Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Elektromechanik a mechanik. Proszę o pomoc ludzi po lub w trakcie szkoły.

D4nEL

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wiem, że temat już kiedyś był, jednak chciałbym sam o tym porozmawiać i zadać kilka pytań.

Już niedużo czasu zostało do wyboru szkoły, jedyne kierunki nad którymi się zastanawiałem to elektromechanik i mechanik.

Lubię to i interesuje się tym przez tatę. Mam już załatwione praktyki w serwisie Hondy.

Wszystko fajnie i pięknie, ale rodzi się pytanie co wybrać, mechanik/elektromechanik?

Proszę o małą pomoc/wskazówki dotyczące się wyboru.

Opublikowano

Źle się wyraziłem, nie "tylko" lubię, ale uwielbiam. A jak to jest, bo z tego co wiem, elektromechanika nie zamyka się tylko w samochodach. Co jeszcze do tego dochodzi? 

Opublikowano

Ja tam się uczę jako Technik Pojazdów Samochodowych i mam to i to wiec raczej jak wybierzesz mechanika to i tak liźniesz wiele elektrotechniki a jak będziesz chciał nim zostać to po skończeniu szkoły będziesz mógł pójść na jeszcze rok i drobić sobie specjalizacje na elektromechanika. Moim zdaniem mechanik będzie lepszym rozwiązaniem.

Opublikowano

Najlepszym wyborem wg mnie jest elektromechanik (sam jestem na tym kierunku.).

Dlaczego?

A dlatego, że jest to przyszłościowy zawód..

Zauważ jakie teraz przeciętnie mają samochody.. Gdzie palca nie wetkniesz jest nafaszerowany elektroniką.. Chcący nawet naprawić coś trzeba podpiąć komputer, żeby zdiagnozować błąd i po naprawie go usunąć.

Mając papier elektromechanika jesteś na lepszej pozycji niż mechanika..

Bo mechanikę na pewno liźniesz przy tym ;)

75386578f06c9981.jpg

Opublikowano

Pozwólcie, że się wypowiem. Zależy u kogo zamierzasz pracować. Jeśli u prywaciarza, który płaci Ci tylko % zarobku, nie wyżyjesz z tego... Niestety elektromechaników nie docenia się. Wiem co piszę. Opcją jest zrobienie sobie kwalifikacji na naprawę maszyn budowlanych- takich osób w Polsce baaardzo nie wiele, a zarobki są naprawdę duże jak na polskie realia.

Opublikowano

Wszystko zależy od ciebie. Co bardziej lubisz robić. Ja 13 marca kończę szkołę zawodową na kierunku mechanik pojazdów samochodowych. Nie licz na to, że elektromechanik to czysta robota, jest może tylko bardziej opłacalna, ale tutaj musisz mieć łeb jak sklep, dosłownie.

2009 - słyszysz mnie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...