Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Benchpressing - No to w końcu jak z tym jest?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanownych forumowiczów! :D Zapewne taki temat już był, ale zakopał się gdzieś daleko.  Dobra, ale przejdźmy do wyjaśnień. Czym jest Benchpressing- dla osób które nie mają pojęcia o sporcie? Ławeczka. Sztanga. Tyle w temacie, każdy wie o co chodzi.

Osobiście, staram się klatę robić regularnie (min. 3 dni w tygodniu), zawsze wykorzystując do tego ławeczkę. Przyznam się, że wyciskam malutko, bo tylko 60kg seriami, ale jakoś mnie to nie rusza - Będzie lepiej.

A jak jest z wami? Praktykujecie? Ile bierzecie regularnie? A może macie jakaś ciekawą alternatywę, jak na przykład pompki? Zapraszam do dyskusji! :P

Powiedzmy, że kiedyś już tu byłem <3/ Ryuozaki pozdrawia  :3

Opublikowano

Zaskakujące jest to że ludzie ćwiczący lata na siłowni nie potrafią wykonywać poprawne takich ćwiczeń jak przysiad, czy wyciskanie.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Zaskakujące jest to że ludzie ćwiczący lata na siłowni nie potrafią wykonywać poprawne takich ćwiczeń jak przysiad, czy wyciskanie.

Rozwiniesz jakąs wypowiedź i co ma to do tematu? :P

Opublikowano

Ja nie ćwicze na ławce, łatwo sobie zniszczyć nadgarstki. Jak chodzilem na silke, zawsze musiałem zakładać usztywniacze, bo bez tego ani rusz. Ćwicze teraz sw, pompki, diamenty, dipy i oczywiście drążek. Lepiej się czuje i bardziej klatka się rozwija, podobnie plecy i ręce

Opublikowano

I robisz tylko klate?

Tak, oczywiscie, klate i brzuch, czasami plecy, bo trzeba wyglądać jakos na plarzy, lel. 

A tak poważnie, bez błędów i ironii - Oczywiscie że nie. Mówię, że minimum 3 dni w tygodniu. Nogi, brzuch, triceps, dieta, suplementacja- O wszystko staram sie dbać :D (No z dietą ciężko)

A w ogóle, to niewiele to ma się do tematu samego benchpressingu :f 

Opublikowano

Rozwiniesz jakąs wypowiedź i co ma to do tematu? :P

To że ruch jest bardzo skomplikowany, jak każde ćwiczenie złożone. Nie wystarczy się położyć, zabrać sztangi i wyciskać. Barki zostaną obciążone, a do tego praca klaty jest zmniejszona. Pomijam fakt, że to nie jest ćwiczenie, które skupia się na mięśniu klatki piersiowej, bo równie mocno zaangażowany jest środkowy odcinek pleców.

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

To że ruch jest bardzo skomplikowany, jak każde ćwiczenie złożone. Nie wystarczy się położyć, zabrać sztangi i wyciskać. Barki zostaną obciążone, a do tego praca klaty jest zmniejszona. Pomijam fakt, że to nie jest ćwiczenie, które skupia się na mięśniu klatki piersiowej, bo równie mocno zaangażowany jest środkowy odcinek pleców.

W skrócie - Wbrew powszechnej opinii wyciskanie na ławeczce nie jest aż tak dobrym ćwiczeniem na klatkę piersiową? (O ile teorię związaną z dietą znam, to z ćwiczeniami już nie, więc wybacz za mój brak wiedzy). 

Opublikowano

Tak, podobnie jak mówienie że deadlift jest na plecy, równie mocno zaangażowane są nogi przy odpowiedniej technice. Z tą różnicą, że martwy to jedne z najlepszych ćwiczeń na plecy, a klasyczne wyciskanie można dosyć łatwo zastąpić. Każdy kto dużo wyciska nie ma tylko silnej (nie dużej) klatki, ale równie silny środkowy odcinek pleców, triceps i przedni akton barków. Do tego dochodzą stabilizatory, które odgrywają istotną rolę

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Tak, podobnie jak mówienie że deadlift jest na plecy, równie mocno zaangażowane są nogi przy odpowiedniej technice. Z tą różnicą, że martwy to jedne z najlepszych ćwiczeń na plecy, a klasyczne wyciskanie można dosyć łatwo zastąpić. Każdy kto dużo wyciska nie ma tylko silnej (nie dużej) klatki, ale równie silny środkowy odcinek pleców, triceps i przedni akton barków. Do tego dochodzą stabilizatory, które odgrywają istotną rolę

Cóż. 60 kg to zdecydowanie nie jest dużo. Po częsci, dobrze że uswiadamiasz mi jak mało wiem, ale z drugiej strony troszkę lipa, bo wyciskanie traktowałem jako główny (Nie jedyny) trening klatki. A jakies pomysły, co można zmieszać z wyciskaniem (Ewentualnie zamienić kompletnie) żeby był to wystarczający trening klatki piersiowej? :P

Opublikowano

Po pierwsze wynik w każdym ćwiczeniu siłowym podaje się wraz z wagą ciała, bo przykładowo 100kg na przysiadzie ważąc 90kg nie jest niczym nadzwyczajnym. Bardzo dobrymi ćwiczeniami na klatę jest skos dodatni ze sztangą oraz płaska z hantlami. Dzięki używaniu hantli zakres ruchu jest większy oraz jest to ruch bardziej dla nas naturalnych, skos idealnie buduje górne mięśnie klatki. Nigdy, ale to nigdy nie używaj maszyn lub czegokolwiek co będzie ci izolowało mięsień. Nie zalecam gdy zaczynasz ćwiczyć robić rozpiętek, ponieważ jest to ćwiczenie rozciągające - trudno mi to wytłumaczyć, ale zrobili kiedyś eksperyment na grupie mężczyzn rozciągających się oraz tych co się nie rozciągają po treningu, goście nie rozciągający się mieli na końcu eksperymentu lepsze wyniki siłowe. Oczywiście te same ćwiczenia, dieta, ilość snu oraz sposób życia. Mięsień wizualnie może się powiększyć, ale jego siłą niekoniecznie. W każdym bądź razie wyciskanie ze sztangą nie jest złym ćwiczeniem, ale jednej rzeczy się nauczyłem, to ćwiczenie nie jest dla każdego. Jaki jest sens męczyć się z wyciskaniem, jeżeli twoja budowa ciała nigdy ci nie pozwoli na duże wyniki? Tutaj głównie należy patrzeć na długość rąk, gość wysoki może mieć zakres ruchu 2x większy od innej osoby, a zarazem wynik słabszy przy mocniejszej klace. Jeżeli chodzi o dół klatki, to najlepszym ćwiczeniem jakie istnieje są dipy, nic tak dobrze nie angażuje klatki oraz innych mięśni stabilizujących. Sadzać po wyniku zaczynasz dopiero ćwiczyć, więc nie rób splita, bo tylko się zniechęcisz. Dipy i skos w zupełności wystarczą na klatkę piersiową.

Pomogę z matematyki, PW.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...