Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dość powszechnymi pytaniami są "która amunicja jest najlepsza", "jaką wybrać do samoloty xyz", "co sądzicie o niewidzialnej". W tym poradniku postaram się opisać która do czego, jak ją dobierać i tym podobne.

Rodzaje amunicji

Czyli najprostsze. Otóż istnieją:

• Podstawowa - jedyna dostępna przed zbadaniem różnych taśm amunicyjnych, po zbadaniu ich zamieniamy na uniwersalną.
  • Uniwersalna - jak w nazwie, zadaje porządny dmg, widać ją, jakoś tam nadaje się do atakowania celów naziemnych.
  • Smugowa - znacznie słabsza, ale każdy pocisk pozostawia smugę, więc bardzo dobrze ją widać. Warto brać gdy np. próbujemy zacząć grać historyki i słabo nam idzie z celowaniem.
  • Niewidzialna - najmocniejsza, nieoficjalne testy dowodzą że jest nawet dwa razy silniejsza od uniwersalnej. Nie posiada pocisków smugowych, więc jej nie widać, co może być utrudnieniem w celowaniu. Z drugiej strony może to posłużyć do ataku z zaskoczenia.
  • Cele naziemne - specjalnie dobierana do atakowania celów naziemnych.
  • Cele powietrzne - specjalnie dobierana do atakowania samolotów. Jeśli jest dostępna w naszym myśliwcu, najlepiej wybrać ją.
  • Cele opancerzone - gdy nasze cele mają mocny pancerz, wybieramy ją.
  • AP - dla wieżyczek, wybieramy gdy np. wiemy że będą nas próbowały strącić ciężkie myśliwce.
  • Nocna - ekskluzywna niemiecka amunicja, bierzemy podczas rzadkich bitew nocnych(chyba że chcemy atakować z zaskoczenia, to możemy jeszcze niewidzialną).

Pociski

Czym różnią się te taśmy? Ilością i kolejnością typów pocisków dla działek.
21ecac2.jpg
Widzimy że przykładowo amunicja "Cele powietrzne" ckm'u 12,7mm w samolocie ŁaGG-3-66 to: API-T/AP-I/AP-I/IAI. Wyjaśnienie tych skrótów można znaleźć w tym samym oknie poniżej lub poradniku randomnoob1337. Tutaj oznacza to że mamy 1 pocisk przeciwpancerno-zapalająco-smugowy, po nim 2 przeciwpancerno-zapalające a po nim natychmiastowo-działający-zapalający. Funkcji poszczególnych można się bez problemu domyślić.

Dobieranie amunicji

Czyli najważniejsza część tego poradnika. Amunicję dobiera się na kilka sposobów, zależnie od samolotu, poniżej opiszę je wszystkie.
Na początku jednak złota zasada - taśmy oznaczone przeze mnie na żółto są "sytuacyjne", czyli jeśli występuje sytuacja która wymaga użycia jednej z nich, to ją po prostu bierzmy.

Jeden kaliber

Sytuacja ta występuje gdy nasz samolot posiada działka tylko jednego kalibru - na przykład:

• Mustang posiada 6x12,7mm
  • Pantherka i Sabre posiadają 4x20mm
  • Spitfire Mk. I posiada 8x7,7mm
  • Messerschmit 262 posiada 4x30mm

i tak dalej.
Taki przypadek nie jest zbyt szczęśliwy. Tutaj bierzemy taśmę Uniwersalną - zadaje dobre obrażenia, a przy tym wciąż ją widać. Alternatywą jest Niewidzialna - bierzemy ją kiedy mamy zaufanie do swojego cela lub chcemy atakować z zaskoczenia, a w zamian otrzymamy większy dmg.

