Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Zasilacz dziwnie trzeszczy

barti09812345

Pytanie

Opublikowano

Witam,otóż ostatnio mój zasilacz Corsair VS450 zaczął dziwnie potrzaskiwać,czasami głośniej czasami wcale.Co może być tego przyczyną? czy to normalne?komputer ma pół roku,zasilacz czyściłem,wiatraczek się nie kręcił.

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli to na pewno nie jest wentylator to prawdopodobnie będą to piszczące cewki. I jak ci to nie przeszkadza to może to zostać, bo w przypadku zasilaczy może się to czasem pojawiać.

Opublikowano

Aktualnie to przestał tak dziwnie chodzić (czasami sobie piarnie),sam nie wiem co z nim jest a jako że zastanawiam się nad wymianą sprzętu (procek,buda i kostka ramu więcej) to nie wiem czy mi się nie przekręci.Mam nadzieje że jakby się rozleciał to nie pociągnąłby niczego za sobą? ( w końcu niby corsair) Już dawno bym go na gwarancję posłał,ale do holandii daleko a morele nie daje gwarancji,tylko producenta ;-;

Opublikowano

ale nie grozi to nijak komputerowi? a jeśli to wentylator to jak to się ma do bezpieczeństwa kompa? bo nie chce mi się wysyłać go na gwarancje do holandii ;-;

Opublikowano

Jeśli będą to piszczące cewki to nie oznacza że zasilacz się psuje, po prostu może się tak czasem dziać. Jeśli to wentylator to warto go z czasem zmienić bo może oznaczać że zużył się i jego wydajność może być już mniejsza.

Opublikowano

Samo obrócenie łopatkami wentylatora to może być mało. Najlepiej było by odłączyć wentylator i podłączyć go do innego zasilania 12V. Bądź prościej użyć np. pędzla i zablokować wentylator bez rozkręcania samego zasilacza.

Albo rozkręcić zasilacz, wyjąć wentylator, przytrzymać łopatki i włączyć komputer, z tym że tutaj trzeba uważać by nie zrobić zwarcia ani by nie dotknąć niczego "pod napięciem".

Opublikowano

Stary,ten komp ma pół roku.Nwm,może być to wina kurzu?bo czyściłem go jakiś czas temu ale nwm jak jest teraz w nim.Że też corsair nie ma w polsce oddziałów.

Opublikowano

Na rzut oka to pewnie wysiadający wentylator, pilnuj i od czasu do czasu jak grasz nasłuchuj czy się kręci. Bo raczej nie chesz żeby się zasilacz spalił.

Możesz wiatrak w zasilaczu zmienić ale w tedy tracisz GW. co jest przykre. Jeśli jednak zdecydujesz się na taką operacje zaopatrz się w porządny wentylator od CM / Noctuy.

graphic.png
Opublikowano

Jak usłyszysz że coś zaczynać trzeszczeć czy piszczeć to zatrzymaj czymś wentylator i będziesz prawdopodobnie wiedział co wydaje ten dźwięk.

Opublikowano

Dzięki za pomoc,jak będzie problem to się odezwę ;) a jeśli to wentylator to trzeba coś z tym zrobić? bo hałas mi nie przeszkadza
dzieje się tak głównie jak odpalę jakąś grę,kiedyś tak miałem że chodził jak traktor ale nagle przestał i był spokój,wczoraj zaczął chodzić w kratkę

Opublikowano

na 90% wentylator,pozatym że słyszę lekko cewki jak przystawię ucho to słyszę też wentylator który taki dźwięk wydaje.Na weekendzie go rozkręce i ogarne.Close

Opublikowano

ej ale zasilacz ma pół roku,wiatrak się kręci bo czuje ciąg powietrza jak rękę pod den podłożę.Może to być kwestia kurzu poprostu? i czy od samego rozkręcenia go,stracę gwarancję?
btw czytałem że u niektórych głośno chodzi ten model,ale u mnie zaczął po kilku miesiącach dopiero

Opublikowano

Jeśli wentylator zaczął głośniej działać to znaczy że się zużywa. Więc te dźwięki też mogą być właśnie przez to, bez sprawdzenia nie będziesz wiedział.

Jak na samym zasilaczu nie ma żadnych plomb i przy rozkręcaniu nic nie porysujesz to gwarancji nie powinieneś stracić.

Opublikowano

plomb nie widzę czasami pochodzi tak że na 2 sekuny się głośniej włączy i przestanie.rozumiem że żeby sprawdzić będę musiał poprostu pokręcić wentylatorkiem?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...