Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komputer do 7 tysięcy

Gość Square Design □

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

I tu mam dylemat jaki komp kupić do 7 tysięcy xD

Pomóżcie xD

Opublikowano

No taki do gier i rozmawiania na ts xD

Sama jednostka, czy akcesoria i monitor także? Jakie zastosowanie?

Akcesoria i monitor też

Opublikowano

Za chwilę zrobię edit i coś ci złożę :)

@Edit: Do jakich gier myszka, klawa itd? Tak, ma to znaczenie.

@Edit2:

Zestaw za 7k zł, bez akcesoriów, bez monitora, sli, nastawienie na przyszłą wymianę procesora pod Broadwell.

AsRock Z97 Extreme4 

Intel Core i5-4670K

MSI GeForce GTX 780 TwinFrozr OC 3GB DDR5 384bit x2

bequiet! Dark Rock 3

Fractal Design ARC R2 Window Midi Tower

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL9 Ballistix

Crucial M500 120GB (500/130MB/s)

Corsair RM 850W 80+ Gold 135mm

Za chwilę wstawię coś z akcesoriami i monitorem.

Dell P2414H 23,8" IPS

Corsair Vengeance K70

Roccat Kone Pure Optical

Podkładka Razer Goliathus Speed - Large

Superlux HD681 EVO

Trust Starzz

Intel Core i5-4670K

Fractal Design ARC R2 Window Midi Tower

Western Digital Blue 1 TB

MSI GeForce GTX 780 TwinFrozr OC 3GB DDR5 384bit

Crucial M500 120GB (500/130MB/s)

AsRock Fatal1ty H87 Performance

Crucial 8GB (2x4GB) 1600MHz CL8 Ballistix Tactical

bequiet! Dark Rock 3 Pro

Corsair RM 750W 80+ Gold

Zasilacz trochę overkill ale przy takiej cenie? Proszę cię.

@RADTOR "czyta ten temat" zaraz pewnie poleje się fala hejtu pseudo znawcy

@Edit3: POD ŻADNYM POZOREM NIE BIERZ I7-4770k I GTX 780Ti DO GRANIA W GRY! I7-4770K to wydajność (w grach) i5-4670k, opłaca się to tylko brać do Renderingu. GTX 780Ti to wydajność troszeczkę większa (tak mała, że nie widać różnicy, po prostu cena nie jest wprost proporcjonalna do wydajności.) od GTX 780 za ~500 zł więcej!

@Edit4: Pomyliłem się w wklejaniu Dark Rock 3 Pro. 1 do 2 a 2 do 1 zestawu.

@Edit5: Dał mi lajka i sobie poszedł, zawiodłem się :(.

@Edit6: Poszedł, pojawił się z 2 kolegami. Oj będzie wpierdol :(.

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Czemu polecasz mu OC?

Aktualnie wyszła nowa partia 4790, i jego mniej komercyjny bratanek i5. Niema premiery wersji K, ale jeżeli nie potrzebuje tak bardzo...

A jeżeli OC, to nie 4770, ani 4670, chyba że starą używkę, aktualnie wydają takie procki które nie wejdą ci wyżej niz 4.3ghz(nowe partia oferuje 4.4 na stocku, cena ta sama, wersja OC powinna się pojawić lada chwila)

780 Ti? 780 ghz, o niebo lepsza wersja, cenowo prawie brak różnicy. A wydajność mhm...

zasilacz 750W? 550-600 styknie.

ssd z 130MB write?

Ładowanie asrocka w sprzęt za 7k, to czysty samobój, zainwestuj w asusa lub gigabyte. Polecam snipera b85 bez OC, i z88, z97 pod OC.

Ale pamiętaj za OC, dodatkowo płacisz(100zł za procka, 200-xxxx zł za mobo, no i chłodzenie 100zł)

Takie słuchawki na integrze? :D

Opublikowano

Czemu polecasz mu OC?

Aktualnie wyszła nowa partia 4790, i jego mniej komercyjny bratanek i5. Niema premiery wersji K, ale jeżeli nie potrzebuje tak bardzo...

