Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

opłaca się grać?

hubert231231231

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grałem dużo w metina i serie gry Gothic. Teraz chcę zagrać w coś innego. Zastanawiam się na TSE: oblivion lub Aion. Właśnie dlatego mam kilka pytanek:

1.Słyszałem różne opowieści o tej grze. Godna uwagi? Ja rozumiem, że większość, która zoabczy to co napisałem gra w Aion i poleci mi tą grę ale chce też od was usłyszeć wady gry.

2.Dużo gra polaków (jeśli tak to na którym serwerze)?

3.Słyszałem, że dużo zależy od inwestowania realnych pieniędzy w grze. Jeśli jestem zielony w Aionie i przyjąłem zasada-nigdy nie wydam kasy na grę to warto mi zaczynać?

4.Wszystkie wymagania sprzętowe mam grupo ponad norme poza procesorem-1.4 GHz;/ z takim słabym prockiem wgl opłaca mi się ściągać grę?

Opublikowano
Oczywiście, że Aion jest wart uwagi. Przede wszystkim trzeba zaznaczyć, że chociaż za europejską wersję odpowiada gameforge, to (jeszcze) nie zepsuli grę ;P Ja gram od 10 miesięcy i nie wydałam na grę ani zł, no ale ja się przede wszystkim nastawiam na for fun, a nie na bycie w topce :P Wszystko można zdobyć w grze, co prawda na end game potrzebny jest gold pack, ale to wszystko można kupić in game.

Plusy Aiona:

- świetna grafika

- jako tako nie ma p2w, bo w is są dodatki typu jakieś kostiumy, niby jakieś przyspieszacze exp, ale i tak wszyscy lądują na 65 lvl, więc nie ma co się spieszyć ;P

- rozbudowany, otwarty świat i gra nadal będzie się rozwijać

- dużo instancji (no ale oczywiście nie wszystkie warto robić), niektóre są trudne, na czas

- pomoc dla nowych graczy -> nowy gracz dostaje różne itemy na start (scrolle, fiolki, cześci setu), często są eventy +50%exp, wiec expienie idzie dosyć szybko, do tego może niezbyt  rozwinięty, ale jest mentoring

- przyjazny support, gm team (a przynajmniej takie są moje doświadczenia)

- gra nastawiona na grę drużynową -> nie da się grać cały czas solo, bo żeby zdobyć najbardziej wartościowe przedmioty potrzebne jest pt, a pt nic nie zrobi bez klera :D

- duże możliwości customizacji postaci -> niektórzy grają dla Aiona, żeby sobie ładnie postać ubrać xD

- i to co najważniejsze czyli dynamiczne pvp, bo to jest chyba największa zaleta Aiona

- codzienne bitwy o zamki, czyli siege i tu już się trochę zamienia w wadę, bo żeby pójść na wszystkie, to chyba trzeba by z pół dnia siedzieć

Wady:

- na end game trzeba jednak mieć ten gold pack, czyli przeznaczać co miesiąc te 40-45kk kinah (tyle mniej więcej kosztuje po stronie Ely)

- hmm jak każda gra po jakimś czasie nudzi ;P bo stwierdzasz, że codziennie robisz to samo

- jak ktoś nie lubi pvp, to może się czuć trochę rozczarowany, bo czasami nie da się spokojnie na spocie posiedzieć i pofarmić

- ja mam wrażenie, że jedna instancja jest podobna do drugiej, przynajmniej graficznie

- no cóż... są spamboty i innego boty, co może trochę denerwować

- jest tyle przedmiotów w grze, że  cieżko się połapać, czy coś wyrzucić, czy nie :> ja wciąż mam zapchany plecak i magazyn

- mimo wszystko uważam, że nie ma w grze całkowitego balansu między postaciami. Oczywiście najważniejszy jest gear i umiejętności gracza, ale z niektórymi postaciami ciężko wygrać
Opublikowano

4.Wszystkie wymagania sprzętowe mam grupo ponad norme poza procesorem-1.4 GHz;/ z takim słabym prockiem wgl opłaca mi się ściągać grę? 

Po pierwsze podaj dokładną ilość rdzeni lub model procesora, poza tym podaj specyfikacje całego swojego komputera, a nie tylko procesor bo na podstawie tego nie da się stwierdzić czy pograsz w aiona. 

3.Słyszałem, że dużo zależy od inwestowania realnych pieniędzy w grze. Jeśli jestem zielony w Aionie i przyjąłem zasada-nigdy nie wydam kasy na grę to warto mi zaczynać?

Jeżeli chodzi o mnie to do 40-50lvl nie inwestowałem pieniędzy w ogóle, potem stwierdziłem że jednak w aionie zostanę zdecydowanie dłużej więc warto wydać na niego pieniądze. Ogólnie to wydaje mi się, że spokojnie da rade grać nie wydając pieniędzy, jednak nie bądźmy cebulakami, jeżeli zdecydujesz się na dłuższą rozgrywkę proponuje zainwestować chociaż te 30zł i spokojnie grać nie martwiąc się już o goldpack, jedynie co to go potem przedłużać zarabiając i tyle. 

.Dużo gra polaków (jeśli tak to na którym serwerze)?

Barus, dużo.

gra nastawiona na grę drużynową -> nie da się grać cały czas solo, bo żeby zdobyć najbardziej wartościowe przedmioty potrzebne jest pt, a pt nic nie zrobi bez klera 

Gra jest akurat zbalansowana pod tym kątem i można grać równie dobrze samemu, co prawda w grupie często jest łatwiej, ale jeżeli ktoś nie preferuje to też sobie poradzi, chociaż na 65 poziomie już instancje trzeba robić z grupą 6-12 os. na mapach spokojnie solo można biegać. 

- hmm jak każda gra po jakimś czasie nudzi ;P bo stwierdzasz, że codziennie robisz to samo

Jak gra zaczyna się nudzić to zachowujesz pewien umiar żeby gra nadal cieszyła, w aionie się raczej nudzić nie można bo rzeczy do robienia jest masa.

- jak ktoś nie lubi pvp, to może się czuć trochę rozczarowany, bo czasami nie da się spokojnie na spocie posiedzieć i pofarmić

Do 60 poziomu o to się martwić nie musi.

- ja mam wrażenie, że jedna instancja jest podobna do drugiej, przynajmniej graficznie

Żeby nie zmyliło autora, instancje są różnorodne, każda jest w innym klimacie i są zrobione z głową przede wszystkim. 

- jest tyle przedmiotów w grze, że  cieżko się połapać, czy coś wyrzucić, czy nie :> ja wciąż mam zapchany plecak i magazyn

Wystarczy że czytasz na bieżąco co Ci wylatuje i nie masz z tym żadnego problemu, chyba że ktoś ma z tym problemy to fakt, że sobie nie poradzi z zapchanym eq. 

lownfast

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Hehe Aion nie jest godny uwagi.....AION jest BOSKI :D przemaniaczyłam na nim naprawdę sporo czasu nie powiem lat;p ale to zależny od ludzi na których się trafi ja miałam to szczęście :) Po 2 to gra na długie miesiące wiec jeśli szukasz zajefajnej muzyki, do tego jeszcze lepszej grafiki to ja bym się nie zastanawiała a co do Polaków to już jest polski serv ;p aczkolwiek nie wiem czy to dobrze czy źle ;p

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...