Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Pytanie] Ile ramu przeznaczyć na serwer na modach?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zrrobiłem paczkę 60 modów, chcę zrobić serwer dla 10-15osoób, ile potrzebował bym ramu dla 10 oraz dla 15stu?

3gb ramu styknie czy za mało żeby było oki??

Opublikowano

60 modów na 3gb ramu + 10-15 slotów ? Ram musisz mieć na graczy i na mody ;p 7-10 gb powinno starczać zależy ile dasz ramu dla 1 gracza ;p 

oDYVDfv.gif
Opublikowano

1.Zależy jakie mody (chodzi mi czy jakieś słabe czy takie co np. dodają nowe biomy i konstrukcje)

2.Potwory i zwierzęta (niby takie małe gówno ale też może zlagować jak np.mapa w nocy będzie cała w wilkołakach a gracze sobie budują walczą i piszą)

3.Mapa im większa tym więcej ramu wgraj plugin żeby na max 1000x1000 jeśli mały spawn 5000x5000 jak już taki konkretny (najlepsza mapa pod spawn to skyblock tylko że trzeba plugin na nowy świat a to już dodatkowe obciążenie)

4.Jak gracze będą budować domki i inne rzeczy (im więcej redstone na serwie i mechanizmów tym gorzej dla ciebie)

5.Pluginy i jeszcze raz pluginy nie instaluj pluginów typu citizen (czy jakoś tak) jak masz mod CustomNPC

6.Nie przesadzaj z pluginami daj 10 najpotrzebniejszych i tyle bez żadnych LiveMC(to tylko przykład) itp.

Nie ma sygnaturki

Opublikowano

ja myślę że starczy 32GB

Widze już spamią ;d a gówno się znają :P Podaj najlepiej mody z paczki i czy bedziesz miał border i jakiej wielkości wtedy może mniej więcej określimy. 3GB napewno nie wystarczy przy tylu modach :) 

66344506193801885041.png

Widzimy się na 1.9

Opublikowano

ja mam 58 pluginów i dałem serwer na 2 GB (maszyna ma 15Gb) dla 20 osób póki co jeszcze serwer nie wystartował ale myślę że optymalnie 4 GB styknie

142740.gif

Opublikowano

6GB starczy niema sensu więcej na tylu graczy góra 8 oczywiście pamiętaj o restartach, nie spawnieniu miliona mobów, uważaj aby z quarry ci się itemsy nie sypały(polecam ender quarry z extra utilites), uważaj na mody bardzo obciążające serwer (np. duża ilość światów w mystcraft), nie ładuj zbędnych chunków, na początku polataj trochę po okolicy aby wygenerować mapę to też zmniejszy w pewnym stopniu lagi, unikaj niskiego czasu w timerach oraz uważaj na wiele innych rzeczy jeżeli nie wiesz co mówię to się nawet do tego nie zabieraj a zramem to zawsze możesz dać więcej ale myślę że to niema sensu i PS. nie patrze na sam ram mody to też obciążenie procesora ;D

@offtopic

nadużyłem słowa uważaj ;d

Na serwerach znajdziesz mnie pod nickiem: Ogrodnik

Opublikowano

6/8 na serwer z 140 modami bez problemu wystarczy 12 tutaj może obciążać beznadziejny, niepotrzebny treecapitator

Opublikowano

12 tutaj może obciążać beznadziejny, niepotrzebny treecapitator

ale co dokładniej masz z tym na myśli że co?

Opublikowano

ale co dokładniej masz z tym na myśli że co?

treecapitator przy ścinaniu większego drzewa może znacznie obciążać serwer a ramu daj tak 6/8 GB

Opublikowano

Mi wystarcza 1gb na slotex przy graniu forfun z ekipa z 10os i nic nie lagowalo przy 71modow oraz pluginami

Liczba Postów wbijamy osiągniecie:

- 25, 50, 75100, 150, 200, 300, 400, 500, 600, 700, 800, 900, 1000,1250, 1500, 2000.

Opublikowano

Mi wystarcza 1gb na slotex przy graniu forfun z ekipa z 10os i nic nie lagowalo przy 71modow oraz pluginami

A ile ogólnie na VPS masz ramu?? oraz podaj jaki dałeś argument do uruchomienia serwa

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...