Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Gimp i skalowanie zdjęcia

gouran

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nowy dokument o wymiarach a4. Wklejasz to zdjęcie i skalujesz. (shift+T)

// a i sobie przypomniałem, że jak chcesz drukować to chyba lepiej jest zmienić z RGB na CYMK

8654014495912661120289.png

Opublikowano

A jakie wartości wpisać w skalowaniu, chodzi o mm albo o cm ja zielony w tym jestem a potrzebuję wydrukować coś.

Opublikowano

Nowy dokument 210 x 297 mm (czyli A4). Wrzucasz tam to zdjęcie i rozciągasz na cały obszar (czyli na te 210 x 297mm). Jednak pewnie wtedy pewnie będzie to dziwnie wyglądało, bo będzie rozciągnięte. Najlepiej skaluj z proporcjonalnie (chyba z wciśniętym shift) do tego momentu do puki jeden z jego wymiaru nie przekroczy wymiaru tego nowego pliku (tego 210 x 297).

Opublikowano

Z tym nie jestem na 100% pewien

RGB wyświetla kolory na czarnym tle. Monitory są czarne dlatego normalnie używa się RGB.

CYMK wyświetla kolory na białym tle, a kartka jest biała. Więc lepiej przed drukowaniem zmienić zdjęcie z RGB na CYMK.

Opublikowano

Z tym nie jestem na 100% pewien

RGB wyświetla kolory na czarnym tle. Monitory są czarne dlatego normalnie używa się RGB.

CYMK wyświetla kolory na białym tle, a kartka jest biała. Więc lepiej przed drukowaniem zmienić zdjęcie z RGB na CYMK.

xD

RGB i CMYK to przestrzenie barw. CMYK, to skrót od Cyjan, magenta, yellow i Black . Jak otworzycie sobie drukarkę i spojrzycie na tusze, to właśnie takie kolory w nich zobaczycie. (możecie nie mieć czarnego, tylko niektóre drukarni mają 4, dodatkowy tusz. Kolor czarny w drukarkach tworzy się z połączenia kolory cyjan, magenta, yellow).Sa to kolory stosowane w druku i różnią się one bardzo od RGB. RGB to skrót od Red Green Blue, czyli głównych kolorów, z których składa się przestrzeń kolorystyczna widziana na monitorach. Jednym słowem- Kiedy zrobicie kółko w programie graficznym o kolorze zielonym w przestrzeni RGB, będzie ta barwa całkowicie inna na wydruku. Dlatego jesli robicie coś do druku, trzeba zmienić na CMYK.

Tak mniej więcej wygląda różnica między tymi przestrzeniami barwnymi:

RGB_CMYK_4.jpg

Po lewej, to co widzisz na monitorze, po prawej, kolor jaki będzie widoczny na kartce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...