Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

JAK ZOSTAĆ KSIĘDZEM?

daniel741

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej Wam wszystkim. Mam kilka pytani, które od jakiegoś czasu mię nurtują, a mianowicie to to jaką szkole trzeba skończyć żeby zostać księdzem. I ile ona trwa ktoś mi mówił że studia trwają pięć lat ale co trzeba skończyć przed studiami tego nie wiem. Ile będę miał lat jak będę świeżo po szkole? I jak wygląda codzienne życie księdza i jego obowiązki. Czego uczy się na wkładach, jakich dziedzin. I co mogą robić a czego nie? Mogą np. Grać w filmach i śpiewać tańczyć nowoczesne tańce ,mogą mieć długe włosy czy nie? Może te pytania są trochę dziwne ale to właśnie mnie dreczy. 
Będe bardzo bardzo bardzo bardzo wdzięczny za odpowiedz.
Z góry dzieki;)

1390144171-U592769.png

Opublikowano

Musisz skończyć szkołę średnią z maturą, bo seminarium to uczelnia wyższa - normalne studia. Trwają one 5 lat, na 5 roku zostajesz zesłany do parafii jako diakon lub wcześniej jako kleryk. Jesteś tam rok, aż do ukończenia 5 roku i wtedy są święcenia. Grać w filmach - wydaję mi się, że tylko za zgodą biskupa. Każdy może wyglądać jak chcę, byle żeby było to jak na księdza przystało(bez tatuaży i innych dziwnych znaków).

Życie księdza:

1.Wstajesz rano, jeżeli masz msze lub pracujesz w szkole.

2.Idziesz na mszę lub do szkoły.(możesz mieć kilka mszy w jeden dzień)

3.Wracasz ze szkoły/mszy.

4.Szykujesz kazanie na następny dzień.(jeżeli ty je głosisz)

5.Idziesz spać.

To takie streszczenie, oczywiście jest tego więcej. Jeżeli są jakieś dni spowiedzi - to spowiadasz. Jakieś drogi krzyżowe miastowe lub parafialne - też idziesz.

Kolędy itd.

Telewizje możesz mieć, internet też - to zależy od parafii, są biedniejsze i bogatsze. Zależy czy ks. proboszcz potrafi wszystko ogarnąć.

I tyle tego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...