Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile serwer będzie miał slotów?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Ostatnio zabieram się do otworzenia mojego projektu serwera gildie i kieruję do was takie pytanie. Mam zamiar zakupić serwer 100 slot na ownserver.pl serwer będzie posiadał 8 gb ram i takie pytanie czy przy tylu slotach serwer będzie pracował bez lagów oraz innych utrudnień oczywiście serwer byłby dobrze dopracowany z strony technicznej nie byłby zawalany nie potrzebnymi pluginami oraz wszystko poprawnie skonfigurowane do tego podam wszystkie wiadomości o tym maszynie serwera 

Miejsce HDD 20 GB SSD ( zapis i odczyt ~450 MB/s )

Konfiguracja sprzętowa maszyn

Serwery działają na maszynach o konfiguracji do czterech procesorów osmio rdzeniowych ( bez HT ) oraz 16 rdzeniowych ( z HT ) co daje równowartość 32 lub 64 rdzeniów marki Intel uzbrojonych w 128 GB pamięci RAM oraz wielu dyskach 240 GB SSD o szybkości odczytu/zapisu 500 MB/450 MB /s, czyli wilokrotnie szybszych niż standardowe dyski talerzowe oferowane przez konkurencje.

Dziękuję wszystkim za pomoc. 

Opublikowano

Postaw serwer na czymś takim jak VPS.

Więcej możliwości + są one tańsze od "hostingów".

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Postaw serwer na czymś takim jak VPS.

Więcej możliwości + są one tańsze od "hostingów".

oferuję sporą sumą pieniędzy na tym hostingu i mam zamiar potem kasę poświęcić na np vps i popostu z czasem zmienił bym maszynę ;)

Opublikowano

No to kolego źle wybrałeś :(

Posiadałem na Ownserver.pl swój serwer...

Miałem 50 slotów, a mimo to takie lagi były, że masakra..... NAWET, gdy serwer był pusty.

A gdy do nich pisałem, nawet mi nie raczyli odpisać...

Jeżeli Ci się uda, to serwer spokojnie utrzyma to co chcesz, ale to jaką oni tam mają konfiguracje i sprzęt poddawałbym pod wątpliwość, jeżeli miałbym oceniać, czy to utrzyma Twój serwer..

Cześć!

Jeżeli odpowiedziałem akurat w tym temacie, którym się interesujesz lub sam go założyłeś to wiedz, że dopóki nie rozwiążemy problemu, zagwozdki, czy po prostu nie rozwiejemy Twoich wątpliwości będę śledzić ten temat.

Nie rzucam słów na wiatr, więc i ty też tego nie rób.

Pozdrawiam,

S0L1D3R

Opublikowano

Wszystko zależy od twoich umiejętności optymalizowania pluginów oraz skryptów na twoim serwerze. Ja na 1-3 gm ram utrzymuje nawet 100 osób, a procesor jest zużywany do ok. 20-50% ;)

Pozdrawiam.

Opublikowano

No to kolego źle wybrałeś :(

Posiadałem na Ownserver.pl swój serwer...

Miałem 50 slotów, a mimo to takie lagi były, że masakra..... NAWET, gdy serwer był pusty.

A gdy do nich pisałem, nawet mi nie raczyli odpisać...

Jeżeli Ci się uda, to serwer spokojnie utrzyma to co chcesz, ale to jaką oni tam mają konfiguracje i sprzęt poddawałbym pod wątpliwość, jeżeli miałbym oceniać, czy to utrzyma Twój serwer..

Miałem podobnie ale udało mi się z nimi skontaktować na to nie mogę narzekać gdyż bardzo szybka odpowiedź i znaleźli przyczynę ;) często powodem lagów są nie tylko maszyny pod serwer lecz pluginy potem było wszystko okey ale dokładnie źle wybrałem ale sądzę że nawet jak bym z tych 100 slot zmniejszył na 60 na 60 slot 8gb ram nie było by źle to tylko do czasu dochody bym poświęcał na jakąś maszynę co by sprawdziła by się pod większą ilością graczy

Wszystko zależy od twoich umiejętności optymalizowania pluginów oraz skryptów na twoim serwerze. Ja na 1-3 gm ram utrzymuje nawet 100 osób, a procesor jest zużywany do ok. 20-50% ;)

Pozdrawiam.

Dokładnie ta odpowiedź bardzo mi się podoba większość osób narzeka że nie ma żadnego dobrego hostingu lecz się mylą jak ktoś nie potrafi dobrze skonfigurować serwera to niech się nie dziwi ;) a kolege prosił bym o podesłanie skype lub jakiegoś kontaktu na pw

Opublikowano

PS. Jeżeli zamierzasz kupić serwer PRO z oferty ownservera ... to przygotuj się na 2 tygodniowe czekanie na odpowiedz z helpdescu :P

Też tam zaczynałem i wiem co nieco o tych kolesiach :P

Opublikowano

PS. Jeżeli zamierzasz kupić serwer PRO z oferty ownservera ... to przygotuj się na 2 tygodniowe czekanie na odpowiedz z helpdescu :P

Też tam zaczynałem i wiem co nieco o tych kolesiach :P

Jestem przygotowany pracuję nad wszystkim na serwie testowym nie muszą się chłopaki śpieszyć zanim wszystko się przygotuje 

Opublikowano

Do 100 slotów na ownserver nie będzie lagów jak masz 8 gb ram c:

Opublikowano

Do 100 slotów na ownserver nie będzie lagów jak masz 8 gb ram c:

Też tak sądzę ale na 8gb ram wystawię 60 slot i powinno wszystko śmigać ;) dziena 

Opublikowano

No zacznij od mniejszej ilości slot na start np 60. Jeśli ogarniasz pluginy i masz  pomysł na serwer nie będzie żadnego problemu. 8Gb ram starczy aby można było spokojnie pykać.

b6tusk.png

Opublikowano

No zacznij od mniejszej ilości slot na start np 60. Jeśli ogarniasz pluginy i masz  pomysł na serwer nie będzie żadnego problemu. 8Gb ram starczy aby można było spokojnie pykać.

Też jestem tego zdania dzięki :)

@Up x2

Zaplacisz wiecej, a potem mniej.. VPS odrazu kup. zaosczedzisz, bedziesz tez mogl stronke I ts3.

Kolego ja nie jestem skarbonka poczytaj u góry co pisałem i zrozumiesz dlaczego ownserver na own też mam stronke i ts 3 więc pozdro ;)

Opublikowano

a jak to jest jeżeli serwer wykupie na maxcraft to musze pliki konfigurować i wgl ? bo w tym zielony jestem i czy oni mi daja pliki ?

zakaz refow

Opublikowano

a jak to jest jeżeli serwer wykupie na maxcraft to musze pliki konfigurować i wgl ? bo w tym zielony jestem i czy oni mi daja pliki ?

dają ale kolego zrób sb nowy temat i nie wtrącaj się w mój jak możesz  :)

Opublikowano

Stawianie dużego serwera liczy się również z odpowiedzialnością, jeżeli twój serwer nie będzie miał autorskich pluginów, to daleko nie zajedzie. Może będzie grało 80-90/100 typa. Jeden typ wywali ci DDodsa i koniec serwer leży, a jak jeszcze nie byłoby  ciebie żeby go odpalić i byłby wyłączony np. z 3-4 dni to gracze by poszli na inny serwer. Ale maszyna dobra.

PS. Fajny Avatar Kakashiego ;)

Opublikowano

@UP  - Nie trzeba miec Autorskich pluginow zeby sie wybic ..

Maszyna dobra powinna utrzymac te 100 graczy bez lagow :>

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...