Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z długo włączającym się monitorem LG FLATRON W1943SS

dawidek1998rr

Pytanie

Opublikowano

Witam. Otóż mam mały problem od dłuższego czasu. Problem polega na tym, że wcześniej gdy włączałem komputer, zaraz na początku był taki charakterystyczny dźwięk (taki jednorazowy pipczyk - pip xD), teraz nie wiem co się stało, ale gdy włączam komputer - na monitorze pojawia się napis "Tryb Oszczędny" i nagle się wyłącza a komputer przez dobre 30 minut chodzi. Po tych około 30 minutach jest ten dźwięk (pip) i normalnie monitor się włącza tak jakbym dopiero włączył komputer. Hm. Inaczej tego opisać nie umiem, dziwne zjawisko. Pomoże ktoś? Od razu na wstępie piszę iż to nie wina zasilacza (kolega mi tak mówił). Zasilacz jest sprawdzony, w dobrym stanie. Co jeszcze może być nie tak? W nagrodę za pomoc oczywiście dam tam jakieś lajki czy co tylko będziecie chcieli :)

Dpux7R0.jpg

10 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Możliwe że jest coś nie tak z kablami ? Podpiąłem inny monitor - działa normalnie. A znowu podpiąłem ten monitor (LG Flatron w1943ss) do laptopa i też działał normalnie.

Dpux7R0.jpg

Opublikowano

Zobacz w google czarną listę zasilaczy. Jeżeli twój zasilacz tam jest wymieniony to koniecznie kup nowy, renomowanej firmy. Może i jest sprawny, ale może Ci cały komputer pójść jak masz jakiś chiński syf.

Tak w ogóle to jeżeli kolega nie mierzył napięć itd. miernikiem to nie ma prawa ci powiedzieć czy jest sprawny.

Opublikowano

To cos sdie sypie u cb w komputerze skoro wywala bluescreeny, albo gdzies problem lezy po stronie systemu albo po stronie podzespolu ktoregos. Trzebaby bylo sprawdzic komputer czy bd dzialac np. pod linuxem przez dluzszy opkres, albo pozamieniac podzespoly i dojsc co jest winne.

Opublikowano

Zobacz czy komputer po podlaczeniu do innego monitora wlacza sie normalnie i obraz normalnie sie pokazuje albo podepnij inny komputer ktory wiesz ze jest sprawny i zobacz cyz monitor zalaczy sie szybko czy po dluzszym czasie. Jesli bedzie zalaczal sie po dluzszym czasie to najprawdopodobniej monitor odmowil wspolpracy i nie chce juz poprawnie dzialac. 

Opublikowano

Nein. Zasilacza nie ma na czarnej liście. To co teraz? Za wozić do informatyka? Dzisiaj komputer "działa" od godziny 11 i wgl się nie włączył. Co godzinę jest tylko tak jakby się włączał, pojawia się ekran "uruchom system normalnie" itp, a ptm nagle niebieski ekran, ułamek sekundy i czarny ekran i monitor gaśnie, po czym pojawia się informacja tryb oszczędny. Sprawdzałem monitor jak i zasilacz na innym komputerze i wszystko działa ...

Dpux7R0.jpg

Opublikowano

Panel sterowania i przelacz ustawienia z ossczedzania energi na zrownowazone.

A dokładniej gdzie to jest na XP'ku? Wchodzę w opcje zasilania ale tam nie ma tego. Próbowałem zmieniać tryby na maksimum energii itp ale nic nie pomogło ;c

@edit: znalazłem! Niestety to nie to :cc. Cały czas miałem najwyższe ustawienie. Zmieniałem na zrównoważony, na oszczędzanie ale nic nie pomogło. Cały czas to samo ;c

Dpux7R0.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...