Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Piszemy skrypt ! #1 "Wstęp i podstawy"

Szymon.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

###REKLAMA###

###REKLAMA###

###REKLAMA###

###REKLAMA###

###REKLAMA###

###REKLAMA###

###REKLAMA###

Siemka !

Hmmmm, nie wiem od czego zacząć, może najpierw opowiem troche o tutorialach jakie mam zamiar pisać.

Te trzy linijki możeśż pominąć, ponieważ nic ciekawego tu nie będzię. Ok, ale dobra, zamierzam zrobić serio tutoriali w których będziemy uczyć się pisać skrypty do majnkrafta. Będą one ukazywać się różnie, przeważnie czwartek - niedziela. Dobra tyle na wstęp, a teraz przejdźmy do konkretów. Od teraz czytaj !

1. Instalacja pluginu "Skript" i edytora tekstu.

Jeżeli chcemy cokolwiek napisać musimy zainstalować dwie rzeczy - plugin Skript oraz jakiś edytor tekstu,

najpierw zajmiemy się tym pierwszym. Aby zainstalować skrypt, wchodzimy na tę stronę, i pobieramy plugin. Jeżeli umiecie instalować pluginy, to instalujecie Skript jak normalny plugin, jeżeli nie umiecie  to obejrzyjcie jakiś poradnik jak instalować pluginy ja polecam ten (DO ADMINÓW I MODÓW FORUM. TO NIE JEST REKLAMA !). Jeżeli mamy już zainstalowany plugin, musimy mieć gdzie pisać skrypty. Mamy do wyboru dziesiątki różnych programów, ja polecam Notepad++. Aby go zainstalować wpisujemy w google "notepad++ download". Gdy mam już zainstalowany plugin i edytor tekstu, możemy przejść dalej.

2. Zapisywanie skryptu.

Dobra, na początek powiem Wam gdzie i jak zapisywać nasze skrypty. Opisze to w punktach.

1. Wchodzimy w plugin "Skript"
  2. Następnie w folder "scripts"
  3. Nasz skrypt zapisujemy właśnie w tym folderze
  4. Nazywamy go np. TuWpiszNazwe.sk (bardzo ważna jest końcówka .sk)

To tyle na zapisywanie, idziemy dalej.

3. W końcu skrypt...

Doszliśmy do sedna Naszego tutoriala. Gdy mam już włączony edytor tekstu, możemy zaczynać. W pisaniu skryptów ważną rzeczą są tabulatory, gdy ich nie będzie lub będą źle wstawione skrypt nie pójdzie.

Dobra, ja będę opisywał w następujący sposób - na początek pokaże cały kod, a potem będę opisywał każdą linijkę.

Na początek coś prostego:

on death of player:
    broadcast "Gracz %player% umarł !!!"

Ok, spróbujcie domyślić się po pierwszej linijce o co chodzi w tym skrypcie ? Wystarczy znać podstawy angielskiego i już wiadomo o co chodzi. Tak więc można wywnioskować że pisanie skryptów jest dość intuicyjne. Ale przejdźmy do omówienia.

on death of player:

Chodzi w tym o to że wydarzenia (coś co ma się stać) napisane niżej wykona się tylko wtedy kiedy umrze gracz. Takich czynności jest sporo np. on join, on death, on leave, on click itd.

broadcast "Gracz %player% umarł !!!"

W tej linijce najważniejszy dla Nas jest początek - "broadcast". Tu również wystarczy znać angielski aby dowiedzieć się o co chodzi. "broadcast" jest to wysłanie wiadomości, która pokarze się wszystkim na chacie. Czyli prościej mówiąc, "broadcast" wysyła wiadomość, którą wpiszesz potem w cudzysłowie do wszystkich graczy. Zapisuje się ona również w logach serwera. "Broadcast" można zamienić na:

send "Gracz %player% umarł !!!" to all players

Jednak w tym przypadku wiadomość nie zostanie odnotowana w logach oraz będzie trzeba więcej pisać, co niesie za sobą większą możliwość popełnienia błędu, jednak o "send" powiemy sobie w następnym tutorialu.

4. Podsumowanie.

Dziś nauczyliśmy się jak zainstalować skript oraz jak napisać prostu skrypt.

5. Zakończenie.

Zapraszam do komentowania i lajkowania tego tematu oraz do czekania na następny tutorial w którym powiemy sobie o :

- "send"

- "message"

- "broadcast"

- komendach

Czyli jednym słowem mówiąc o wiadomościach i komendach.

Jeżeli zauważyłeś błąd napisz w komentarzu !

2 Część http://www.mpcforum.pl/topic/1217779-piszemy-skrypt-2-wiadmosci-i-komedy/

Opublikowano

Było było i było. Według mnie temat do kosza. Bo 2 poradnika nie będzie :).

Opublikowano

Piszesz poradnik na 2-3 linijki skryptu co każdy praktycznie sam umie zrobić, więc jaki jest w tym sens pisania  takiego czegoś?

junior.jpg

Opublikowano

Nie lepsza dokumentacja skryptu?

Przecież z tego nic nie wiadomo, podałeś 1 event i 1 akcje, zaszalałeś. ._.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...