Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

X1 vs PS4

Gość Szubryt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak wiadomo przy zakupie konsoli głównie powinniśmy kierować się grami. Pomimo, że jestem wielkim fanem Sony i miałem każdą konsolę od nich a aktualnie jestem posiadaczem PlayStation 4 to zastanawiam się nad kupnem Xbox'a One. Śmiałem się z tego X1 ale tak naprawdę jak ostatnio bardziej się mu przyjrzałem to jestem nim zainteresowany. Oczywiście do kupna konsoli namówiła mnie chęć pogrania w Titanfall. No nic na to nie poradzę, że lubię FPS. Czy X1 miał lepsze tytuły startowe? No cóż nie wiem. Chętnie bym zagrał w Ryse czy też Dead Rising 3. W Killzone'a oraz Knacka nie grałem. Pomijam tutaj gry wyścigowe bo po prostu ich nie lubię. A oczywiście nie wliczam w to Infamous'a czy Titanfall bo to nie są tytuły startowe. Ogólnie bardziej interesują mnie jakieś gry akcji, FPS. Myślicie, że kupno X1 będzie w moim przypadku dobre? Pomijam gry multiplatformowe bo powiem szczerze, że nie robi mi to różnicy czy gra ma 900 czy 1080p. Większość gier na X1 ma problem z rozdzielczością i jest ona mniejsza w stosunku do PS4. Tak czy siak nie zwracam uwagi na gry, które są wydawane na kilka platform bo jednak nie liczy się dla mnie tylko grafika. Niestety mój budżet jest sporo ograniczony bo nie jestem nawet pełnoletni tak więc nie mam pracy i nie zarabiam. Gdybym zdecydował się na kupno X1 to pewnie sprzedałbym swoją PS4. Na pewno wstrzymam się z decyzją do E3. Zarówno Microsoft jak i Sony zapowie masę tytułów ekskluzywnych. Poza tymi, które wymieniłem wcześniej z X1 to zawsze miałem ochotę pograć w Halo czy GoW. Co do płacenia za granie on-line to nie robi mi to różnicy bo zawsze miałem wykupiony PS+ więc jestem do tego przyzwyczajony. Jeżeli natomiast chodzi o gry w ramach tych abonamentów to jednak PS+ oferuje więcej i lepiej. Ale to nie zmienia faktu, że ściągam i gram tylko w to co mnie zainteresuje. Następna i dość ważna dla mnie sprawa to znajomi. Wszyscy, których znam i z którymi gram mają PS4. Żaden nie ma X1, więc będzie to dość trudne dla mnie. Z tymi osobami znam się po kilka lat, często jak nie codziennie gramy razem i jednak sprzedaż PS4 nie będzie łatwa choćby z tego powodu. Gdybym kupił X1 to nie miałbym żadnych znajomych bo nikt nie posiada tej konsoli. A wiadomo, że w gry FPS to najlepiej gra się z kimś innym razem rozmawiając. Kolejna sprawa do gry z cyfrowej dystrybucji. Powiem szczerze, że nie wiem jak wygląda to w przypadku X1 ale jest dużo lepiej od PS4. Jeżeli kupimy coś i ściągniemy na PS4 to może być to aktywne tylko na jednej konsoli. Jeżeli chciałbym to pobrać na drugą to muszę zdalnie jedną konsolę dezaktywować. Wtedy będę mógł pobrać na drugą a właśnie w przypadku X1 jest inaczej. Jak już pisałem nie wiem dokładnie jak to działa ale chyba mogę gry przypisywać do swojego konta. Za przykład posłuży mi poniższa aukcja:

http://allegro.pl/4-dowolne-gry-z-listy-33-gier-na-xbox-one-hity-i4245731724.html

CYFROWE WERSJE GIER DO POBRANIA NA XBOX ONE

SPRZEDAWANE NA AUKCJI GRY OTRZYMASZ NA PROFILU, KTÓRY PO POBRANIU UMOŻLIWIA ZAINSTALOWANIE PEŁNYCH WERSJI NA TWOJEJ KONSOLI.

PROFIL POZOSTANIE NA ZAWSZE TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ ! 

GRY MOŻESZ PRZENIEŚĆ NA WŁASNY PROFIL , TO TAK JAKBYŚ ZAKUPIŁ JE BEZPOŚREDNIO NA RYNKU GIER XBOX LIVE !
( Z WYJĄTKIEM JEDNEJ RZECZY - RÓŻNICY W CENIE :)

GRY STANĄ SIĘ TWOJĄ WŁASNOŚCIĄ, GDY CI SIĘ ZNUDZĄ BĘDZIESZ JE MÓGŁ ODSPRZEDAĆ DALEJ , BĄDŹ KOMUŚ PODAROWAĆ.

