Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Problem] Java na Linuxie + Minecraft

Mateox8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam Najnowszego linuxa

i chce zainstalowac minecrafta z java

minecrafta sciaglem juz ale nie wiem jak zainstalowac jave

Prosze o pomoc Pozdrawiam

PS.Nigdy sie nie bawilem z Linuxem

Opublikowano

jaka wersja debiana bo obecnie stable ma numer 7 nie 14 :P? Czy zainstalowałeś openjre z repozytorium?

Architektura jest tu drugorzędna. Jeśli nie chcesz mieć standardowej Javy z repo tu masz instrukcje:

echo "deb http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu precise main" | tee -a /etc/apt/sources.list
echo "deb-src http://ppa.launchpad.net/webupd8team/java/ubuntu precise main" | tee -a /etc/apt/sources.list
apt-key adv --keyserver hkp://keyserver.ubuntu.com:80 --recv-keys EEA14886
apt-get update
apt-get install oracle-java7-installer

Wklej w konsoli te polecenia. Oczywiście działając jako root lub z uprawnieniami roota. To jest dodanie jednego repozytorium Ubuntu, które zawiera zautomatyzowany instalator Javy oracle.

Jeśli wcześniej już instalowałeś jednak javę to i tak wykonaj to, co napisałem a dalej powiem jak się odezwiesz :)

Opublikowano

ok a jak dzialajc jako root ?? openjre nie instalowalem

wersje debiana mam najnowsza (chyba w marcu wyszla)

Opublikowano

Przy instalacji Debiana musiałeś utworzyć hasło dla roota, więc musisz je znać. A żeby działać jako root po prostu wpisz to proste polecenie:

su

Potem poprosi Cię o podanie hasła root - wpisz je (żadna litera hasła nie będzie widoczna, ani nie pojawią się • ani * więc się nie przejmuj, ze nic nie widzisz. Po tym będziesz już działać jako root. Jeśli nie pamiętasz hasła root to jest sposób na przywrócenie go.

Opublikowano

wpisuje komendy na instalowanie javy

ale wyskakuje aby naprawic ten problem uzyj: apt-get update

i wpisuje to i z poczatku wszystko sie pobiera a potem pojawiaja sie komunikaty

myslalem ze sie pobralo i jeszcze raz sprobowalem uzyc tych komend co @2UP mi polecil

ale znowu nie chce sie  zainstalowac i pisze uzyj:apt........

Pomozecie ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...