Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

maciekl15

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na początek mówię że jestem zielony w podkręcaniu. smile_prosty.gif

Chciałbym podkręcić procesor od 4 Ghz do max 4.5 Ghz.

Widziałem, że płyta główna daje automatyczne podkręcenie ale nie jestem pewien czy to starczy.

Procesor:
Intel Core i7-4770K

Chłodzenie:
Thermalright HR-02 Macho Black White

Płyta główna:
Asrock Z87 Extreme4

Karta graficzna:
Gigabyte GeForce GTX770 4GB

Opublikowano

Ile podkręcisz zależy od sztuki. Sądzę że staniesz na 4.3ghz.(ale trzymam kciuki, byś miał dobrego cepa :D)

Wbij 1.36V na rdzeń i podbij taktowanie na 4.4ghz.

Jeżeli wyskoczy 0x124, zmień na 4.3ghz. Jeżeli nie będzie sadziło bsodami, to bardzo możliwe że to max, wtedy można zbić napięcie, a dalej się oceni.

Pamiętaj by samemu zmieniać napięcie, auto strasznie podnosi napięcie(a 1.36v nie powinno się przekraczać)

ghz, zmieniasz poprez mnożnik(multipler), napięcie to vcore. Ogólnie polecam wygooglować jakiegoś tutka, bo jest tego masa.

gpu nie kręć :)

Opublikowano

Nie wiem, nie ufam asrockowi. Ale możesz ustawić tylko napięciem sam dyryguj. 1.36V to bardzo duże napięcie które możesz spokojnie utrzymywać na 24/7. Uniwersalnie powiedziałem abyś ustawił, potem sobie je zbijesz.

Auto przy 4.4ghz może ci wbić nawet na 1.42 i więcej, dlatego jest to niebezpieczne.

Opublikowano

uuu, jak na 4.0ghz to zbij te napięcie, sądzę że 1.25V spokojnie(przy bardzo prądojebnej sztuce), a tak to 1.1-1.2V. Zbij do 1.2V, i jeżeli bsoduje 0x124, to dodawaj po 0.04V, jeżeli nie, to odejmuj, i tak dalej aż znajdziesz odpowiednie wystarczające napięcie.(po 5 minut na 1 tescie w OCCT, wystarczy)

Chyba że kręcisz dalej? bo 100mhz, to troszke bez sensu :D To wtedy zostaw te napięcie i lecisz dalej, zbijanie napięcia to pod koniec.

Zapomniałem ci o najważniejszym napisać... Ściągnij OCCT, jak chcesz sprawdzić stabilność odpalasz 30minut(nawet i 2 godziny, taki ostateczny test) na 1 zakładce, jak temperaturę to na linkpack góra 20 minut.

HW monitor, tam sprawdzisz temperatury płyty głównej.

Jeżeli widzisz coś w granicach 70 stopni, to jest nie ok. Napisz wtedy co itd.

Zobacz też w occt, czy działa ieest(czy w spoczynku, zbija ci taktowanie procesora i napięcie)

Mi 4.3ghz poszło przy 1.26V.

Opublikowano

i jeżeli bsoduje 0x124, to dodawaj po 0.04V, jeżeli nie, to odejmuj, 

Nie wiem o co ci dokładnie chodzi, w którym miejscu to jest.

sądzę że 1.25V spokojnie(przy bardzo prądojebnej sztuce), a tak to 1.1-1.2V. Zbij do 1.2V,

W tym zbijaniu to chodzi ci aby mnożnik ustawiać niżej aby napięcie było niższe ?

Opublikowano

0x124 chodzi o error code od bsoda. Przy 4.0ghz i takim napięciu chyba nie da rady, zbyt stabilnie.

W zbijaniu napięcia chodzi o to żeby nie dawać niepotrzebnie tak wysokiego napięcia, jeżeli procek potrzebuje o wiele mniejsze.

Co zyskujemy, oszczędność i mniejsze temperatury.

Mnożnika nie ruszaj chyba że chcesz podkręcić bardziej.

Bardzo ciekawy jestem jaką sztukę trafiłeś, także jakbyś sprawdził na 4.3, 4.4 i 4.5ghz, miło by było :)

A wychodzi to tak, że mnożnik * FSB(100mhz) = mhz od procka. Czyli mnożnik 40 da ci 4ghz, 44 da 4.4ghz itd.

Opublikowano

Mówisz o LLC?(load line calibration). Ustaw go na 5-9lvl i nie tykaj.

Kręć tylko mnożnikiem i napięciem póki co.

Możesz nawet przywrócić defaultowe ustawienia biosu, i tylko mnożnikiem/napięciem procka kręcić. Pomimo iż haswelle mają tak dużo tych napięć, to wersja K, jest po prostu dla debili, niczego więcej nie trzeba ruszać, przy prostym OC.

Opublikowano

W LLC najwyższy lvl to 5.

Trochę mam śmiesznie, nie wiem czy tak jest wszędzie ale gdy ustawiam na normalny tryb bez oc to mam 3.7GHz a nie jak normalnie powinno być 3.5GHz  :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...