Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Przegrzewanie się laptopa

NoNewbie

Pytanie

Opublikowano

Witam,

od dwóch lat jestem w posiadaniu laptopa Asus R500V. Jestem już po trzech kompletnych formatach i dopiero po tym ostatnim mam problem z przegrzewaniem się mojej maszynki, gdy uruchamiam bardziej wymagające gry (tj. COD:BO, GTA IV) czy to na niskich, czy wysokich detalach.

Wcześniej mogłem spokojnie śmigać na maksymalnym obciążeniu, ale laptop nie przegrzewał się -> nie wyłączał się. Moja specyfikacja w skrócie:

i7 3610qm

gt 630

4gb

Od razu mówię, że wszystkie nowsze sterowniki do karty graficznej (oprócz kompletnej podstawy) ogromnie przyczyniają się do spadku wydajności mojego laptopa. Proszę o jakieś rady.

Pozdrawiam

(mam nadzieję, że temat w dobrym dziale)

ezgif.com-add-text1ee3bf.gif

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kamil40013
Opublikowano

Do starych laptopów możesz użyć zwykłej białej pasty z firmy AG Termopasty

Do nowszych laptopów polecam ci: Ceramique2 oraz ArcticSilver5

Sam używam tych past, i jestem zadowolony. Ceramique2 potrzebuje 20h wygrzewania, a ArcticSilver5 200h wygrzewania, do osiągnięcia pełnej wydajności.

Opublikowano

Jak takie temp Ci goszczą to bierz się pan za zmianę pasty pod prockiem i kartą. Jak nie umiesz rozkręcić go to zostaje serwis. Chociaż nie oddał bym nawet starego rupiecia do nich bo wiadomo jak oni podchodzą do cudzych rzeczy.

graphic.png
Gość kamil40013
Opublikowano

Wymiana pasty termoprzewodzącej + wyczyszczenie układu chłodzenia. Tutaj masz przykład jak wygląda nigdy nie czyszczony laptop:

asus-f5sl-czyszczenie-chlodzenia_02.jpg

Ja nie dasz rady, to zostaje ci serwis bądź ktoś kto się na tym zna.

Ewentualnie możesz kupić podstawkę chłodzącą która lekko zmniejszy temperaturę, ale wątpię, że to pomoże.

Gość kamil40013
Opublikowano

Jeszcze dodam, że jeżeli obudowa ma takie siateczki jak na zdjęciu poniżej, to należy je usunąć.

3411267000_1401116049.jpg

Gość kamil40013
Opublikowano

ew. możesz zakupić lub zbudować podkładke chłodzącą ale polecam samemu otworzyć lapka nie ma sie co stresowac w koncu sie trzeba nauczyc ;)

Dokładnie, jeżeli będziesz wszystko robić ostrożnie, to nic nie zepsujesz.

Zapamiętaj też kolejność rozkręcania (np. robiąc zdjęcia) Na youtube muszę być też filmy jak otworzyć/poskładać laptopa.

Opublikowano

Pobierz program speedfan/hwmonitor i pokaż temperatury.

Mój mały Głodomor : Samsung r540       Mysz:  Logitech M100         Słuchawki :  Creative fatal1ty HS-800    I'd love this set.

Opublikowano

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi :) w najbliższym czasie chyba ponownie zabiorę się za rozkręcenie lapka i dokładne przeczyszczenie, mam nadzieję, że nic nie popsuję, a moja maszynka otrzyma drugą młodość :D

+ polecacie jakieś sprawdzone pasty?

Opublikowano

Nie mam chwilowo jak pokazać dokładnych temperatur, ale wachają się w okolicach 85* - 95*. Następnie laptop wyłącza się

btw. wiatraczek działa bez zarzutu, próbowałem raz dobrać się do środka, ale budowa lapka jest strasznie skomplikowana i trzeba trochę się pobawić z tym (tzn. są jakieś zawiasy, których wolę nie popsuć)

Opublikowano

ew. możesz zakupić lub zbudować podkładke chłodzącą ale polecam samemu otworzyć lapka nie ma sie co stresowac w koncu sie trzeba nauczyc ;)

userbarwb.png

Zawsze promocje na sygnatury ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...