Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Padnięty dysk

DarHor

Pytanie

Opublikowano

Mam mały problem. Po zakupie kompa miałem w nim dysk 1Tb który podzieliłem na 2 partycje i na jednej zainstalowałem Win7. Po jakimś czasie wyczyściłem dysk ze stargo kompa i podłączyłem do nowego po czym zainstalowałem na nim Win 8 z którego zacząłem korzystać. Jednak 2 dni temu jak próbowałem odpalić komputer wyskakuje mi błąd (ta smutna minka w Win8, nie pamiętam co tam dokładnie pisze.) Na samym dole piszę coś w stylu "jeśli chcesz dowiedzieć się więcej w pomocy online wpisz CACHE_MENAGER. Komputer po chwili się resetuje i znów jest ten błąd i tak w kółko. Po odłączeniu dysku z win 7 odpala się normalnie. Chcę odzyskać ten dysk bo są na nim wszystkie dane. Formatowanie przez płytkę instalacyjną nie działa bo nie odpala instalacji tylko się resetuje. ;/

9 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wyłączenie dysku to ustawienie disabled w kontrolerze, jak ci napisałem z botowanieniem nie ma to nic wspólnego

nie widzi go przy starcie ale pod systemem normalnie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

miałeś go WYŁĄCZYĆ  a nie włączać w biosie, z botowaniem to nie ma nic wspólnego

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Okej, poszukam tego jeszcze. Każdy bios to ma? Bo nic mi się takiego nie rzuciło w oczy.

Edit

Nie mogę nic takiego znaleźć. Wszystkie opcje gdzie mogę wyłączyc dysk to coś w stylu boot option priorities lub hard drive bbs priorities. ;/

Opublikowano

Sformatowałem dysk bootowalnym pendrive z linuxem. dysk jest czysty i nic na nim nie ma, wyłączyłem go w biosie we wszystkich możliwych opcjach i nadal jest ten sam błąd. Ma ktoś jeszcze jakieś pomysły? 

Opublikowano

Właśnie WYŁĄCZYŁEM jego botowanie. Ale chyba nie o WYLACZENIE botowania Ci chodziło. Płyta główna to asus f1a55-mlx i chyba jedyne WYLACZENIE dysku to tylko takie żeby go nie bootowało. Nic innego nie mogę znaleźć.

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o wyłączenie go aby z niego nie bootowało to wyskakuje mi błąd "Roboot and select proper boot device or insert boot media in selected boot device and press a key " Spróbuję odpalić teraz z płytą instalacyjna.

Edit. Znów jest ten błąd. ;/

Opublikowano

to podłącz dysk normalnie tylko go wyłącz w biosie

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...