-
👋 Witaj na MPCForum!
Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎
- ✅ Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
- ✅ Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
- ✅ System prywatnych wiadomości
- ✅ Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
- ✅ Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy
👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!
Zarejestruj się teraz
- 0

Pytanie
TheMadMan9512
TheMadMan9512
No więc tak, prosiłbym o jakąś opinię co tu może powodować problemy.
Specyfikacja PC:
- i5 4670k stock
- gigabyte gtx 770
- 8gb ram 1600mhz
- asrock z87 pro4
- Seagate 1TB
- Deus M1 550W
Podczas dłuższego grania w Planetside 2 (koło 3-4 godzin) fpsy spadają ze stałych 60 do około 30-40 i na tym poziomie się utrzymują aż do końca gry, potem oczywiście jak wszystko powyłączam to system zamula (migałka od HDD się świeci więc wiadomo, ale jak już przestanie wszystko wczytywać to nic się nie zmienia, clock CPU jest na poziomie 800-1000mhz i load 1-10% niezależnie od tego co robię). Mam zainstalowany program do zbijania temperatur dla GPU gdy przekroczy 70 stopni (wiadomo, gra na Ultra przez taki czas jednak męczy grafę), dodatkowo posiadam informacje dot. obciążenia/temperatur dla cpu/gpu/ramu w grze, na migałkę hdd patrzę zależnie od tego jak się tnie obraz i o dziwo dysk nie jest używany w 100% bo sobie raz miga, a raz nie. Cpu nie przekracza 50% obciążenia na zegarze 3,4Ghz nawet podczas większych zawirowań w grze (Planetside 2 to bardzo CPU żerna gra, a mimo to..), gpu jest stabilny na poziomie 60-70% load przy pełni mocy. Ram maksymalnie wyszło mi 7 z 8 GB.
Ni cholery nie wiem co się dzieje, pobrałem najnowsze sterowniki od nvidii i jakby mam 5fps więcej (niby jakaś poprawka z obciążaniem CPU), ale nadal nie mogę się cieszyć rozgrywką na mniej niż 50 fpsach. Temperatura dla CPU w stresie nie przekracza 55 stopni, a dla grafy jak już pisałem, po przekroczeniu ustalonych 70 zbija sobie taktowania. Dodatkowo! W grze miernik fpsów pokazuje (ten z gry nie mój program), że brakuje mu mocy od CPU podczas gdy jego load wynosi ledwie 40-50% zależnie od sytuacji. Bleh.
PS: "Unparkowałem" rdzenie więc to nie to.
3 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.