Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Z Win7 na WinXP

ruku

Pytanie

Opublikowano

Siema, mam na lapku od dwóch lat win7, komputer przez to ścierwo muli mi strasznie, już go odchudziłem tak, że wygląda jak win95, jednak to nie to. potrzebuje prostego, łatwego sposobu jak przeinstalować z win7 na XP.. Bez żadnych zapisów danych i innych pierdół. Chcę mieć tylko jeden system.

2009 - słyszysz mnie?

8 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No...

Formatujesz dysk i instalujesz Windows XP.

No...

słyszałem coś o biosie

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

1) Zrzucasz wszystkie ważne dane z C na inne partycje (albo dane z całego dysku na jakiś zewnętrzny nośnik)

2) wrzucasz płytkę z WinXP w napęd

3) Resetujesz komputer, włazisz w BIOS (na ekranie POST powinno się wyświetlić jaki to klawisz, nie wiem jaki masz model laptopa więc nie wiem jaki dokładnie to będzie, próbuj klikać szybko Delete tuż po odpaleniu laptopa a jak nie to Tab.

4) W BIOS'ie szukasz czegoś co się nazywa Boot Priority (znowu nie wiem jakiego masz BIOS'a, więc nie wiem jak ci dokładnie pomóc)

5) Jako pierwszy nośnik w boot priority MUSI być ustawiony napęd cd/dvd (IDE cośtam), zapisujesz i resetujesz kompa

(Teoretycznie kroki 3-5 można pominąć, jeśli wiesz jakim klawiszem odpalić ekran wyboru nośnika do bootowania, poczytaj, pogoogluj)

6) powinien ci się pojawić prompt "Kliknij aby bootować z dysku CD/DVD" - po kliknięciu kreator cię poprowadzi przez instalację.

WAŻNE: Jeśli zrzuciłeś dane TYLKO z dysku C na inne partycje, musisz podczas instalacji sformatować C:, potem możesz na nim posadzić system. Innych dysków nie wolno ci ruszać.

Jeśli jednak zrzuciłeś je na zewnętrzny nośnik, możesz sobie wywalić całą tablicę partycji i zrobić od nowa, wg. własnych upodobań. Ja zazwyczaj tak robię. Pamiętaj żeby więcej dysku przeznaczyć na C: bo tam będzie system i wszystkie twoje zainstalowane programy

7) Instalator sobie zrzuci potrzebne pliki, zresetuje komputer, zacznie się instalacja. Parę okienek podczas niej się pojawi, zazwczaj wyznaczy że po prostu klikniesz dalej, dalej, ok itd.

Jeśli nie masz klucza (piracki windows), musisz zainstalować WGA Crack po zainstalowaniu systemu.

Tyle. Cała filozofia. Na końcu przywracasz sobie dane, jeśli wrzuciłeś je na nośnik zewnętrzny i musisz pamiętać żeby przywrócić domyślne bootowanie z dysku twardego (HDD cośtam) w BIOS'ie, jeśli je zmieniałeś.

846331404756772371599.jpeg
Opublikowano

1) Zrzucasz wszystkie ważne dane z C na inne partycje (albo dane z całego dysku na jakiś zewnętrzny nośnik)

2) wrzucasz płytkę z WinXP w napęd

3) Resetujesz komputer, włazisz w BIOS (na ekranie POST powinno się wyświetlić jaki to klawisz, nie wiem jaki masz model laptopa więc nie wiem jaki dokładnie to będzie, próbuj klikać szybko Delete tuż po odpaleniu laptopa a jak nie to Tab.

4) W BIOS'ie szukasz czegoś co się nazywa Boot Priority (znowu nie wiem jakiego masz BIOS'a, więc nie wiem jak ci dokładnie pomóc)

5) Jako pierwszy nośnik w boot priority MUSI być ustawiony napęd cd/dvd (IDE cośtam), zapisujesz i resetujesz kompa

(Teoretycznie kroki 3-5 można pominąć, jeśli wiesz jakim klawiszem odpalić ekran wyboru nośnika do bootowania, poczytaj, pogoogluj)

6) powinien ci się pojawić prompt "Kliknij aby bootować z dysku CD/DVD" - po kliknięciu kreator cię poprowadzi przez instalację.

WAŻNE: Jeśli zrzuciłeś dane TYLKO z dysku C na inne partycje, musisz podczas instalacji sformatować C:, potem możesz na nim posadzić system. Innych dysków nie wolno ci ruszać.

Jeśli jednak zrzuciłeś je na zewnętrzny nośnik, możesz sobie wywalić całą tablicę partycji i zrobić od nowa, wg. własnych upodobań. Ja zazwyczaj tak robię. Pamiętaj żeby więcej dysku przeznaczyć na C: bo tam będzie system i wszystkie twoje zainstalowane programy

7) Instalator sobie zrzuci potrzebne pliki, zresetuje komputer, zacznie się instalacja. Parę okienek podczas niej się pojawi, zazwczaj wyznaczy że po prostu klikniesz dalej, dalej, ok itd.

Jeśli nie masz klucza (piracki windows), musisz zainstalować WGA Crack po zainstalowaniu systemu.

Tyle. Cała filozofia. Na końcu przywracasz sobie dane, jeśli wrzuciłeś je na nośnik zewnętrzny i musisz pamiętać żeby przywrócić domyślne bootowanie z dysku twardego (HDD cośtam) w BIOS'ie, jeśli je zmieniałeś.

danych nie muszę zrzucać? mam dwa, czy trzy dyski. HP Tools, Recovery i dysk C. mogę je wszystkie wywalić i zrobić jedną dużą partycję?

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

rób co chcesz z danym , dla nowego systemu to mało ważne

If you = stupid then

insert(foot.in.your.ass)

end if

licznik-54-96732-stat.png

Opublikowano

rób co chcesz z danym , dla nowego systemu to mało ważne

czyli wszystkie 3 dyski mogę porzucić w niepamięć?

2009 - słyszysz mnie?

Opublikowano

Jeśli nie masz tam żadnych ważnych danych, ważnych dla ciebie to możesz wypierdolić wszystkie partycje i sobie od nowa poukładać.

Ale robienie jednej partycji to poroniony pomysł. Dwie to takie socjalne minimum. Jedna na system i aplikacje, druga na dane.

Po prostu jak ci jakiś wirus wleci na jedną partycję, to na drugą możesz najważniejsze dane zrzucić i pierwszą sformatować/przeinstalować system na niej i masz pół roboty.

846331404756772371599.jpeg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...