Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sprawa zniszczonego tabletu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc jest tak. Koleś z klasy zniszczył mi szybkę od tabletu ipada 2, więc jest warta naprawa 400 zł za wymianę i oryginalną szybkę. Mam powiedzmy 4 lub 5 świadków, ale żadnych dowodów. Wydarzyło to się na lekcji religii i pani nic nie widziała.

Taka była sytuacja:

Pani kazała mi podejść do niej, żeby mi wpisała ocene z aktywności, a moja torba została przy mojej ławce. (Siedziałem z kolegą)

Ktoś podał temu kolesiowi co mi zniszczył torbę lub on sam ją wziął spod mojej ławki. Nie wiem co on chciał zrobić.

(Prawdopodobnie tzw. "kebaba", jest to wyciągnięcie wszystkich rzeczy z torby, odwrócenie torby na drugą stronę i włożyć wszystkie przedmioty tam gdzie były. Tak wiem gimbaza to jest.) Więc włożył wszystkie rzeczy, a w mojej torbie był też tablet.

Powiedział, że "przesunął" moją torbę na drugi koniec sali. (ja siedziałem w przedostatniej ławce z tyłu, a on w pierwszej). To niemożliwe, bo on musiał rzucić tą torbą, bo przez to zbiła się szyba. (Zrobiła się krecha na cały ekran).

Kiedy wróciłem kolega z ławki z tyłu wziął tablet z mojej torby i kiedy wróciłem zauwarzył i powiedział mi, że mam zbitą szybkę. (Zapytał się mnie czy może go na chwile wziąść po tym jak usiadłem na miejsce).

To jest już pewne, że to wina tego co rzucił moją torbą. 

Ustaliliśmy, że odda mi pieniądze za miesiąc. Przynajmniej połowę kwoty. Po miesiącu (2 tygodnie temu) powiedział mi, że on mi nie może oddać bo nie ma pieniędzy i że musze rozmawiać z jego mamą.

Kazałem mojej mamie porozmawiać z nią i ta jego matka okazała się być suką.

Powiedziała, że on jej powiedział że on prawie nic nie zrobił i zrobiła sie tylko "mała" ryska i że ona z reguły nie oddaje pieniędzy, bo jak ktoś jemu coś zniszczył, to nie dostał pieniędzy za zniszczenie i że mi nie odda nawet grosza.

A więc, mogę to jakoś zgłosić na policję lub jakiś pozew lub czymś podobnym?

Mam 15 lat i on też, więc chyba by to było niemożliwe żebym mógł go pozwać, jak już to chyba rodzic...

Poradzicie coś ? :(

PS. Dodam, że przyniosłem tablet w celach szkolnych, bo musiałem pani pokazać moją pracę na tablecie, a on o tym wiedział, że dziś miałem tablet.

1377531174-U173186.png

Opublikowano

Cwelusy, nie potrafia szanować cudzych rzeczy ...

Karz mu chodzic po koszach i niech zbiera butelki i puszki i niech to sprzedaje aż zarobi

Pamietam mi kiedyś kolega rozwalił słuchawki w szkole niby nie droga rzecz ( 80zł ) powiedzialem ze nic sie nie stało i spoko, niech sie nie przejmuje a po tygodniu dostałem od niego te same nowe słuchawki, widać od razu kto człowiek ktoremu mozna ufać a kto suka jak to powiedziałeś.

u6pv.jpg

Opublikowano

Spokojnie możesz iść na policję, jest to zniszczenie cudzego mienia. Jak policjant zapuka do drzwi twojego kolegi to mamusia posłusznie odda 400zł albo rozpocznie się proces sądowy, który na 100% wygrasz, i jego mamusia zapłaci 400zł + 2000zł za koszty sądu. Dziękuję. Do widzenia.

Opublikowano

Spokojnie możesz iść na policję, jest to zniszczenie cudzego mienia. Jak policjant zapuka do drzwi twojego kolegi to mamusia posłusznie odda 400zł albo rozpocznie się proces sądowy, który na 100% wygrasz, i jego mamusia zapłaci 400zł + 2000zł za koszty sądu. Dziękuję. Do widzenia.

Najpierw udowodnij temu chłopakowi winę, a potem strasz policją i sądami.

Łatwo jest nam pisać takie bzdety, gdy sami nie jesteśmy w podobnej sytuacji.

W tej sprawie jest tyle niejasności, że ja bym się w ogólnie nie ośmieszał i na policję nie szedł.

Masz nauczkę, by drogiego sprzętu do szkoły nie nosić, bo status każdej takiej placówki przewiduje na co się narażasz.  

76561198093115115.pngAddFriend.png

Opublikowano

Najpierw udowodnij temu chłopakowi winę, a potem strasz policją i sądami.

Łatwo jest nam pisać takie bzdety, gdy sami nie jesteśmy w podobnej sytuacji.

W tej sprawie jest tyle niejasności, że ja bym się w ogólnie nie ośmieszał i na policję nie szedł.

Masz nauczkę, by drogiego sprzętu do szkoły nie nosić, bo status każdej takiej placówki przewiduje na co się narażasz.  

Ma świadków więc by miał szansę nawet sporą o wygranie tej sprawy

Opublikowano

http://www.statystyka.policja.pl/st/kodeks-karny/przestepstwa-przeciwko-16/63978,Zniszczenie-lub-uszkodzenie-cudzej-rzeczy-art-288.html

§ 1. Kto cudzą rzecz niszczy, uszkadza lub czyni niezdatną do użytku, podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.
§ 2. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

Warto spróbować.. Powodzenia ;)

Chcesz kupić konto do Steam z CS go bądź innymi grami albo wypasiony Origin z FIFA 14 i innymi ? Luknij w moje tematy na giełdzie.

Konta sprzedaje także przez allegro ! ; )

Opublikowano

Nie musisz iść z tym na policje od razu, wystarczy, że pójdziesz do wychowawczyni i ona powinna to załatwić. 

951841430649214321545.png

Day after day.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...