Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Tekst po spacji i przed spacją

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy mógłby ktoś mi pomóc ogarnąc coś w tym stylu : są sobie w edicie takie linijki

Michał           Jakistam

Magdalena    takasobie

thinki                winki

i chciałbym aby w input1 było imię, czyli tekst przed spacją a w input2 nazwisko czyli tekst po spacji. takie oddzielanie mam nadzieje że zrozumiecie o co mi chodzi :D

Opublikowano

Coś w rodzaju:

GUICtrlRead($input1)&" "&GUICtrlRead($input2)

?

jak nie to możesz dokładnie wytłumaczyć na pw.

Cytat

That is not dead which can eternal lie. And with strange aeons even death may die.

Opublikowano

Możesz po prostu zrobić poprzez _StringBetween, między "", a spacją, a potem między spacją a "", i wytrimować spacje z 2 stringu.

Albo możesz preg_matchem, ala php

#include <array.au3>
$aArray = StringRegExp('Michał Jakistam', '([^\s]*)[\s]*([^\s]*)', 2)
 _arraydisplay($aArray)

Działa to tak, że pobiera wszystko co nie jest spacją, potem spacje(nie pobiera ich), i dalej znowu pobiera znaki które nie są spacjami.

Return to [0] string w którym znaleziono, i dalej są znalezione stringi, czyli [1] to imie, [2] nazwisko

Pomimo wyłączenia UCP, \w nie zalicza polskich znaków, ale możesz aktywować go i użyć \X, a posixy działają tylko na tablicy acii...

Niestety autoit to autoit, był i będzie jednym wielkim bugiem.

A jak chcesz wyczytać linie z edita, to masz funkcje _GUICtrlEdit_GetLine jeżeli chcesz wyczytać całego edita, linia po lini to przyda ci się _GUICtrlEdit_GetLineCount

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...