A jeżeli OC, to nie 4770, ani 4670, chyba że starą używkę, aktualnie wydają takie procki które nie wejdą ci wyżej niz 4.3ghz(nowe partia oferuje 4.4 na stocku, cena ta sama)

780 Ti? 780 ghz, o niebo lepsza wersja, cenowo prawie brak różnicy. A wydajność mhm...

zasilacz 750W? 550-600 styknie.

ssd z 130MB write?

Ładowanie asrocka w sprzęt za 7k, to czysty samobój, zainwestuj w asusa lub gigabyte. Polecam snipera b85 bez OC, i z88, z97 pod OC.

Ale pamiętaj za OC, dodatkowo płacisz(100zł za procka, 200-xxxx zł za mobo)

Brak OC w zestawie za 7 tyś? Czy ty sobie kurwa żartujesz?

Do czego ci więcej zapisu? No kurwa na chuj? Po prostu lubisz sobie popatrzeć jak pliki instalują się szybciej?

Ładowanie ASRocka w sprzęt za 7k czysty samobój? Asus lub Gigabyte? Z97 pod OC nie robiąc przyszłego SLI/Nie wymieniając procesora na Broadwell? Ja pierdolę... Żartujesz sobie kurwa? Czy masz wiedzę od lokalnego sprzedawcy sprzętu?

750W to ok. 15 zł różnicy między 650W. Zasilacz droższy ale o wiele-kurwa-lepszy od tego co wy dajecie (patrz: Deus M1 w zestawie za 7k...).

Pod OC wystarczy H87 Performance od AsRocka. 

Można poczekać na Haswell Refresh z odblokowanym mnożnikiem - no ale trochę się poczeka.

Boże... Co za ludzie...

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Do czego ci więcej zapisu? No kurwa na chuj? Po prostu lubisz sobie popatrzeć jak pliki instalują się szybciej?

Ładowanie ASRocka w sprzęt za 7k czysty samobój? Asus lub Gigabyte? Z97 pod OC nie robiąc przyszłego SLI/Nie wymieniając procesora na Broadwell? Ja pierdolę... Żartujesz sobie kurwa? Czy masz wiedzę od lokalnego sprzedawcy sprzętu?

750W to ok. 15 zł różnicy między 650W. Zasilacz droższy ale o wiele-kurwa-lepszy od tego co wy dajecie (patrz: Deus M1 w zestawie za 7k...).

Można poczekać na Haswell Refresh z odblokowanym mnożnikiem - no ale trochę się poczeka.

Boże... Co za ludzie...

Zdziwil byś się, zapis ma sporo do gadania przy samym systemie. C50 którego posiadam ma go na realnym poziomie 130MB/s co przy starcie systemu jest za mało. 450-500MB/s zapisu, system się w 22-4s ładuje. Co jest sporo za długo.

graphic.png
Opublikowano

Zdziwil byś się, zapis ma sporo do gadania przy samym systemie. C50 którego posiadam ma go na realnym poziomie 130MB/s co przy starcie systemu jest za mało. 450-500MB/s zapisu, system się w 22-4s ładuje. Co jest sporo za długo.

500 MB/s Odczytu, 130 MB/s Zapisu. Zapis przy włączaniu komputera ma gówno do gadania... Jak np. ty czytasz książkę to zapisujesz ją gdzieś na kartce?

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Chcę żeby chodziły gry, które mają wysokie wymagania xD

Opublikowano

Chcę żeby chodziły gry, które mają wysokie wymagania xD

Na zestawach podanych przez nas spokojnie wejdzie każda gra na ultra przy rozdzielczości 19:9. Problemem tutaj są pewne części typu Zasilacz (psu) gdzie większość "znawców" z tego forum daje chińskie gówno.

Tutaj masz opinię "ekspertów" z benchmarku nt. jednego z tych zestawów (dokładniej zestawu @RADTOR)

http://forum.benchmark.pl/topic/131770-co-my%C5%9Blicie-o-tym-zestawie/#entry1444836

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Boże... Co za ludzie...

