Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z siecią - komputery się nie widzą

patryk1653

Pytanie

Opublikowano

Witam, otóż chciałem ostatnio udostępnić sobie drukarkę dla laptopa która jest podłączona do komputera, otóż okazało się że mój komputer i laptop  mimo iż jest podłączony pod jeden router z laptopem nie widzą się. próbowałem podłączać laptop bezpośrednio przez kabel jak i też WiFi lecz niestety nie dało do rezultatów. Komputery dalej sie nie widzą - nie odpowiadają na pingi. Postanowiłem podłączyć jeszcze jeden router pod ten router co mam od odstawcy. Po podłączeniu tego routera i dopiero do niego podłączeniu laptopa i komputera zaczęło wszystko śmigać więc problem leży po stronie routera od dostawcy.

Wie ktoś może jak to skonfigurować ?

Router to ZTE F660. Problem podejrzewam że leży w tym iż w tym routerze są hmm.. "podsieci ?". Otóż każde wyjscie LAN w tym routerze ma swoją pulę adresów nadawanych przez DHCP i każde SSID sieci WIFI również ma swoją pulę.

Wygląda to mniej więcej tak:

48098499140015070615.png

67229567705665908646.png

1 odpowiedź na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...