Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Okrąg, koło i kula w czystym Minecraft.

Hangman

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejo!

Dzisiaj przygotowałem dla was malutki redstone'owy tutorial. Dotyczy on wszelkich kulistych form w Minecraft. Nie chodzi mi o zbudowanie czegoś co z daleka przypomina koła, albo coś w stylu "Postaw dużo creeperów na jednej kratce i popatrz od góry". Będzie to po prostu normalny okrąg, bez modów, bez pluginów, bez MCedit'a i innych dodatków. Jedyne co będzie nam potrzebne to Command Blocki. Całość będzie wyglądać mniej-więcej tak:

339ss45.jpg

Wszystko dzięki dwóm nowym komendom:

- pierwsza umożliwia nam "włożenie" dowolnego klocka do minecarta i spowodowanie, że nie będzie on bezpośrednio w wózku, tylko będzie lewitował nad nim;

- druga umożliwia nam obracanie wózka w wszystkich 3 osiach.

Myślę, że każda pojętna osoba już zrozumiała o co biega ;)

Otóż za pomocą Command Block'ów ustawiamy wózki w jednym miejscu, które kolejno obracamy o coraz większą wartość (drugi obracamy o 5 stopni, trzeci o 10 itd.).

Dodam jeszcze, że jeżeli chcemy, żeby taki okrąg był stały (normalnie po jakimś czasie rozwala się) musimy stworzyć zegarek, który będzie nam tworzył wózki i niszczył je (zwykła komenda /kill @e ), tworzył i niszczył itd.

Komenda dla leniwych: /summon MinecartRideable ~3 ~ ~-1 {CustomDisplayTile:1,DisplayTile:87,DisplayData:0,DisplayOffset:100,Rotation:[90f,0f]}

Całość jest fajnie wytłumaczona w moim filmie :3

https://www.youtube.com/watch?v=IJ22b48bGQk

Pomysł zobaczyłem w jednym z filmów Kapitana Sprklez'a (https://www.youtube.com/watch?v=gVF8QQx--fY), a znowu on zobaczył to u jednego z hiszpańskch Youtuberów: KillerCreeper55 ( https://www.youtube.com/watch?v=706Wg2uHAes ).

@Edit Rzecz jest dostępna od snapshot'a 14w04b :)

Opublikowano

wow nie wiedziałem że da się takie coś zrobić w grze o nazwie Minecraft(KWADRATY WSZĘDZIE) o.O idę to obczaić łap like

PS mógł byś napisać w temacie że to jest dostępne od jakiegoś tam snapshota 

Moje Pluginy!

1.Cobble Drop

Jak Możesz To Daj Lajka,Życie To Nie Bajka :D

Ciekawostka Minecraft możesz mieć max 32767 Lvl ponieważ przy 32768 Lvl znika ci napis z twoim aktualnym LVL`em

Potrzebujesz jakiegoś spigota,craftbukkita lecz nie możesz go znaleźć(DMCA)? Wejdź Tutaj!!

Opublikowano

Jestem pod wrażeniem.
Nie miałem o czymś takim zielonego pojęcia (jeśli chodzi o Commandblock)
na pewno przyda się nie tylko mi, ale jak i wielu użytkownikom! :)
Mam pytanie dotyczące tego. Jak jest z kolizją gracza z takimi blokami?

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

looool... To się nazywa umiejętne wykorzystanie funkcji minecrafta. Jestem pod wrażeniem co można zrobić w tej grze :D

Opublikowano

@Autor

Bardzo fajne!

Ale świetne wykonanie i prezentacja!

Like!

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

@Hangman , szkoda. Jednak dalej jest to ciekawa opcja do dekoracji obiektów.
Czy one przechodzą również przez obiekty?
I "migają" jak np. wagoniki gdy są włożone w siebie, czy są nieruchome?

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Super xD

+

650311402782440296730.jpeg

Mój PC:

CPU: I5 2500k I GPU: Sapphire HD7950 Vapor-X I PSU: be quiet! L8 CM 630W I MOBO: MSI Z77A G43 I RAM: Patriot 2x4GB 1600MHz I CASE: Fractal za 400zł NW

Opublikowano

Sorka, że tak późno odpisuję, ale teraz dopiero znalazłem trochę czasu :)

@osa1022
- Co do przechodzenia przez obiekty - nie sprawdzałem :) jak będę miał chwilę do zobaczę...
- "Migają" jak dużo nałożysz w jedno miejsce. Jak rozsądnie rozplantujesz - będzie OK :)

@1361622928-U485574.pngDexeraz
Jeżeli postawisz je tak po prostu - nie nie będzie lagować :)
Jednak, jeśli chcemy, żeby to było stałe (nie rozwalało się) to będzie dosyć mocno lagowało :)

Przypominam:

"[...] jeżeli chcemy, żeby taki okrąg był stały (normalnie po jakimś czasie rozwala się) musimy stworzyć zegarek, który będzie nam tworzył wózki i niszczył je (zwykła komenda /kill @e ), tworzył i niszczył itd. [...]"

:D

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...