybucha po trafieniu w pierwszego wrogiego bohatera, zadając jemu i innym stojącym w pobliżu wrogom obrażenia bazujące na brakujących punktach życia.
Ogromne obrażenia o globalnym zasięgu to idealny opis ulti Jinx. Umiejętność zadaje tym większe obrażenia, im przeciwnik ma mniej życia - w związku z czym naturalne jest, aby nie używać jej do inicjacji (jak ulti Ashe), a raczej jako dobijacz uciekających przeciwników lub broń ostateczna podczas starcia. Pamiętajcie, że warto podbiec w niebezpiecznym kierunku (o ile ułatwi to trafienie), bo jeśli zabijemy przeciwnika zyskujemy sporo dodatkowej prędkości ruchu, co pozwala nam uciec z niebezpiecznej sytuacji.

Budujemy się standardowo jak nie jeden ADC.. Czyli krwiopijka, berserki, widmowy tancerz, ostatni szept.... itd..

Macie tutaj mój build, nie cały ale jest :D60192378022468814301.jpg I był to ranked btw :D

87225705356827008866.png

Opublikowano

Nawet buildu nie ma, ogólnie runy na ADC gra się teraz inne. Poza tym jinx łatwo zgnębić na linii - grając Vayne po prostu jestem bardzo agresywny i nie pozwalam podchodzić jej do farmy, przy okazji jeżeli support ogarnia, to ją zabijamy.

h6IduA1.png

Opublikowano

Nawet buildu nie ma, ogólnie runy na ADC gra się teraz inne. Poza tym jinx łatwo zgnębić na linii - grając Vayne po prostu jestem bardzo agresywny i nie pozwalam podchodzić jej do farmy, przy okazji jeżeli support ogarnia, to ją zabijamy.

Runy na ADC gra się takie w jakich Ci jest wygodnie.. A nie patrząc i mówiąc "Łał...... muszę wziąć takie same runy jak ktoś inny" jest to bez sensu.. Grałem na Vayne i to co mówisz się nie sprawdza w jej przypadku. Vayne jest ograniczona na linii zasięgiem. Jinx może atakować ją ze swoich rakietek dzięki czemu nie tylko zabije miniony obok ale też obije przeciwnika. Ja osobiście atakuje już przeciwnika z moim supportem na 2poziomie dzięki czemu zużywa on heal i flash..  Ale jak czytałeś - wiesz :> 

Opisałem postać w, której się dobrze czuje. Więc poradnik jest przedstawieniem mojej subiektywnej opinii na jej temat.

87225705356827008866.png

Opublikowano

Runy na ADC gra się takie w jakich Ci jest wygodnie.. A nie patrząc i mówiąc "Łał...... muszę wziąć takie same runy jak ktoś inny" jest to bez sensu.. Grałem na Vayne i to co mówisz się nie sprawdza w jej przypadku. Vayne jest ograniczona na linii zasięgiem. Jinx może atakować ją ze swoich rakietek dzięki czemu nie tylko zabije miniony obok ale też obije przeciwnika. Ja osobiście atakuje już przeciwnika z moim supportem na 2poziomie dzięki czemu zużywa on heal i flash..  Ale jak czytałeś - wiesz :> 

Tylko szkoda, że w każdym meczu ja z linii schodzę 3/4:0 a jinx ma kilka dedów i o połowę mniej farmy. Przez to, że nie ma escape i łatwo można ominąć jej skille, a ja mam ogarniętego support'a, to nie da rady na linii nic zrobić i musi siedzieć pod swoją wieżą, bo jak się wysuwa do przodu to od razu spada jej pół HP (maxuje W na Vayne).

h6IduA1.png

Opublikowano

Fajnie opisalas/es postać jinx. OSTATNIOa sama kupilam jinx dobrze sie nią gra. W sumie każdy bohater dobry tylko trzeba nauczyc sie nim grac .Co wyatarczy troche treningu. AKTUALNIE sama ucze sie grac ADC jakim jest jinx. ALE zdołałam sie juz przekonać ze ma naprawde dobry u silny dmg. POZDRAWIAM.

wilowo.jpg

Opublikowano

Tylko szkoda, że w każdym meczu ja z linii schodzę 3/4:0 a jinx ma kilka dedów i o połowę mniej farmy. Przez to, że nie ma escape i łatwo można ominąć jej skille, a ja mam ogarniętego support'a, to nie da rady na linii nic zrobić i musi siedzieć pod swoją wieżą, bo jak się wysuwa do przodu to od razu spada jej pół HP (maxuje W na Vayne).

Opowiadasz mecz w, którym opisujesz tylko siebie.. Pomyśl, że ta Jinx mogła mieć supporta, który nie wie kim gra.. Raz miałem przypadek poppy na supporcie i pytała się co robi q....

Jeżeli twój team ma ogromne cc.. To Jinx może wziąć flash + cleans i jest też dobrze..

87225705356827008866.png

Opublikowano

Opowiadasz mecz w, którym opisujesz tylko siebie.. Pomyśl, że ta Jinx mogła mieć supporta, który nie wie kim gra.. Raz miałem przypadek poppy na supporcie i pytała się co robi q....

