Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Internet LTE / HSPA+ Pytanko

RonteX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam pare pytań do kogoś kto kożysta w internetu LTE z Plusa

-Czy internet w zasiegu HSPA+ jest dużo wolniejszy od LTE a jęśli to o ile

-Czy 30 GB miesięcnie do wystarczająca ilość dla gracza (średnio 4-5h dzienniie) + ściaganie co jakiś czas

-Co jeśli pakiet 30 GB sie wyczerpie, internet zwalnia czy się wylącza ?

-Czy aktualna oferta plusa jest oplacalna 

http://internet.plus.pl/indywidualni/abonament/promocje/bez-limitu-modem-lub-router-si-nowi-klienci

PS. Jestem poza zasięgiem LTE wiec interesuje mnie HSPA+, jego średnia prędkość itp.

Każdą odpowiedź nagrodze ;)

Pozdrawiam i z góry dzięki :)

69mRNXM.jpg

Opublikowano

1. Teoretycznie (i jeśli obie sieci są w pełnym zasięgu) różnica wynosi ponad 100% w prędkości HSPA+ względem LTE, przy czym LTE ma dużo mniejsze opóźnienie (ping).

2. Zależy co pobierasz i jak korzystasz. Dalej napisałeś, że chcesz skorzystać z oferty Plusa, a ona przewiduje darmowy dostęp do serwisów społecznościowych i YouTube (bez utraty transferu). Dostajesz również dodatkowe pakiet nocny. Spokojnie wystarczy, jeśli grasz w gry tylu LoL, czy inne MMO.

3. Zwalania. Jednak do prędkości z którą nie da się (dosłownie) korzystać. W razie wyczerpania limitu możesz dokupić dodatkowy pakiet jednorazowy doliczony do miesięcznej faktury.

4. Plus i Polsat to praktycznie już jedna firma i mają taką samą ofertę. Są też pionierami LTE w Polsce i mają najlepiej rozwiniętą infrastrukturę. Myślę, że to najlepszy jak na tę chwilę wybór w naszym kraju.

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Naprawde? to dlaczego tam mało się o tym słyszy skoro tak tanio za tak duży pakiet?

69mRNXM.jpg

Opublikowano

Zeby mieli mniejsze straty :D

Ogolnie to poczytaj sobie ze w playu na karte jest taka opcja jak darmowy internet LTE do konca 2014 roku. W regulaminie jest okreslone, ze jest 200GB limitu i po jego wykorzystaniu predkosc spada do 2mb/s. Pakiet co miesiac trzeba aktywowac i zeby go aktywowac trzeba miec 30zl na koncie (nie, tych 30zl nie zabiera). Doladowanie za 50zl zapewnia waznosc srodkow na koncie przez 100 dni, czyli co 3 miesiace mozesz sobie doladowywac 50zl az do konca 2014 roku, co wiecej srodku sie skumuluja na koncie po 2014 roku i nadal na nim beda.

Opublikowano

A jak z routerem? Bo mi o sieć domową chodzi.

@Misiekkantos253 mogłbyś mi podać jakiś link do strony playa czy cos? nigdzie nie moge znaleźć podobnej oferty ;/

69mRNXM.jpg

Opublikowano

Niestety modem/ruter musi miec obsluge min. HSPA+.

Tutaj masz przykladowo taki ruter z obsluga lte za 70zl:

http://allegro.pl/vodafone-lte-4g-turbobox-modem-lg-fm300-i4207221185.html
Jak chcesz miec siec domowa to jeszcze do tego musisz kupic jakis ruter wifi, z wyjscia od rutera lte podlaczasz kabel do rutera wifi do portu wan.
Opublikowano

Czyli kupuje starter redbull mobile i jesli mam 30 zl na koncie to aktywuje usluge na 30 dni i nie trace tych 30 zl? Wystarczy ze bede to co miesiac aktywowal?

69mRNXM.jpg

Opublikowano

Tak dokladnie, mozesz zamowic z internetu darmowy starter red bull mobile (jakis tydzien idzie) i wtedy doladowujesz konto za 50zl (waznosc srodkow 3 miesiace w porownaniu do tego ze jak doladujesz za 30zl to masz srodki wazne miesiac potem przepadaja chyba ze doladujesz dzien przed uplywem waznosci srowkow na koncie. Musisz zobaczyc na ich stronie tableke jak to jest z waznoscia sroskow na koncie po doladowaniu za okreslona kwote, bo byc moze najpierw bedziesz musial doladowac za te 30zl (najlepiej 30,01 zeby nie bylo problemow) a potem zeby zachowac waznosc srodkow przez miesiac np. starczy doladowac 10zl (na koncie bedziesz mial lacznie 40zl i te srodki beda wazne przez miesiac)).

Opublikowano

Zamierzam przejść do redbull mobile z powodu kończącej się umowy ale o tym to nie wiedziałem :D zamierzam ładować co miesiąc 30 zł tak czy siak więc kwota doładowania nie stanowi problemu. Starter moge kupic też u operatora czy tylko w przypadku zamówionego to działa? No i najważniejsze. Jak z karty zrobić wifi :D

69mRNXM.jpg

Opublikowano

No tak, tylko to jest tak że ja w ten router wkładam karte z telefonu ?

69mRNXM.jpg

Opublikowano

A tak w przybliżeniu z jaka prednością działa HSPA+ ? I czy korzysta ktoś aktualnie z tego rozwiązania?

69mRNXM.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...