Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Hacking.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, chciałbym się dowiedzieć jak to się dzieję iż jeden facet może "rozwalić" cały system największych firm elektronicznych na świecie. Czym on to zrobił ? Jakim językiem programowania ? czy coś. W internecie nic nawet nie ma ;/ Znalazłem coś na stronie że facet zrobił w c++ wirusa itd.. ale to mnie nie interesuję bo to potrafię a chodzi mi bardziej o to czym oni/on to zrobił ?

Opublikowano

Tu jest pierwszy mały przykład wykorzystania luki w zabezpieczeniach, by przejąć kontrolę nad programem:

http://pl.wikipedia.org/wiki/Przepe%C5%82nienie_bufora

Tutaj masz nagrania gościa, który zajmuje się zawodowo security:

Resztę rzeczy nt. hackingu musisz już sam poszukać.

Pomagam w projektach dotyczących programowania (C++/C/Java/C#/inne). Jak masz jakiś problem, napisz do mnie, wspólnie poszukamy rozwiązania ;).

Weteran
Opublikowano

Naucz się tego i tego i sam sobie odpowiesz na to pytanie. Do tego jest potrzebne przede wszystkim ogromne doświadczenie.

Opublikowano

'Hakowania' nie da się tak po prostu nauczyć. Jest to długi proces poznawczy. Musisz poświęcić lata na naukę teorii oraz na praktykę.
Wg. mnie do tego podstawą jest język C i jego podstawowe biblioteki oraz bardzo dobra znajomość Assembly.
Jeżeli chcesz się włamywać na strony, to musisz też nać JS/PHP/HTML i nieco sztuczek związanych z HTTP.
Polecam też poznać Python'a, Perla czy Ruby, ponieważ te języki mogą ci się przydać do tworzenia narzędzi.

W skrócie: min. 5 lat nauki czeka na ciebie, jeżeli masz zamiar iść w tym kierunku.

Opublikowano

Chodzi mi bardziej o zabezpieczenia pewien typ wysłał mi parę informacji jak włamywać się itd jakieś buffory nawet nie patrzyłem więc teraz chce się nauczyć jak je blokować. Właśnie zaczynam zabawę assembly ;)

Opublikowano

Najpierw zrozum, jak działa komputer, a dopiero później bierz się za łamanie zabezpieczeń. Skorzystanie z gotowego poradnika jest sztuką tylko przy ziomalach z bloków. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie chce łamać zabezpieczeń chce je tworzyć rozumiem ze to pro elo trudne itd.. ale tylko chciałem się dowiedzieć jaki język najlepszy. Wiem jak działa komputer :) do zamknięcia

Opublikowano

@up
Jak zwykle wiele dająca odpowiedź. -.-

Zabezpieczenia możesz tworzyć w każdym języku kompilowalnym czy też po części w skryptowym. Zależy, do czego mają służyć te zabezpieczenia. Jeżeli chcesz zabezpieczać aplikacje, to sprowadza się to do poprawnego jej napisania.
W assembly nie polecam tworzyć zabezpieczeń, ponieważ napiszesz miliony linii kodu odpowiadające kilkuset w C, a i tak będzie to błędnie działało. W asm możesz co najwyżej tworzyć packery. Dzięki niemu możesz też analizować aplikacje od środka. Do tego polecam IDA + Hex-Rays.

Opublikowano

Wiem jak działa komputer :) do zamknięcia

Nie chodzi tutaj o to jak sie go wlacza, albo z czego sie sklada.

Jak chcesz sie bawic w bardziej zaawansowane hackingi(a nie takie ze wszystko bierzesz z jakiegos poradnika) to musisz miec naprawde spora wiedze. Na pewno bardzo dobra znajoosc assemblera, do tego c.

A co do tej znajomosci jak dziala komputer to wiesz chociazby co to cykl rozkazowy procesora, jak przebiega transfer danych na magistrali, albo odczyt/zapis pamieci w komorce DRAM?

Opublikowano

Można pójść jeszcze niżej i zapytać o sposób działania tranzystora. Może zainteresowałby się hardware hackingiem. :P

ㅈㅈ.

Opublikowano

http://www.akkadia.org/drepper/cpumemory.pdf

Żeby nie było, że tylko yham tutaj. Mały skrawek działania komputera. Miłej lektury.

Może nie przydaje się często wiedza na takim poziomie, ale dobrze jest wiedzieć takie rzeczy.

Opublikowano

Tak chce się włamać do komputera przez piwnice no ludzie.. -,-

Ogólnie przechwycić kompa, a jak to już nie wiem ja tylko pytałem jaki język programowania itd a resztę sam się dowiem. :D

Opublikowano

Żeby być jakimś pr0 elo wielkim hakerem musisz:

- Po pierwsze mieć ogromną wiedzę i doświadczenie na temat tego co chcesz hackować, żeby wiedzieć jakie to ma luki

- Wiedzieć w jaki sposób można te luki wykorzystać

Przydaje się też aspekt psychiczny, bo hackowanie to nie jest siedzenie przed kompem i walenie w klawisze żeby napisać program, trzeba umieć też znajdować i dogadywać się z ludźmi którzy mogą ci pomóc.

To nie jest tak hop-siup że "umiem c++ moge rozwalić pentagon".

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

zacznij czytac nt. sqli / xss /lfi .

"- Jak zbudować czołg?

- Zainteresuj się oponami."

Jeżeli chce sam szukać dziur w oprogramowaniu, to w czym pomoże mu tylko SQLi, XSS i LFI?

Chyba, że zostanie jednym z anonimowych - "emcasem przez sendmaila". o/

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...