Ale po co OC, jeżeli autor o to nie prosił, mógłby zaoszczędzić, i kupić lepsze podzespoły. A nie główne podzespoły są "pociętę", aby starczyło na pierdoły.

Ale po co SSD, z write na poziomie HDD. Chodź różnicy to aż tak diametralnej to nie robi, ale z argumentowałem to wyżej, tniesz mi po jakości sprzętu, tylko by miał te OC. Na takim procesorze, gdzie, wg. mnie jest to zbędne.

W dodatku ten cooler, na głowę upadłeś? Wygląda jakbyś złożył komp dla siebie, nie dla niego. BQ drk3, to stanowczo przesada, bardziej nacieszy jego oko. Jakby chciał OC to zwykły macho 120 utrzyma go chłodnego, a cisza i łatwość montażu w gratisie.

Jak autorowi zależy na takich bajerach, a nie wydajności/jakości, jego wybór. Ale szkoda bo tak obkroiłeś ten sprzęt pod OC, że nawet niema karty muzycznej.

Nie wiem czy żyjesz tylko OC, ale jak wiesz niema tylko jednego chipsetu... a kilka, H97 też jest, także idź do "lokalnego sprzedawcy" niech ci wciska więcej śmieci.

Anyway lepiej byłoby kupić h87, ale coś porządniejszego. A nie żeby szlajał się po serwisach zamiast grał.

@up

20 sekund boot? może pod sata 2 masz podpięte czy coś? Bo wynik co najmniej żenujący ;p u mnie GB z87 ud3h + 4770k, i hyperx 500/500, pamięci 1.6ghz cl9 1x8gb, 9-15 sekund.

@up

to juz widzę czemu dobrałeś tak głupi zestaw koledze xD

@top

osobiście polecam taki zestaw. Ceny są bardzo przecenione, ogólnie zmieścisz się w 7000zł dodając myszkę i słuchawki.

http://screenshooter.net/5902693/yxqqelm

Procek - nie do kręcenia z nowej partii.

Chłodzenie - nie obowiązkowe, ale nie będzie darło mordy jak box.

Płytka, taka tam nowość, w razie gdyby się rozwinęła technologia turbobolta, o którym z roku na rok coraz głośniej. Jeżeli nie potrzeba, x2 taniej kupisz Gigabyte G1.SNIPER B5

Ramy  - niema co tu mówić, chyba że chciałbyś 16gb, ale jeżeli nie masz mega rozpierdolu jak 4 przeglądarki po 30 kart. Do tego kilka gier zminimalizowanych, to niema sensu.

HDD - 1TB na dane

SSD - tutaj możesz wybrać 128gb, albo 240gb. Oczywiście SSD pod system, ale 128gb dość szybko się zapełnia.

GPU- lepsza i tej samej cenie jak 780 Ti, taki gratis od nvidi, w ramach walki o podium z amd :) Cena to 1900-2000zł

Muzyka - Taka mała podstawa, z wzmacniaczem, jakbyś chciał już coś konkretniejszego to za ~400 - ~500zł. A karty przy 200-300zł, często są gorsze od tego niekomercyjnego xonara :)

Obudowa - corsair, 300R to fajna obudowa, z matami wygłuszającymi i dobrymi filtrami przed kurzem.(bardziej jeżeli preferujesz cisze, bo z wyglądu nie jest tam jakaś super ozdobiona, ale porządna i solidna, blachy mocne, sporo miejsca) Chyba że chciałbyś, aby twój komputer miał "pazurka". To zalman z1 lub z9.

Cd rooma - to chyba byle jaki z Blue rayem. Może być od LG lub samsunga.

Zasilacz - modularny dla estetyki, + certyfikaty sprawności, możesz też wziąć 650, ale 550 śmiało uciągnie.

