Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Gameiki Terraria Mod

DumbaS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

R

E

K

L

A

M

A

R

E

K

L

A

M

A

iNWi6iF.png

Witam wszystkich serdecznie. 

Chciałbym przedstawić wam mój tutorial do modyfikacji Terrari. Z góry mówię iż jest to pierwszy tutorial w moim wykonaniu i proszę o wyrozumiałość ;) Więc zacznijmy od podstaw.

Oficjalna Strona Modyfikacji: http://terraria.gameiki.com/Terraria_Forum/thread/Gameiki_Terraria_Mod-27

Czym jest Gameiki Mod?

Gameiki Mod jest to modyfikacja wprowadzana bardzo łatwą instalacją do gry która dodaje nam nowe możliwości ułatwiające grę. Ułatwiające?! Tak ale tylko jeżeli tego chcesz. Gameiki Mod wprowadza nową opcje gry Creative Mode nie zabierając tym samym zwykłej opcji grania bez Gameiki Mod-u.

Screen Creative Mode: 

99bcja.jpg

Co daje nam Creative Mod?

Jest to zwykły Single Player lecz z dodatkowymi przyciskami wyglądające tak:

1mzf3w.jpg

Przyciski z czerwonej ramki są dostępne tylko i wyłącznie na Multiplayer. Aby posiadać wszystkie przyciski na Multiplayer należy posiadać Administratora na serwerze.

Mod dodaję również do gry na Multiplayer opcję Capture the Flag (!! SERWER TEN MUSI STAĆ NA PLIKACH GAMEIKI MOD !!)

Opis działania poszczególnych przycisków:

(Zostaną opisane tylko opcje które ma każdy gracz na rozgrywce samotnej. Przycisków z Multiplayer nie opisałem gdyż nie miałem z nimi nigdy styczności lecz jeżeli tylko znajdę ich działanie zaktualizuje TuT)

az72es.jpg - Otwiera nam okno które udostępnia nam wszystkie przedmioty możliwe do zdobycia w grze. Wygląd:

ZJEtAWF.png

xmu545.jpg- Pozwala na niszczenie i stawianie bloków z dowolnej odległości.

h90stz.jpg - Uruchamia opcję "Wolnej Kamery". Oznacza to że obszar w którym to włączyliśmy nie przesunie i będziemy mogli się swobodnie poruszać postacią.

r2afe6.jpg - Włącza lub wyłącza spawn(pojawianie się) potworów na całej mapie. Moby które są po włączeniu opcji znikają.

plwjol.jpg - Usuwa wszystkie przedmioty znajdujące się obecnie na ziemi. 

f7ntw3.jpg - Włącza i wyłącza opcje teleportacji. Teleportujemy się włączając dużą mapę i klikając PPM(Prawy Przycisk Myszy) w dowolnie wybrane miejsce. Bardzo ułatwia przemieszczanie się.

fwbrhk.jpg - Otwiera okno Waypointów. Stajemy w chcianym miejscu i tworzymy Waypoint. Po udanym stworzeniu możemy teleportować się do tego miejsca z dowolnej lokalizacji.

k4ly76.jpg - Otwiera opcje świata. Dzięki temu możemy zrobić dzień lub noc oraz możemy zatrzymać czas(Zatrzymujemy tylko i wyłącznie porę dnia czyli np. przemijanie dnia i nocy. Nie wpływa to na rozgrywkę).

jaknbi.jpg - Otwiera okno NPC-tów. Dzięki niemu możemy przyzwać sobie dowolnego NPC-a.

chxhxs.jpg - Włącza lub wyłącza deszcz. Opcja bardzo przydatna dla słabszych komputerów.

Instalacja.

Instalacja przebiega bardzo łatwo. Wystarczy pobrać Gameiki Mod Installer(Likn do strony z linkami wyżej). Po pobraniu instalatora wystarczy go odpalić[uPEWNIJCIE SIĘ ŻE MACIE WYŁĄCZONĄ GRE]. Instalator sam odszuka miejsce zainstalowanej Terrari a następnie pobierze mod-a. Po poprawnym zainstalowaniu wybieramy opcje jakie chcemy mieć w grze. Wybieramy tylko (bodajże) środkową opcje która dodaje nam przyciski opisane wyżej.

W razie niezrozumienia tutaj macie link do filmiki(Nie mojego) z instalacji: https://www.youtube.com/watch?v=-BQhaX289JQ

Dziękuje wszystkim serdecznie którzy dotrwali do końca. To tyle w tym poradniku. Jeżeli macie problemy z czymś piszcie komentarze lub PW a z pewnością odpiszę w wam z odpowiedzią jaką tylko mogę udzielić. Poradnik będzie aktualizowany wraz ze zmianami które będą się pojawiać lub nowymi informacjami.