Yy... Ja tak robię w każdym meczu i opisuję siebie, bo pisze to ze swojego własnego doświadczenia... Jeżeli grasz normale to co się dziwisz, zresztą dla mnie ważniejsze jest jak ja gram, a nie jak przeciwnik, oczywiście staram się wykorzystywać ich błędy.

h6IduA1.png

Opublikowano

Normale? Kolego normali nie gram od 30poziomu.. Czasami się zdarzy. Gra w LoL'a polega na wykorzystaniu luki w teamie przeciwnika.. Jakaś sytuacja, ktoś nie ma czegoś i możesz go łatwo rozwalić.

P.S Na Normalach trafiają się bardziej ogarnięci ludzie niż na rankedach.. Przynajmniej nie ma wyzwisk.

Teraz grałem rankeda : 60192378022468814301.jpg

87225705356827008866.png

Opublikowano

@up

przecinek przy "w ktorym" stawia sie przed W, nie po :p

@topic

masterki bym minimalnie zmienil, dodatkowo inne runy, ale jesli Tobie to odpowiada, to nie ma problemu, to Twoja wizja Jinx.

Ogolnie malo opisales, nie ma podanego jak rozwijac skille, jakie itemy kiedy budowac, sytuacyjne itemy, na co sie gra latwo, na co ciezej, z ktorym supportem radzi sobie lepiej... nastepnym razem sie postaraj bardziej. ;)

Opublikowano

żeby wygrać Jinx linię musisz na prawdę umieć nią grać/enemy musi nie umieć grać ADC. słaby trochę ten poradnik, jakoś zbyt mało dokładny, mało informacji. + kilka rzeczy. mały przyrost szybkości ataku na poziom, jest to przez to, że maxuje się pierwsze Q które wymaxowane daje nam szybkość ataku jak ze statikiem. gdyby miała jeszcze większy przyrost AS to wgl nie trzeba by było na nią budować Phantoma/Statika. (no może tylko ze względu na tego kryta) mano-żerna nie jest, trzeba umieć wykorzystywać Q i W. nie napier*alasz tym cały all day all night tylko od czasu do czasu i many wystarcza. W runach też lekko źle, bo nie wiem po co Ci Armor pene na ADC. Prawidłowe runy na ADC w tej mecie to te: (lub ew. na żółtych full armor albo full hp.)
 seN0MM1.jpg

Opublikowano

żeby wygrać Jinx linię musisz na prawdę umieć nią grać/enemy musi nie umieć grać ADC. słaby trochę ten poradnik, jakoś zbyt mało dokładny, mało informacji. + kilka rzeczy. mały przyrost szybkości ataku na poziom, jest to przez to, że maxuje się pierwsze Q które wymaxowane daje nam szybkość ataku jak ze statikiem. gdyby miała jeszcze większy przyrost AS to wgl nie trzeba by było na nią budować Phantoma/Statika. (no może tylko ze względu na tego kryta) mano-żerna nie jest, trzeba umieć wykorzystywać Q i W. nie napier*alasz tym cały all day all night tylko od czasu do czasu i many wystarcza. W runach też lekko źle, bo nie wiem po co Ci Armor pene na ADC. Prawidłowe runy na ADC w tej mecie to te: (lub ew. na żółtych full armor albo full hp.)

Jak to po co pene?!?!?!  Ja nie patrze na mete, ani na couter picki.. Gram jak potrafię i wygrywam a czasem przegrywam (każdy ma jakiś zły dzień)

Mano-żerna jest :] Jeżeli używasz na początku q/w to widoczne jest spustoszenie.,. Jinx musisz wykorzystać early i zasypywać skillem q/w, wtedy ktoś zużyje flasha i heala (ew. inne) i masz wygrane 100sek..

@Każdy gra, robi masterki/runy na tyle, by mu to odpowiadało..

87225705356827008866.png

Opublikowano

Jak to po co pene?!?!?!  Ja nie patrze na mete, ani na couter picki.. Gram jak potrafię i wygrywam a czasem przegrywam (każdy ma jakiś zły dzień)

Mano-żerna jest :] Jeżeli używasz na początku q/w to widoczne jest spustoszenie.,. Jinx musisz wykorzystać early i zasypywać skillem q/w, wtedy ktoś zużyje flasha i heala (ew. inne) i masz wygrane 100sek..

@Każdy gra, robi masterki/runy na tyle, by mu to odpowiadało..

nie będe z tobą dyskutował, może sam jestem w goldzie, ale po tym co tu napisałeś mogę Ci tylko napisać 'wyjdź z silvera' bo nic innego tu nie widze. ty grasz ADC a nie AD Casterem żeby mieć armor pene. co do poke'u w early. jeżeli poke'ujesz w early tak często, że nie starcza Ci many zakładam że w 30 minucie masz około ~130 farmy.

Opublikowano

nie będe z tobą dyskutował, może sam jestem w goldzie, ale po tym co tu napisałeś mogę Ci tylko napisać 'wyjdź z silvera' bo nic innego tu nie widze. ty grasz ADC a nie AD Casterem żeby mieć armor pene. co do poke'u w early. jeżeli poke'ujesz w early tak często, że nie starcza Ci many zakładam że w 30 minucie masz około ~130 farmy.

To źle zakładasz.. Nauczyłem się paru sztuczek od kilku wyższych.. Grając z platynami i diam. można podszkolić umiejętności.. Jeżeli robisz coś źle trzeba popatrzeć dookoła. P.S Byłem w goldzie ale spadłem przez to, że nie grałem.. Jeżeli nie grasz Jinx i wgl. nie grałeś nie pleć bzdur..

@Up. Mój kolega z golda, kazał pozdrowić.. (Twoje plejsy)

87225705356827008866.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...