Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

jaką dystrybucję Linuxa wybrać?

MaTzieGh

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Od jakiegoś czasu rozważam zmianę systemu na Linuxa tylko nie chcę wybrać jakiejś słabej dystrybucji żeby się nie zrazić. Szukam czegoś niekoniecznie bardzo prostego ale będzie to mój pierwszy Linux (nawet jeżeli sobie nie poradzę na początku to poproszę kogoś bardziej doświadczonego o pomoc). Wizualnie nie robi mi to sporej różnicy bo podobno można wgrywać różne środowiska graficzne, ale najbardziej podobają mi się Fedora i XUbuntu z naciskiem na ten drugi. Proszę was o pomoc w podjęciu odpowiedniej decyzji i poznaniu się na systemie, za pomoc z góry dziękuję.

P.S.: Proszę jakiegoś moderatora o zmianę pierwszej litery w temacie na dużą.

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

Mint wystarczy na początek, z Mate. Ewentualnie Ubuntu

Fedora to dystrybucja linuxa a nie środowisko

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

Wiem, że XUbuntu i Fedora to dystrybucje pomyliłem się przy pisaniu. Ja osobiście przy wyborze sugerowałem się tylko wyglądem który by mi odpowiadał a Mint to mi się straszne kojarzy ze starymi laptopami, Nad Debianem się zastanawiałem natomiast ciekawi mnie co myślicie o XUbuntu (nie mylić z Ubuntu!)? Bo do niego najbardziej mnie ciągnie a nie chcę też mieć trudności przy normalnym korzystaniu. Na początku mam tylko zamiar przetestować Linuxowe programy do montażu filmów itp. bo AAE nie ogarniam kompletnie a Sony Vegas mnie już wkurwia, cały czas się crashuje. Ale nie odbiegając zbytnio od tematu na początek chcę zgłębić co gdzie jest i jak się nazywa oraz podstawy korzystania bo Windowsa miałem już każdego poczynając od 98 i myślę że czas na coś nowego i legalnego :D mam też nadzieję że lepszego.

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

To wiadomo, ale będę musiał ogarnąć instalowanie programów i konsolę czy jak to się tam nazywa co i jak wpisywać żeby coś pobrać bo raz komuś coś instalowałem to cudem wpisując jakieś słowa z internetu pobrałem ale dalej nie wiem jak xD. Ogólnie to co myślisz o XUbuntu? Bo z tego co czytałem w internecie to jest wart uwagi ale wolę się upewnić czy nie zmarnuję czasu i nerwów.

*Fajna sygnatura*

Opublikowano

Nigdy nie uzywalem XUbuntu. Jedyne dystrybucje, z jakimi mialem stycznosc, to Ubuntu, Debian i Kali (czyli nadal Debian).

Instalacja programow jest prosta, polecenie apt-get install nazwa_programu.

Jak bedziesz chcial, to takie podstawy ogarniesz w bardzo krotkim czasie.

ㅈㅈ.

Opublikowano

A co myślisz o Kali? Polecasz go czy raczej jest trudny w ogarnięciu?

*Fajna sygnatura*

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...