SPRZEDAWANY PROFIL PRZECHODZI NA TWOJĄ WŁASNOŚĆ, NIKT POZA TOBĄ NIGDY NIE BĘDZIE MÓGŁ PONOWNIE SKORZYSTAĆ BEZ TWOJEJ ZGODY I WIEDZY Z NIEGO, A ZAKUPIONE GRY ZAWSZE BĘDĄ AKTYWNE I MOŻLIWE DO POBRANIA W DOWOLNYM MIEJSCU.

Może mi to ktoś wytłumaczyć jak to działa? Jeżeli zakupiłbym na tej aukcji np. ten zestaw co w linku wyżej to mogę sobie wybrać dowolne 4 gry. Gościu poda mi login oraz hasło, żebym mógł je pobrać i jak już to zrobię to mogę je przypisać do swojego konta i nawet po skasowaniu pobierać je ze swojego konta? I tak samo mogę np. wymieniać się grami z innymi osobami? Jeżeli zakupię na jakimś profilu przykładowo Watch_Dogs a mój kumpel kupi na swój profil Wolfenstein'a to po zalogowaniu się na jego profil ja mogę pobrać jego grę i jak już pobiorę to przypisać do swojego konta oraz odwrotnie i każdy będzie mógł grać w te gry? Na PS nigdy czegoś takiego nie było, więc nie wiem. Jest tam jakiś haczyk w tym wszystkim czy nie ma?

I jeszcze jedno, proszę, aby wypowiadać się bezstronnie. Napisałem co mnie interesuje i muszę podjąć decyzję, która nie jest łatwa. Napisałem to w dziale PS bo zawsze się tutaj udzielam, więc nie sugerujcie się tym, że napisałem w tym a nie innym dziale. Aukcja z linku jest tylko przykładem, nikogo nie promuję. 

To dziękuję i zapraszam do dyskusji!.
Opublikowano

Ja bym został przy PS4 ale to twój wybór :P Xbox to zawsze był typ konsoli gdzie się gra w FPS na multi. Ale przyszłość zapowiada się lepiej dla PS4 choćby z tego powodu, że się lepiej sprzedaje na rynku (= większe zainteresowanie deweloperów konsolą = więcej gier w przyszłości) Do tego wszyscy twoi znajomi mają PSa więc grał byś całkowicie sam w multi na xboxie  No i powiedźmy sobie szczerze, że XBO nie zrobi jakiejś furory na rynku polskim. Wg, mnie jak KONIECZNIE chcesz pograć w gry na xboxa to kup sobie 360 - niższa cena + duuża biblioteka gier (i nie musiał byś sprzedawać PS4).

Opublikowano

Na Twoim miejscu, z samego faktu, że znajomi już mają PS4 a żaden nie ma XONE, zostałbym przy PS4. Nieważne w co się gra, zabugowanego BF'a 4, NBA 2k14, czy jakieś platformówki, najważniejsze, że gra się razem. Ja też w sporo gier bym nie zagrał, gdyby nie fakt, że mogłem grać ze znajomymi.

Jeśli chodzi o X1, to nie robi furory, bo jeśli dobrze pamiętam, to we wrześniu (?) jest premiera tej konsoli w Polsce, a X360 jest tak popularny, bo sporo osób zakupiło go ze względu na te reklamy z kinektem, grami ruchowymi itp. Sporo osób tak zrobiło np. brat mojego szwagra, kupił dzieciakom X360 z kinektem tylko dlatego, że miał jakąś grę w zestawie, chyba gra w tenisa.

Możesz też zrobić tak, jak napisał Daro, kupić X360 (lub może PS3, jeśli nie miałeś) + jakieś gry, których jest sporo, a jakieś pewnie Ci się spodobają. Plusem tego jest sporo gier, łatwo dostępnych i tanich. 

PS

Wiem o co ci chodziło, ale ten fragment jest trochę źle sformułowany i można go źle zrozumieć :    

" Gdybym kupił X1 to nie miałbym żadnych znajomych bo nikt nie posiada tej konsoli "  ;] 

Opublikowano

Miałem PS3 od początku jej premiery do premiery PS4. No i tu mam problem bo interesują mnie gry z X1. Właściwie to X1 miał premierę tylko w 13 krajach, więc pewnie też dlatego sprzedało się go 2x mniej w stosunku do PS4. Znajomych zawsze mogę poszukać nowych na X1. Nikt z reala nie ma PS4 a Ci znajomi to wszyscy przez neta poznani.