OWSLA-530x200.jpg

Opublikowano

He He  :D

Jeżeli tutaj jest źle to czy można poprosić o przeniesienie tam ? ;)

Z góry dziękuję.

OWSLA-530x200.jpg

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Fajna modyfikacja, ale i tak wolę raczej podwyższenie poziomu trudności, a nie ułatwianie sobie gry, ale mogę stwierdzić, iż modyfikacja może się przydać na serwie, polecam :)

snjB5H.png

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

@pomaracza

Nigdzie nie jest napisane, ze tylko na Steam. W czym Ci pomóc. Nie ogarniasz instalacji moda czy jego działania? Jeżeli chcesz dostać szczegółowa pomoc to pisz PW :)

9509214106901691244311.png1395334787-U625839.png

|Moderator Terraria||Mpc Champion||Blue Member|

Opublikowano

musisz wskazać folder z grą... potem Gameiki instaluje się właśnie na tą grę...

działa na pirackiej wersji i na steamowej... potem włączasz grę w której zainstalowno Gameiki

i klikasz "Creative" wybierasz postać / świat i masz dodatkowe "Menu"

Opublikowano

@PanTobi

Instalacja.

Instalacja przebiega bardzo łatwo. Wystarczy pobrać Gameiki Mod Installer(Likn do strony z linkami wyżej). Po pobraniu instalatora wystarczy go odpalić[uPEWNIJCIE SIĘ ŻE MACIE WYŁĄCZONĄ GRE]. Instalator sam odszuka miejsce zainstalowanej Terrari a następnie pobierze mod-a. Po poprawnym zainstalowaniu wybieramy opcje jakie chcemy mieć w grze. Wybieramy tylko (bodajże) środkową opcje która dodaje nam przyciski opisane wyżej.

W razie niezrozumienia tutaj macie link do filmiki(Nie mojego) z instalacji: https://www.youtube.com/watch?v=-BQhaX289JQ

Przy instalacji nie wybiera się folderu z grą, tylko folder, w którym ma być zainstalowany mod. Może to być zupełnie inna lokalizacja.

9509214106901691244311.png1395334787-U625839.png

|Moderator Terraria||Mpc Champion||Blue Member|

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

fajny mod 
to coś z przedmiotami przydało by się w innym modzie / hacku

----------------------------------
01 - Operating System
----------------------------------

0101 - Operating System         : Windows 7 Ultimate 32-bit (6.1, Build 7601) Service Pack 1 (7601.win7sp1_gdr.140303-2144)
0102 - Language                     : Polish (Regional Setting: Polish)
0103 - BIOS                             : Award Modular BIOS v6.00PG
0104 - Processor                     : Intel® Core2 Quad CPU    Q6600  @ 2.40GHz (4 CPUs), ~2.4GHz
0105 - Memory                         : 3072MB RAM
0106 - Available OS Memory   : 3070MB RAM
0107 - Page File                      : 2580MB used, 3559MB available
0108 - Windows Dir                 : E:\Windows
0109 - DirectX Version            : DirectX 11
0110 - DX Setup Parameters   : Not found
0111 - User DPI Setting           : Using System DPI
0112 - System DPI Setting       : 96 DPI (100 percent)
0113 - DWM DPI Scaling         : Disabled
0114 - DxDiag Version             : 6.01.7601.17514

76561198045525575.png
  • 4 miesiące temu...
  • 4 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z tego co wiem nie ma tego moda na aktualna wersje (1.3.0.5) i jest mi z tego powodu smutno :(

Ale Mod fajny wiem bo testowałem.

2duxsn4.jpg

Opublikowano

Zaker Gameiki mod po prostu potrzebuje czasu :)...

jak skończą pracę nad nowa wersja moda będziesz mógł pobrać... a obecnie pozostaje granie normalnie...

szkoda że sami twórcy nie stworzą trybu creative ; /...

Opublikowano

@PanTobi Wiem trzeba dać trochę czasu i pewnie wyjdzie. A co do tego trybu zrobionego przez twórców to on raczej nie wyjdzie bo moim zdaniem Re-Logic nie popiera chatowania. Oni uważają ze najlepiej się gra bez hacków i taka prawda.

Ja tam szczerze teraz zamiast tego moda (Bo go nie ma) używam T-Shocka. Normalnie se hostuje serwer wbijam i gram.

2duxsn4.jpg

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...