Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jaki język "na start"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Chciałem się nauczyć jakiegoś języka przez wakacje, wybrałem c++. Nie wiem jednak, czy nie "poleciałem z motyką na słońce". Takie może dziwne pytanie: Jaki język programowania polecacie dla początkującego programisty, i żeby coś jeszcze dało się w nim zrobić (jakąś grę 2d czy coś). Co sądzicie o javie?

Opublikowano

Kolejne idiotyczne pytanie. 

Nawet w cobolu możesz napisać grę -.-

Wybierz taki jaki Ci się najbardziej podoba, do tego nie ma zasady. 

C++ może być, java może być, C#? Również się nadaję, python, będzie okej. Mogę wymieniać bez końca, musisz sam zadecydować.

Opublikowano

@UP: Powiedział bym że jest. Zależy to od "stylu programowania" a dokładniej chodzi tu o "sposób tworzenia kodu" (czyli "begin / start / end" " { / } ")

Tak samo z PHP i z C#/C+.....  w php "łączy" się zmienne (whatever) za pomocą " . " a w C, C#... za pomocą " + "

Po prostu trudno się odzwyczaić (cały czas w C# piszę " . " zamiast " + ") i mam problem z typami zmiennych 

(Wiem że PHP jest interpretowany etc. a C i tak dalej jest kompilowany, i są do innych zastosowań)

Opublikowano

@UP: Powiedział bym że jest. Zależy to od "stylu programowania" a dokładniej chodzi tu o "sposób tworzenia kodu" (czyli "begin / start / end" " { / } ")

Tak samo z PHP i z C#/C+.....  w php "łączy" się zmienne (whatever) za pomocą " . " a w C, C#... za pomocą " + "

Po prostu trudno się odzwyczaić (cały czas w C# piszę " . " zamiast " + ") i mam problem z typami zmiennych 

(Wiem że PHP jest interpretowany etc. a C i tak dalej jest kompilowany, i są do innych zastosowań)

Dlatego mówie, nie ma złego wyboru na początku bo na początku nie ma się wyrobionego swojego własnego stylu i jak to co lubi.

Ja zaczynałem od C nie narzekam pod żadnym względem na ten jezyk a tak i tak teraz głównie kodze w javie.

Z czasem człowiek sie nauczy innych języków nie zależnie od czego by zaczynał, a wtedy dokona wyboru bo będzie wiedział co to programowanie.

Oczywiścię nadmienię iż nie ma złęgo wyboru gdy bierzemy popularne, aktualizowanie jezyki. Jak się weźmiemy za coś starego bez wsparcia chociażby ide to faktycznie, może być ciężko.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Dlatego mówie, nie ma złego wyboru na początku bo na początku nie ma się wyrobionego swojego własnego stylu i jak to co lubi.

To spróbuj wystartować z obj-c i sie nie zniechęcić ;-)

Opublikowano

Moim zdaniem składnia (nie mówię o przypadkach ekstremalnych) nie wpływa na to jaki język komuś pasuje. Sformułowanie 'styl pisania' bardziej pasuje do paradygmatów, ale ja uważam, że dobry programista bez problemu będzie sobie radził z każdym paradygmatem, a słaby będzie miał ze wszystkim problem i nie ma tutaj nic, z czym się rodzimy. Opieram to na swoich doświadczenia i bardzo możliwe, że się myle. Przykładem może być Scala i Java - składnie bardzo się różnią od siebie (chodzi mi o same keywordy, znaki), ale są to języki bardzo podobne. Osoba doświadczona w Javie bez problemu zrozumie OOP w Scali mimo różnic w składni z którymi i tak poradzi sobie w kilka godzin.

708121422388637873334.png

Opublikowano

To spróbuj wystartować z obj-c i sie nie zniechęcić ;-)

Nie wiem, nie startowałem.

Cóż za irracjonalne stwierdzenie.

Gdybyś napisał chociaż HLA to byśmy pogadali.

A tak btw to akurat wszystko co obiektowe dobre jest.

o8HfXuR.png

CAPSLOCK TEAM - LEPIEJ WIDOCZNI WIDOCZNIE LEPSI

Cała prawda o LittleBlack

Opublikowano

Będę cały czas wysyłał:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Od siebie z tych trzech polecam javę, jest naprawdę łatwym do ogarnięcia językiem, python ma zbyt nietypowe podejście do kodzenia :).

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Opublikowano

Na początku zaczyna się od programu Mezony (słabego.) Potem od bardziej zaawansowanego - MMF 2 dev - Multimedia Fusion 2 Developer (używam go i potrafię tworzyć gry na telefony oraz gry na PC.) 

Opublikowano

Ale co ty pieprzysz?

Nie wiem jaki sens ma twoja wypowiedź, bo pokazujesz tylko jakieś banalne różnice do których można się przyzwyczaić w 10minut, a nie odpowiedziałeś na zadane pytanie.

Przez wakacje i tak nie nauczy sie programowac na jakims wysokim poziomie, wiec w prawie kazdym jezyku wysokiego poziomu bedzie w stanie zrobic to co chce.

Będę cały czas wysyłał:

http://gynvael.coldwind.pl/?id=238

Od siebie z tych trzech polecam javę, jest naprawdę łatwym do ogarnięcia językiem, python ma zbyt nietypowe podejście do kodzenia :).

A na jakim poziomie umiesz Jave? Bo od zrozumienia składni i podstaw OOP do ogarniecia jezyka to jest jeszcze daleka droga.

@autor

Jak chcesz napisac jakas prosta gre to mysle ze C++ to bardzo dobry wybor.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Może coś ode mnie. Ja na początek wybrałem C++ i nie żałuję. Jest prosty w nauce, a co do gier później można użyć bibliotekę SFML, która dobrze się sprawdza. W niecałe 2h napisałem edytor map. Jak poczytasz wiele o tym języku to przeczytasz o nim same pozytywne opinie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...