Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

2 Systemy Partycje I Inne sprawy O_O

Rabitt

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam posiadam lapka od Acera i chciałem na nim wgrać 2 systemy tylko nwm jak się za to wziąć wiem jak instalować systemy bo to raczej wie każdy ale nie mam pojęcia jak usunąć aktualny system ponieważ posiadam 7 a chciałbym wpakować XP oraz mój lapek nie ma Partycji. Także podsumujmy 

Chciałbym sformatować lapka tak żeby nie było na nim żadnych plików

Zrobić około 3 partycje na XP i 2 system

Wgrać xp (oczywiście mam na pendrive instalke wszystko zrobione wiem że trzeba ustawić bootowanie z USB)

A później wgrać 2 system ^^

21278_23_03_12_11_09_58.png

Opublikowano

Normalnie bootujesz pierwszy system i w nim ustawiasz partycję dla niego, a resztę zostawiasz nie przydzieloną. Po instalacji uruchamiasz instalator drugiego systemu i również ustawiasz partycję dla niego.

Po zrobieniu tego w windowsie przydzielasz i tworzysz resztę partycji.

Opublikowano

po co tak kombinować z partycjami  robi od razu  dwie  partycje na systemy np po 20 Gb ( lepiej więcej ok 50Gb to optimum )  , resztę jak pasuje

potem pierwszy MUSI być XP żeby potem nie było problemu z bootloaderem

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Mam problem :D jak uruchamiam lapka i wciskam to F12 no to pokazuje mi się coś takiego

Instaluj system na pierwszej partycji

Instaluj sys na 2 

i jak kliknę cokolwiek to i tak nie działa na 1 się nie da bo jakiś błąd a na 2 też bo jej nie ma wgl jakiś dziwny ten boot bo na pc mam tam jakieś opcje i wgl a tu nic.

Opublikowano

Chodzi Ci o BIOS raczej. Sprobuj innych klawiszy podczas rozruchu, f1-11/del. W instrukcji plyty glownej, w rozdziale na temat biosu bed,iesz mial napisane czym wejsc.

Najlepiej jesli wejdziesz do biosu, ustawisz pierwsze bootowanie na usb, gdzie masz instalke, wlozysz pendrivea, zresetujesz kompa, instalka Ci sie wlaczy, i w pewnym kroku bedziesz mial narzedzie do tworzenia/usuwania partycji. Z wolnego miejsca, stworzysz dodatkowa partycje, sformatujesz na NTFS, zaznaczysz ja, klikniesz dalej. Zacznie sie instalacja systemu na tej nowej partycji.

Opublikowano

@up o to chodzi że bootowanie mam ustawione na pendraka a w biosa wejść nie mogę tak jak napisałem wyżej pokazują mi się tylko te 2 opcje kiedyś miałem całkiem inny wygląd ale braciszek coś zmieniał możliwe jest zmienienie biosa? O_o

Opublikowano

Tak, ale wątpię, żeby braciszek dla takiego "trolololo" bawił się w przerabianie i flashowanie BIOSa. Sporo jest przy tym zabawy.

Dobrze rozumiem, że po bootowaniu z pendrivea pojawiają ci się te opcje?

ㅈㅈ.

Opublikowano

screeny 

1. Po wciśnięciu F12 mam takie coś wybieram Intenso czyli pendraka z win xp

46643294693083606076.jpg

2. następnie mam takie okienko.

33266728427914885928.jpg

3. Gdy to kliknę mam takie coś

33406490279867915984.jpg

I tutaj jak cokolwiek kliknę to wyskakuje mi 

-Start Windows normaly

-Repair system (recommendet)

PS. Brat mi mówił że wgrał jakieś coś sam nie wie co

poszperałem po PC i znalazłem USBPack

Macie screena jak to wygląda jak się to "instaluje"

70003598135859942159.jpg

Opublikowano

Czyli znalazłeś "samniewieszco", brat wgrał "niewiadomoco", i "niktniewieocochodzi". 

1. Sformatuj pendrivea. 

2. Pobierz program do wypalania ISO na pendrive, np. WinToFlash. 

http://wintoflash.com/download/en/

3. Odpal program. 

4. Postępuj zgodnie z instrukcjami (obsługa jest intuicyjna). Gdybyś jednak miał problemy, to:

https://www.google.pl/search?q=wintoflash+poradnik

Pierwszy link.

5. Zrestartuj komputer, ustaw bootowanie z pendrivea. Możesz to zrobić zmieniając ustawienia w BIOSie lub wciskając F12 (tak, jak wcześniej).

ㅈㅈ.

Opublikowano

@up spróbuje to zrobić niech to zadziała !

@Edit.

Czyli to co mi się zrobiło z tym biosem czy czymkolwiek to jest ( to na obrazkach) to wina tego WinToFlash?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...