Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Matma]Wyrażenia Algebraiczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Proszę o rozwiązanie dwóch zadanek.

1.Z pracy kontrolnej 1/7 (jedna siódma) uczniów dostała bdb, 25% db, 50% dst, 1/14 (jedna czternasta) oceny dop a 1 osoba ndst. Ilu uczniów pisało pracę kontrolną?

2.Kupiono 24 bilety do kina. Bilety normalne były po 16zł, a ulgowe po 11zł. Łącznie zapłacono 289zł. Ile kupiono biletów normalnych, a ile ulgowych?

Na pierwszy rzut oka banalne...ale robię to na wszystkie sposoby i zawsze wychodzi ułamek...a przecież nie może być "pół ucznia", albo "ćwierć biletu" ;)

Dobrze by było jakby zadania zostały zrobione do jutra, godz. 9:00. Oczywiście wynagrodzę 5* i + :)

03b33a167ce86b00.gif

Nick na Steam i w Black Ops: KaczorDonald

Opublikowano

Mi się wydaje, że w 2 zadaniu powinny być jakieś dane czy nie zapomniałeś czegoś napisać, bo mi też nie wychodzi.( wyrażenia algebraiczne umiem nawet dobrze)

PS. Może to być zrobione na proporcje?

Opublikowano

Nie...to jest pełne polecenie. Proporcja? Może i tak :) Miałem o tym gadane na matmie, ale żadną metodą mi nie wychodzi. Ale już facetka pewnie zapomniała o tym :P Dzięki za chęci.

+

03b33a167ce86b00.gif

Nick na Steam i w Black Ops: KaczorDonald

Opublikowano

Sorry ze tak pozno, ale uwazam ze jak masz 'przeleciec' lekcje a pozniej na maturze (czy tescie gimnazjalnym, nie wiem w ktorej klasie jestes) masz dostac podobne zadanko, to sobie przeanalizuj.

Uklad rownan:

x+y=24

16x+11y=289

16(24-y)+11y=289

384-16y+11y=289 // upraszczamy

-5y=-95 /:5

-y=-19

y=19 podstawiamy igreka pod jedno z rownan

x+y=24

x+19=24

x=5

x=5

y=19

po podstawieniu widac ze wychodz :)

Przeanalizuj sobie, mam nadzieje ze dobrze zrobilem

Pozdrawiam

Dano

Edited: oczywiscie przez x i y oznacz bilety cale i ulgowe :) Mam robic zadanie pierwsze? czy juz po czasie i tak ;]

23998.png

6865.jpg

"Sex to nie szachy, konczenie w 3 ruchach nie robi wrazenia" :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...