Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

plik cfg

Anon1m0wy

Pytanie

Opublikowano

Siemka przez przypadek otwarłem plik o rozszerzeniu cfg notatnikiem i teraz każdy cfg otwiera mi sie notatnikiem. Czy da się jakoś to przywrócić do stanu pierwotnego gdy plik cfg nie miał określonego programu do otwierania. Mam windows 8 

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

co prawda naprawić sie naprawiło tylko nie wiem czy dobrze zrobiłem, w tych linijkach co podałeś wyszukałem folderu cfg i usunąłem cały folder, wrazie czego mam kopie rejestru wiec moge przywrócić, i czy nie zaburzy to pracy systemu ? 

Opublikowano

Teoretycznie można usunąć o nim informacje w rejestrze. Wtedy będzie to znów nierozpoznawalne rozszerzenie.

Uruchom Rejestr Systemu Windows (polecenie regedit).

Teraz usuń katalogi i wartości zawierające w nazwie to rozszerzenie. Takowe będą znajdować się w poniższych ścieżkach:

1. HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ApplicationAssociationToasts
2. HKEY_CURRENT_USER\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts
3. HKEY_USERS\S-1-5-21-3670786149-276758415-2712164338-1001\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\ApplicationAssociationToasts
4. HKEY_USERS\S-1-5-21-3670786149-276758415-2712164338-1001\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Explorer\FileExts
5. HKEY_CLASSES_ROOT

Pamiętaj by przed tym zrobić kopię rejestru (Pliki - Eksportuj...).

Powinno zadziałać jak uruchomisz po tym ponownie komputer.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...