Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Lagi na serwerze VPS.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Zakupiłem 4 dni temu vps classic 4 z ovh.pl i mam problem dość ciężki i nie wiem co z nim zrobić ;(

Serwer dopiero rusza za 4 dni, ale wczoraj wpuscilismy okolo 25 osób na beta testy i część osób mówi że lagi część że nie. Zauważyłem sam dość wielkie ścinki :(

Problem w tym że nie wiem dlaczego. Ram z tego co widzę wystarcza bo po wpisaniu "htop" używa jakies 2.5gb ramu na 8 gb. A co do procesora to w htop czasem pisze ze jest 90% jak jest nawet 2 osoby na serwerze..

Nie wiem co z tym zrobic ktos moze cos podpowie ?

Mam serwer na spigocie, oraz 23 pluginy :(

Nie ma żadnych citizensow healthbarow krwi itp..

Czekam na jakieś propozycje jak to zrobić bo serwer ma wytrzymać 80 osób.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

VPS pod serwer mc.. nie no gratulacje :D Prawdopodobnie procesor nie wyrabia, lub dysk ;) Wydałeś hajs w błoto.. :)

Polecam hosting cubehost.pl

Opublikowano

Bo to dział Minecraft xD Czego się spodziewałeś? Jeden de**l napisze głupotę później wszyscy kopiują to samo.

VPS pod serwer mc.. nie no gratulacje :D Prawdopodobnie procesor nie wyrabia, lub dysk ;) Wydałeś hajs w błoto.. :)

+1 :)

Opublikowano

Co do ramu to wyrabia zużywa 2.5gb przy 20-30 osobach.

Mam spigota i wszystko raczej zoptymalizowane.. 

Dziekuje osobom które mi tak poradziły.. 

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

A co robią Twoje pluginy?

Jaki plugin, taki serwer.

Prawdopodobnie możesz mieć zbyt dużo pluginów, które bardziej zużywają procesor (Operacje itd).

Najlepiej podaj pluginy i wersję serwera, wtedy coś poradzimy.

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

ile masz ramu na serwer przypisany ?

wgl gratuluje kupic  vps na  OpenVZ pod mincrafty 

najlepiej kup dedyka z ovh nawet tego najtanszego ale bedzie 3 razy lepszy 

Opublikowano

Co do tego vpsa to chcielismy go tylko na poczatek aby sprawdzić czy będzie zainteresowanie.  Potem kupie dedyka na ovh ale to za jakiś miesiąc :)

A co do silnika to mam spigota 1.7.8

Plugins (23): LegendaryMessages, LampControl, AlwaysDay, WorldEdit, AntiCheat, Skript, SQLibrary, WildSkript, Vault, PermissionsEx, Multiverse-Core, HolographicDisplays, WorldGuard, Essentials, EssentialsSpawn, Multiverse-Portals, ChestCommands, AZRank, TreasureChest, 1vs1, EssentialsChat, AuthMe

Dodatkowo są z 2 skrypty na czyszczenie itemkow z ziemi co 3 minutki oraz na ranking. 

Na serwer przypisane 7,5 gb ramu. 

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Dziwne, miałem serwer na tej ofercie i przy 86 osobach było 19 tps. Moze poprostu zbyt duzo osob na raz sie loguje?

1390144171-U592769.png

Opublikowano

VPS ? Really? Gratulację :)
Zobacz użycie procesora bez serwera MC. Lub sprawdź czy w pluginach nie ma żadnych niepotrzebnych loop'ów.
Skript + wildskript. Nie oczekuj gruszek na wierzbie .

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

@2up 

Jest to całkiem możliwe bo to było tak iż otworzyliśmy tylko serwer na 30minutek na beta testy i wbiło 15 osób na raz a po chwili kolejne 10 osób. No to może tylko jest tak gdy wczytuje im sie mapka może potem tak już nie będzie? :)

@up

Script + wildscript

Jeśli usunę wildscript dużo to pomoże ? 

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Szczerze?
Script w jakiejkolwiek postaci (a już addony do niego... ehhh) bardzo są ramo i proseco żerne
Sam twórca nawet to przyznaje.
Spróbuj, może podziała.

733761405517115815990.png

"To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia" ~Jonathan Carroll

Opublikowano

Na tym procku, który jest pod vps'y classic nie uciągniesz 80 osób. Jedynie możesz postawić mały serwer do gry ze znajomymi.

Opublikowano

Ehh, zly wybor.. zly vps, slaby.

Napisz na pw, moge ci pomoc z skonfigurowaniem! :D

Opublikowano

Ktoś ma jeszcze jakieś propozycje ? 

Musze niestety musze na tym vps pociągnąc chociaż z 2 tyg.

Zobaczyć jakie jest zainteresowanie a potem kupić dedyka i dostawić kolejne 2 serwerki 

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...