Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Dziwny problem z monitorem ! HELP błagam

Wrrr

Pytanie

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z monitorem, cały obraz jest troszkę ciemniejszy niż był kiedyś.

Monitor to samsung s22c150 i jest całkiem nowy.

Dodam że u mojego brata działa normalnie, a moja karta graficzna jest dobra, ponieważ testowałem ją ze starym monitorem brata.

Niestety nie mam gwarancji, co mam robić HELP !!!

76561198090890807.png

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jest jedna z możliwości że masz uszkodzone układy karty RAMDAC , szkoda ze monitor nie ma innych wejść bo po podpięciu przez nie monitora  ( HDMI, DVI itp) miałbyś dobry obraz

podaj jak podpinasz monitor do karty, czyżby tylko przez same D-SUB czy tez przejściówkę  z DVI albo analogowo HDMI ? często winna jest przejściówka marnej jakości

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

zresetuj ustawienia monitora w monitorze, to samo zrób w sterownikach karty gaficznej  i dopiero sobie ustaw obraz jak pasuje

od kolorów i pokazywania bieli masz temperaturę barw, dobierz swoją

p.s. nie rób screenów bo nie pokazują one wyglądu/obrazu na monitorze tylko karcie graficznej !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

bo z uporem maniaka ustawiasz KARTĘ GRAFICZNA a monitora ustawień nawet nie ruszyłeś !

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Wyjaśnione, nowe sterowniki pomogły na ten problem.

Aczkolwiek nadal nie wiem czemu raz było dobrze a raz nie i czemu to tak nagle się zepsuło.

76561198090890807.png

Opublikowano

Podpinam monitor poprzez przejściówkę z VGA do DVD-I, bo w karcie nie mam dsub tak więc możliwe że o to chodzi.

Ale też tak samo podpinam stary monitor brata, który działa bez problemu.

A no i ogólnie kabel jest dobry bo sprawdzałem na drugim.

Mam zamiar kupić monitor z DVD-D, ciekawe czy by działało.

76561198090890807.png

Opublikowano

Dzisiaj odłączyłem kartę graficzną i podłączyłem monitor na kartę graficzną zintegrowaną, obraz był normalny.

Monitor jest sprawny, nie ma pisków itp.

Wina leży w płycie głównej lub w karcie graficznej, ciekawi mnie tylko to że gdy podłączam moją kartę graficzną na moim kompie do 10-letniego monitora mojego brata to wszystko jest w porządku, a na moim nowym monitorze obraz jest ciemniejszy na tyle że muszę go poprawiać co daje przekłamane kolory, czarny jest szary a szary staje się biały :(

RobeM

Wszystko mam na max. i w monitorze i w karcie, a mimo to czarna plama którą pokazałem jest większa niż ta która była gdy komputer był sprawny.

Tak naprawdę nie mam pojęcia czemu tak jest, bo jeżeli karta graficzna była by popsuta to kolory były by przekłamane i nie dało by się grać w gry typu bf4 itp..

Ah, dodatkowo np. od niedawna w grach nie mogę zmieniać gamma, czyli jasności, przesuwam suwak np. w cs-go a jasność jest bez zmian tak samo w combat arms.

76561198090890807.png

Opublikowano

Pamiętam że w tym podglądzie na obrazu tego czarnego było mniej, czy możliwe jest że moja karta nie działa poprawnie tylko z tym monitorem ?

To są ustawienia standardowe gdzie przy 100% jasności na monitorze odczuwam tak jak by to było 50% kiedyś..

23kf85e.jpg

76561198090890807.png

Opublikowano

samsungi mają kilka trybów ustawionych obrazu, wystarczy wybrać domyślny albo użytkownika i ustawić sobie parametry wyświetlanego obrazu

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

Opublikowano

Zmieniałem tyle że nawet jak dam na max. w karcie i na monitorze nie mam tego co kiedyś było a jak zmieniam jaśniej to kolor szary staje się biały a czarny szarym. 

76561198090890807.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...