Opublikowano

Ja osobiście polecam zostać przy PS4. Konsola lepiej się zapowiada na przyszłość, chociaż więcej będzie można powiedzieć po E3. Do tego znajomi mają PS'a a nie XONE, a to już duży argument. Zazdroszczę Ci, ponieważ tylko jeden mój znajomy ma PS4, a do tego gra tylko w FIFĘ. :D Ale wracając do tematu, moim zdaniem tytuły ekskluzywne są też lepsze na PS'ie. Darmowe gry co miesiąc z PS+, tego nie ma na XONE. ; -) Dla mnie osobiście po prostu PS4 jest lepsze od XONE. I od razu nie mówię że jestem fanbojem Sony, w poprzedniej generacji wolałem XBOX'a, ale teraz spaprali sprawę, i cóż, został PS, który okazał się dobrym zakupem ; -)

Pozdrawiam

EX WŁAŚCICIEL MCF2F.PL

Opublikowano

Miałem PS3 od początku jej premiery do premiery PS4. No i tu mam problem bo interesują mnie gry z X1. Właściwie to X1 miał premierę tylko w 13 krajach, więc pewnie też dlatego sprzedało się go 2x mniej w stosunku do PS4. Znajomych zawsze mogę poszukać nowych na X1. Nikt z reala nie ma PS4 a Ci znajomi to wszyscy przez neta poznani.

jesli to sa tylko znajomi z neta to jak kupisz xbox one to tez znajdziesz takich znajomych wiec problemu nie widze gorzej bybylo gdyby to byli koledzy z reala

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja bym został przy ps4. xb1 nie warto,bo żeby można było go używać musi się chociaż raz na 24h połączyć z internetem, wiec jeśli będziesz miał problemy z netem już grać nie będziesz mógł... A po za tym jest dużo mniej graczy x1, wiec raczej nie będziesz miał z kim grać. x1 ma tylko odrobinę lepsze taktowanie grafiki i procesora i chyba tylko tyle na korzyść x1 . W x1 dysku nie wymienisz, a w brew pozorom 500 gb dla najnowszych konsoli to za mało. Przede wszystkim przejrzyj gry dedykowane bo np. mi na x1 podoba się tylko halo, choć i tak nie robi na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia , ale to już kwestia indywidualna. Pady na obie konsole są świetne ale wiadomo, że każdy ma inne dłonie. Mam nadzieję, że pomogłem , a jeśli w jakiejś kwestii się pomyliłem to bardzo przepraszam.

PS. Wiem że zaraz przyjdzie ktoś kto powie, że jestem fanboyem sony, ale niech się pogodzą z tym, że xbox one to niewypał.

Opublikowano

Ja bym został przy ps4. xb1 nie warto,bo żeby można było go używać musi się chociaż raz na 24h połączyć z internetem, wiec jeśli będziesz miał problemy z netem już grać nie będziesz mógł... A po za tym jest dużo mniej graczy x1, wiec raczej nie będziesz miał z kim grać. x1 ma tylko odrobinę lepsze taktowanie grafiki i procesora i chyba tylko tyle na korzyść x1 . W x1 dysku nie wymienisz, a w brew pozorom 500 gb dla najnowszych konsoli to za mało. Przede wszystkim przejrzyj gry dedykowane bo np. mi na x1 podoba się tylko halo, choć i tak nie robi na mnie jakiegoś wielkiego wrażenia , ale to już kwestia indywidualna. Pady na obie konsole są świetne ale wiadomo, że każdy ma inne dłonie. Mam nadzieję, że pomogłem , a jeśli w jakiejś kwestii się pomyliłem to bardzo przepraszam.

PS. Wiem że zaraz przyjdzie ktoś kto powie, że jestem fanboyem sony, ale niech się pogodzą z tym, że xbox one to niewypał.

poczytaj na psxextreme duzo osob z ps4 przeszlo na x1 a glowny ich powod to zabawa jakiej ps4 nie dostarcza  i widze nie wiesz nic o xbox one http://www.frazpc.pl/aktualnosci/924272,microsoft-sie-poddaje-xbox-one-bez-zadnych-ograniczen.html poczytaj firma zrezygnowala z polaczenia z netem raz na 24h

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Jak już to XO nie X1... X1 to pierwszy Xbox (w smuie pierwszy xbox to xbox) i przez to nie da sie znaleźć prawie żadnych informacji... kiedyś szukałem mortal kombata (screeny)m z pierwszego xa i nie mogłem znaleźć przez pół godziny... PS4...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...