Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z chłodzeniem na karcie graficznej.

Rzary.

Pytanie

Opublikowano

Witam.

Mam taki mały problem. Posiadam kartę hd4870, normalna temperatura - 60-65 stopni (beż żadnych obciążeń itp.) 

Kiedy zostawie komputer na jakieś 10-15 min to karta zaczyna wariować, a jej temperatura może podskoczyć nawet do 100 stopni. To się dzieję na włączonym tylko windowsie, przeglądarce itp. Nie mam pojęcia co mogę zrobić. Nie mogę zostawić komputera do np. pobrania czegoś, bo karta przekroczy daną temperaturę i się wyłączy. Bardzo to mnie denerwuje już. Może macie jakieś rady jak temu zaradzić?

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Miałem niedawno podobną sytuację na moim HD6970, spowodowane to było wygiętym PCB (miałem podpórkę zapobiegającą jego wyginaniu - tak naprawdę powodowała same problemy bo wyginała kartę w drugą stronę). Spróbuj też docisnąć ją do slotu. 

Jak pokazuje te 100st to chłodzenie jest bardzo gorące ? 

Opublikowano

Jak po niej chodziłeś i rozwaliłeś ten oryginalny wentylator to się nie dziw. Mówiłem Ci jak to naprawić niewielkim kosztem, ale ty nadal swoje :f Kup nowy cooler albo wentylator 80/92mm i wstaw na miejsce starego

Opublikowano

wystarczy wykręcić radiator razem z wiatrakiem , wszystko wyczyscic i zmienić paste termoprzewodzaca, pamietaj zeby nie nawalic jej duzo tylko cieniutka warstwa

Opublikowano

Jak po niej chodziłeś i rozwaliłeś ten oryginalny wentylator to się nie dziw. Mówiłem Ci jak to naprawić niewielkim kosztem, ale ty nadal swoje :f Kup nowy cooler albo wentylator 80/92mm i wstaw na miejsce starego

XDD Nie chodziłem po niej. Jedynie wentylator oryginalny się rozwalił. Mam teraz wentylatorek 92mm, przyczepiłem na opaski zaciskowe. W grach normlanie temperatura się trzyma. Jedynie jak zostawie komputer to wszystko świruje. 

wystarczy wykręcić radiator razem z wiatrakiem , wszystko wyczyscic i zmienić paste termoprzewodzaca, pamietaj zeby nie nawalic jej duzo tylko cieniutka warstwa

Wszystko czyste, pasta została nałożona jakoś w październiku-wrześniu.

Opublikowano

Karta jest ta gorąca, że jak siedzę przy komputerze to czuję jej gorąc ;___;

Spróbuję potem docisnąć, jak coś to dam edita. 

@Edit

Okazało się, że trzeba było lekko ją docisnąć. Teraz jest wszystko git. Dzięki :)

Temat sam zamknę. 

Opublikowano

Trochę cieplej się zrobiło i już wszystkim chłodzenia wysiadają. :P

Zapuść w tle jakiś monitor zużycia karty graficznej i powiedz, czy nic jej nie obciąża, jak będzie małe zużycie, to wymiana pasty.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Sprawdz termoobieg czytalem ze do tej karty musi byc dobry, mamy już koniec maja wiec nei zaszkodzi zobaczyc co z tą pastą. smigam wpadne niedlugo pomysle jeszcze co moze byc przyczyna ale zajmij sie ta pasta ja co miecha wymieniam i czyszcze wszystko i smiga u mnie :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...