Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Jak nauczyć się javy?

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć! Chciałbym robić pluginy do serwerów i zbytnio nie wiem jak zabrać się do uczenia Javy. Mam wujka :) który ma calutkie książki z Javą i czy mogą się przydać? Macie może jakieś poradniki dzięki którym można się naprawde łatwo nauczyć tego języka?

Pozdrawiam :)

Opublikowano

Ja bym ci radził pierwsze nauczyć się C++ A potem Javy   :) Potem ci po prostu wszystko dobrze pójdzie 

C++ nie jest już tak przydatne, bardziej C# - strata czasu na C++, tym bardziej, że składania jest podobna do Javy. Nie widzę sensu najpierw nauki C++ skoro Pan Koksek chce pisać tylko pluginy pod serwery.

Odpowiadając na pytanie z treści tematu "jak nauczyć się Javy" - po prostu zacząć się uczyć.

Ja osobiście polecam najpierw ogarnąć typowe podstawy z samego języka, a nie od razu klepanie kodów z jakichś poradników YouTube z kodowania pod Bukkita, bo 90% rzeczy zawarta w tym poradniku będzie Ci kompletnie obca.

Książki mogą się przydać, jest też dobry kurs Javy: http://javastart.pl

Jak już liźniesz podstawy języka typu zasada tworzenia klas etc. możesz ogarniać sobie anglojęzyczne poradniki "Bukkit Coding", są najbardziej sensowne, lepsze od polskich feaqów i innych.

Wiele można się też nauczyć z samego ciągłego przepisywania kodu z jakiegoś źródła ze zrozumieniem po kilka razy, mi to osobiście bardzo pomogło i nadal zresztą pomaga, bo Java jest bardzo obszerna i nie sposób nauczyć się jej w 100%. Samo przepisywanie właśnie ze zrozumieniem jest bardzo sensowne wbrew pozorom, tym bardziej, że Java to nic innego jak język angielski, więc wiele metod można po prostu zgadnąć tłumacząc coś na angielski przykładowo: player.getAddress() pobierze nam rzecz jasna IP gracza etc.

8098_com.tmobile.theme.Ubuntu_ubuntu-cm1

Risen. :# - wierny użytkownik Linux'a (Ubuntu). :D

Opublikowano

Dziękuję za sensowną odpowiedź na moje pytanie związane z nauką Javy :) Oczywiście leci Like :)

Opublikowano

Już z poradnika Risena nauczyłem się pisać proste pluginy na komendę z informacją. Dziękuję!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...