Monitor - nie znam się, dlatego zarezerwowałem 1200zł na niego.

klawa - macro jest, podświetlenie jest, dodatkowe pierdoły jak wyłączenie minimalizacji podczas gier itd. Pamiętaj że możesz też jakąś mechaniczną kupić, ale to już inny przedział cenowy.

myszka - nie znam się

podkładka - zależy od sensitwy twojej myszki, jak chcesz podkładkę wielkości standardowych, to wystarczy qck mini

Opublikowano

Ale po co OC, jeżeli autor o to nie prosił, mógłby zaoszczędzić, i kupić lepsze podzespoły. A nie główne podzespoły są "pociętę", aby starczyło na pierdoły.

Ale po co SSD, z write na poziomie HDD. Chodź różnicy to aż tak diametralnej to nie robi, ale z argumentowałem to wyżej, tniesz mi po jakości sprzętu, tylko by miał te OC. Na takim procesorze, gdzie, wg. mnie jest to zbędne.

W dodatku ten cooler, na głowę upadłeś? Wygląda jakbyś złożył komp dla siebie, nie dla niego. BQ drk3, to stanowczo przesada, bardziej nacieszy jego oko. Jakby chciał OC to zwykły macho 120 utrzyma go chłodnego, a cisza i łatwość montażu w gratisie.

Jak autorowi zależy na takich bajerach, a nie wydajności/jakości, jego wybór. Ale szkoda bo tak obkroiłeś ten sprzęt pod OC, że nawet niema karty muzycznej.

Nie wiem czy żyjesz tylko OC, ale jak wiesz niema tylko jednego chipsetu... a kilka, H97 też jest, także idź do "lokalnego sprzedawcy" niech ci wciska więcej śmieci.

Anyway lepiej byłoby kupić h87, ale coś porządniejszego. A nie żeby szlajał się po serwisach zamiast grał.

@up

20 sekund boot? może pod sata 2 masz podpięte czy coś? Bo wynik co najmniej żenujący ;p u mnie GB z87 ud3h + 4770k, i hyperx 500/500, pamięci 1.6ghz cl9 1x8gb, 9-15 sekund.

@up

to juz widzę czemu dobrałeś tak głupi zestaw koledze xD

@top

osobiście polecam taki zestaw. Ceny są bardzo przecenione, ogólnie zmieścisz się w 7000zł dodając myszkę i słuchawki.

http://screenshooter.net/5902693/yxqqelm

Procek - nie do kręcenia z nowej partii.

Chłodzenie - nie obowiązkowe, ale nie będzie darło mordy jak box.

Płytka, taka tam nowość, w razie gdyby się rozwinęła technologia turbobolta, o którym z roku na rok coraz głośniej. Jeżeli nie potrzeba, x2 taniej kupisz Gigabyte G1.SNIPER B5

Ramy  - niema co tu mówić, chyba że chciałbyś 16gb, ale jeżeli nie masz mega rozpierdolu jak 4 przeglądarki po 30 kart. Do tego kilka gier zminimalizowanych, to niema sensu.

HDD - 1TB na dane

SSD - tutaj możesz wybrać 128gb, albo 240gb. Oczywiście SSD pod system, ale 128gb dość szybko się zapełnia.

GPU- lepsza i tej samej cenie jak 780 Ti, taki gratis od nvidi, w ramach walki o podium z amd :) Cena to 1900-2000zł

Muzyka - Taka mała podstawa, z wzmacniaczem, jakbyś chciał już coś konkretniejszego to za ~400 - ~500zł. A karty przy 200-300zł, często są gorsze od tego niekomercyjnego xonara :)

Obudowa - corsair, 300R to fajna obudowa, z matami wygłuszającymi i dobrymi filtrami przed kurzem.(bardziej jeżeli preferujesz cisze, bo z wyglądu nie jest tam jakaś super ozdobiona, ale porządna i solidna, blachy mocne, sporo miejsca) Chyba że chciałbyś, aby twój komputer miał "pazurka". To zalman z1 lub z9.

Cd rooma - to chyba byle jaki z Blue rayem. Może być od LG lub samsunga.

