Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Annie/Tribbers - Support [S4]

Gość EnkeiShido

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słowem wstępu:

Siema, ja jestem Enkei Shido a w lola gram od niecałego roku. Pomimo tak krótkiego stazu w grze śmiem twierdzić ze dobrze poznałem mechanike nie tylko samej gry jak i postaci. Dzisiaj wam poopowiadam o Annie, małej dziewczynce która za pomocą swojego misia Tribbersa, rozpierdoli wasze mózgi. Doświadczenia w grze Anią nie mam zbyt dużego, tzn nie zagrałęm nią dużej ilości meczy ale ponieważ nalezę do tego rodzaju graczy którzy podczas gry myślą i obserwuja to nawet jeśli to była krótka przygoda, to doświadczenie jakie zdobyłem jest całkiem spore, i wlasnie o tym będę dzisiaj rozprawiał.

Masteriesy.

m9sttZv.png

Pewnie wielu z was się zdziwi czemu te 12 pkt w ataku i zero w utility, ale już wyjaśniam o co chodzi. Na pewno sporo z was zauwazyło że Ania ma naprawdę spory zasięg podstawowych ataków, przez co o ile dobrze się ustawia, może pozwolić sobie na spory harras w early game czy to  w kierunku ADC czy Supporta, bez odniesienia zbyt dużej ilości obrażen.  Własnie dlatego dodałem pkt w AD ponieważ wraz z tym przedmiotem który biernie zadaje dodatkowe 10 obrazeń można zadać kolosalne obrazenia zwłaszcza ADC który jest bardzo łatwy do zabicia w początkowych fazach gry.  Dodatkowe 5+ AD oraz +8 AP z całą pewnością zmaksymalizuje wasz laning phase. Można być dac też pkt  w Utility by zdobywać więcej złota i tak dalej, ale ja wolę bardziej wytrzymałą Ankę, która i tak zgarnia dużo hajsu poprzez spory harras w early game własnie przez to że mam 18 pkt w obronie i moge wytrwać dłużej na linii. Wytrwałość jest ważna, zwłaszcza że Ania nie należy do zbyt mobilnych supportów i jeśli nie będziemy mieli stuna a wrogi jungler nas zaskoczy, to z całą pewnoscią jestesmy martwi. Warto zwrócic uwagę na dwa punkty w iIUJniD.png które jest zajebiscie dobre w duo, czyli na bocie.

Summonery.

Flash jest koniecznoscią absolutną.  Niektórzy spytają dlaczego, to też wytłumacze.

Flash jest konieczny aby dobrze zainicjować walki drużynowe. Flash + Ultimate z stunem jest jednym z największych plusów Anki, własnie dlatego nawet jeśli przegrywacie gre, a Anka dobrze zagra, to ten teamfight, ten ult zmienia całą grę.

Do Flasha można złozyć Ignite, ale w obecnym patchu zalecany jest Exhaust a jeśli ADC nie wziął Heala, to Heal.

Runy.

07l1k7X.png

Ponieważ nie stać mnie na te wszystkie runy, przygotowałem zestaw na jednym z kreatorów run do lola.

Marki : Hybrydowe peny są  najlepszą opcją dla Annie. Armor peny wspomagają nasze aa a magic peny nasze skille. Same magic peny sprawiły by że masterki jak i runy pod AD tak naprawdę by sie troszke zmarnowały, ale żeby wykorzystać w pełni możliwości autoataków w początkowej fazie gry, zastosowalismy hybrid peny.

Seale ; Armor jest jedna z najwazniejszych opcji na botlane dla supporta, dlatego wskazane są armory a nie hp per lvl jak dla ADC, ponieważ znacząco to wpływa na wymiany na linii.

Glyfy: AP flaty sprawiają że mamy pokażny dmg z W i Q.

Quinty: Dwa AD żeby zmaksymalizować nasze AA i jedno HP aby dodac sobie sustainu na linii. Jak ktoś jest mocno harrasowany na lini to zawsze można grać 2xHP 1xAD

Rozkładanie umiejętnosci.

Nie bede dawać tutaj tego durnego obrazku jak co i gdzie, tylko po prostu powiem że zaczynamy  z W potem Q i E i jako pierwsze maksujemy W, ponieważ zadaje najwiecej obrażen i przed 6 lvlem możnemy tego uzyć w przypadku ganku żeby zestunować pare osób naraz. Co do drugiego skilla który należy maksować, ja osobiscie maksuje E żeby zrobić z Anki jeszcze większego tanka ponieważ moim głownym zródlem obrazeń jest combo R+W co sprawia że większosc ludzi instynktownie zaczyna mnie nakurwiać.

Umiejętnosci.

AI7KpZX.png

yo6ePQB.png

lOnx5J4.png

QldwU8z.png

CDNRGCK.png

Build.

Tutaj warto się zastanowić z czym zacząc albowiem talisman-of-ascension.png daje więcej złota niż frost-queens-claim.png w dodatku jest koniecznym itemem do udanej inicjacji. Ale Ostrze jest lepsze w Early Game. Warto się zastanowić przeciwko komu gramy i jak będziemt grać, czy pasywnie czy agresywnie i dostosować swoj build do stylu gry. Myślcie.

Generalnie rzecz biorąc to tak powinien wyglądać klasyczny build na Annie:

uk6HqGz.png

5XSrRMC.png

Kontrola wizji na mapie, mobilność i wspomaganie sojuszników, klasycznie na supporcie.

xrHzZjA.png

OFC, niżej przedstawiam itemy które można kupić a nie że wszystkie naraz, to jest propozycja po prostu.

IsQENnU.png

Przeciwnicy.

Thresh - Dosyc łatwy przeciwnik biorąc pod uwagę że wszystko co trzeba zrobić aby wygrać linię, to unikać hooków. Annie ma bardzo duzy zasięg AA o czym już wcześniej pisałem więc stojąc za minionami może pozwolić sobie na harras, tak więc Thresh nie może jej złapać. Po prostu bij bij ile wlezie i nie daj sie złapać.

Taric - Stun Tarica jest naprawdę bardzo przewidywalny w dodatku jego skilset raczej nastawia się na armor więc swoim AP Ania robi mu całkiem dużo. Jeśli nawet Cię zestunuje to przed tym staraj się właczyć swoją tarcze (E)  i nie będzie to koniecznie wymiana na zero z Twojej strony.  Gdy szykuje sie walka, włącz E i daj się zestunować Taricowi, a potem wpierdol wszystko co masz w przeciwnego ADC. Nigdy nie focusuj Tarica w walkach drużynowych.

Early Game

Cała początkowa faza sprowadza się do harrasowania przeciwnika swoim dalekosięznym AA oraz kontrolowaniu krzaków. Przed wyjsciem z bazy zalecam załadować stuna z pomocą W, przez co dajemy możliwość swojej drużynie przeprowadzenie dobrego invade, czy też szybkiego ganku.

Pokuszę się nawet o stwierdzenie ze w początkowych fazach gry Anka jest jednym z najsilniejszych supportów dzięki własnie AA oraz bardzo silnym burscie. Jeśli tylko utrzymasz kontrolę i wizję to wygrana linii nie powinna być problemem.

Mid Game

Z butami na szybkość poruszania i Flashem, Annie staje się naprawde mobilna. Kontrola wizji nie powinna być problemem tak więc wystarczy czekać na dogodną okazję aby doprowadzić do teamfightu z uzyciem Tribbersa + Flash i do przechylenia szali na korzysc swojej drużyny. Warto wspomnieć że Tribbersa można uzywać jako tanka do wieży czy też Smoka albo Barona. Misiu calkiem sporo wytrzymie.

Walki drużynowe.

W walce drużynowej możesz przyjąc dwie role:

Inicjatora którego zadaniem jest zestunować przeciwna druzyne z pomocą Tribbersa, i wpakować w sam srodek caly swoj dorobek lub

Ochraniarza, który bedzie stał przy swoim ADC i wyczekiwał na moment w którym ktoś sproboje go zabić a wtedy tribb+w+q i delikwentowi mówimy papa.

Dzięki za dotrwanie do konca, elo.

Opublikowano

Nic specjalnego , runy pod AD , wbite bo ,, ich szkoda ,, . Do tego ten build agresywny i defensywny ...gram w lola od pierwszego sezonu , i zapewniam cie że twoja wiedza jest mimo wszystko nikła na temat samego supporta jak i samej annie . A opisanie mechaniki postaci nie jest niczym specjalnym , nie opisałeś , teamcomp pod annie , nie omówiłeś survi , nie omówiłeś mechanizmu escape który na tą mete gra główną role . 

Opublikowano

Nie Tribbers tylko Tibbers, buildy beznadziejne, co do runek to też nie są za dobre - 1x quint ap 2x quin armor 9x glyph ap 9x seal armor 9x hybrid pene o wiele lepsze.

Masteriesy 12/18 są beznadziejne, pomyśl jeszcze troszkę zanim zrobisz kolejny poradnik.

tsundere_signature_by_notmi-d59jat8.png

Opublikowano

nie podobaja mi sie masteriesy, oraz runy. powinienes zastapic quinty ad na hp,jest sie wtedy mocniejszym na lini.

co do maxowania tez sie nie zgodze, ja najpierw maxuje Q,potem W zeby moocno harassowac na lini Q+AA i enemy adc traci 1/4 hp. dopuki nie masz ulta,maxowanie W jest zbytne,a dzieki Q mozna latwo wygrac early w ktorym anka jest tak mocna :-)

build tez mi sie nie podoba,zastapilbym dfg rabadonem lub zhonya( anka ma aoe dmg,lepiej zeby jebnela calemu teamowi a nie teamu na ktorego rzucila dfg) , a randuina wymienilbym na rylai/ew. sunfire :-) ale wszystko zalezy od gry, poradnik oceniam na 4/10

baner.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...