Zasilacz - modularny dla estetyki, + certyfikaty sprawności, możesz też wziąć 650, ale 550 śmiało uciągnie.

Monitor - nie znam się, dlatego zarezerwowałem 1200zł na niego.

klawa - macro jest, podświetlenie jest, dodatkowe pierdoły jak wyłączenie minimalizacji podczas gier itd. Pamiętaj że możesz też jakąś mechaniczną kupić, ale to już inny przedział cenowy.

myszka - nie znam się

podkładka - zależy od sensitwy twojej myszki, jak chcesz podkładkę wielkości standardowych, to wystarczy qck mini

Obudowa fabrycznie wyciszona - większe temperatury

Monitor 1200 zł dla zestawu bez SLI? Ten monitor co ja po dałem będzie dobry

Budżetowy zasilacz w zestawie za 7000 zł, brawo,  oby tak dalej.

Klawa ta co ja podałem będzie w sam raz. 

Myszka do FPS/MOBA/MMORPG co podałem także będzie dobra.

Podkładka co ja dałem da radę :)

Oszukane ramy (kingston oszukuje w opóźnieniu itd :))

Z97 do zestawu bez SLI, nie zmieniając w przyszłości na Broadwell (nie opłaca się zmieniać do gier), okej brachu.

Karta dźwiękowa, ok.

Słaby procesor

Karta graficzna trochę bardziej wydajna od 780 GHz (Obejrzałem testy tej karty, faktycznie dobra jest za 150 zł więcej. Co tu więcej mówić?)

b1zvsj.jpg

Opublikowano

Obudowa fabrycznie wyciszona - większe temperatury

Monitor 1200 zł dla zestawu bez SLI? Ten monitor co ja po dałem będzie dobry

Budżetowy zasilacz w zestawie za 7000 zł, brawo,  oby tak dalej.

Klawa ta co ja podałem będzie w sam raz. 

Myszka do FPS/MOBA/MMORPG co podałem także będzie dobra.

Podkładka co ja dałem da radę :)

Oszukane ramy (kingston oszukuje w opóźnieniu itd :))

Z97 do zestawu bez SLI, nie zmieniając w przyszłości na Broadwell (nie opłaca się zmieniać do gier), okej brachu.

Karta dźwiękowa, ok.

Słaby procesor

Karta graficzna trochę bardziej wydajna od 780 GHz (Obejrzałem testy tej karty, faktycznie dobra jest za 150 zł więcej. Co tu więcej mówić?)

Obudowa - wyciszona, posiada tylko dodatkowe maty wygłuszające. Przepływ powietrza jest najbardziej ok(także maty nie odgrywają tutaj znacznej roli, a różnica 1-2 stopnie, to bardziej dla OC'erów, a nie standardowego usera, który będzie siedział na stocku i mroził procka przy 20-40 stopniach). I jakby nie mówiąc o filtrach, to trzymają budę bardzo czystą, sam o sobie przypomina bo jest zaraz przy cd roomie, aby ją wyczyścić wystarczy dmuchnąć.

Monitor - czytać potrafisz czy nie? Przeczytaj jeszcze raz, bo nie poleciłem mu niczego. Tylko zarezerwowałem kasę.

zasilacz - chyba nie to zaznaczyłem, ale opisałem jako modularny, dzięki za uwagę, chodziło o cs550m

klawa, podkładka, przeczytaj to co napisałem.

ramy - racja, co to tam 9-10-9, różnica w 1 CL'u to żadna różnica chyba że mówisz o benchmarkach ^^

Chodź te cruciale są bardzo ok

Mobo - polecam przeczytać jeszcze raz, ze zrozumieniem, wybór jest dla autora. Broadwella i SLI nie uwzględniałem, bo chodziło tylko o jedną technologie, która się wspina coraz wyżej. A zamiennika podałem.

Procesor - najlepsza i5, powiadasz że słaby? aha

GPU - jeżeli porównasz dobre modele, które występują na testach, to zobaczysz że cena jest góra 50-100zł większa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...