Dwa różne kalibry

Jeśli nasz samolot jest wyposażony w działka o różnych kalibrach, występuje znacznie ciekawsza sytuacja. Przykładowe samoloty:

• Spitfire IIb - 2x20mm + 4x7,7mm
  • He-112 B-0 - 2x20mm + 2x7,92mm
  • MC 202 Folgore - 2x12,7mm + 2x7,7mm
  • A6M3 Reisen - 2x20mm + 2x7,7mm

Tutaj najlepiej jest dawać Niewidzialną na większy kaliber i Smugową na mniejszy. Czemu? Ponieważ mały kaliber będzie zadawał malutkie obrażenia w porównaniu z dużym, a za to znakomicie posłuży jako pomoc w celowaniu. Natomiast większy będzie od faktycznego zadawania zwiększonych obrażeń. Jeśli chcemy atakować z zaskoczenia, to nie ustawiamy małego kalibru na niewidzialny, tylko w opcjach sterowania rozdzielamy ogień różnymi kalibrami, a podczas ataku z zaskoczenia używamy tylko dużego kalibru.

Komplikacje

W przypadku bardziej skomplikowanych sytuacji, na przykład w Bf 109 G-10 - 2x13mm, 1x20mm(+ 2x20mm do podwieszenia), i do tego możliwość podwieszenia 30mm(tylko jedne działka da się podwiesić) należy zachować się prawie tak samo - w tym przypadku wybieramy 13mm - Smugowa, 20mm - Niewidzialna, 30mm - Niewidzialna. Gdyby jednak były to kalibry 7, 12 i 20 to wybralibyśmy odpowiednio Smugową, Smugową i Niewidzialną. Wytłumaczenie takiego zachowania jest proste - otóż kalibry 20mm+ są ogromnym skokiem w obrażeniach w stosunku do 7/12.

Czołgi

Jestem szczęśliwym posiadaczem dostępu do GF, tak więc mogę się wypowiedzieć. Tutaj patrzymy się na trzy rzeczy - masa pocisku, prędkość lotu, penetracja(na różnych odległościach) i typ. Masa pocisku odpowiada za dmg. Tutaj najlepiej amunicję brać równomiernie(jeśli mamy wystarczająco pocisków), a przerzucać się w zależności od okoliczności. Na przykładzie Tigera H1 - zazwyczaj bierzemy PzGr39, gdy snajpimy na dużych odległościach Hl.Gr39, a gdy strzelamy np. do Flakpanzera bierzemy Sprgr.

Podsumowanie

Opisałem tutaj poszczególne typy taśm amunicyjnych, wyjaśniłem różnice między nimi, pokazałem jak je dobierać i wspomniałem o wyjątkach i czołgach. Mam nadzieje że z tą wiedzą już nigdy nie będziecie mieli problemy z amunicją(jak będziecie, to pisać na PW). Jeśli macie jakąś sugestię do poradnika, pisać w temacie.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Poradnik dobry, ale nie zgadzam się do tego stwierdzenia :

Tutaj najlepiej jest dawać Niewidzialną na większy kaliber i Smugową na mniejszy. Czemu? Ponieważ mały kaliber będzie zadawał malutkie obrażenia w porównaniu z dużym, a za to znakomicie posłuży jako pomoc w celowaniu.

Z tego względu, że np. pocisk kalibru 7,7mm jest o wiele szybszy niż pocisk kalibru 30mm. Przez to można się nieźle przestrzelić

Opublikowano

Poradnik dobry, ale nie zgadzam się do tego stwierdzenia :

Z tego względu, że np. pocisk kalibru 7,7mm jest o wiele szybszy niż pocisk kalibru 30mm. Przez to można się nieźle przestrzelić

Yep, ale taka pomoc w celowaniu zawsze się przyda. W dalszej perspektywie stałej gry i tak się powinno wyczuć główne działko i nie będzie trzeba już takiej pomocy - a wtedy możemy zamienić na niewidzialną bądź rozdzielić przyciski i nie używać.

Opublikowano

Jeśli chodzi o celowanie, to ja stosuję tę metodę

Defshot2.gif

(jak nie widać, to kliknij tutaj)

zawsze mam pewność, że trafię w cel, ale niestety kosztem amunicji

Jak się ma dużo działek to ok, np. Mustangiem to się bardzo opłaca - bo ma dużo amunicji, a przez ten moment jak się trafi dużo pocisków wejdzie i w pilota być może, ale ja się bawię głównie Spitfire'ami, i tam 20mm niewidzialna + 7,7 smugowa bardzo dobrze się sprawdza. Ale np. Beaufighter'em też tak robię, bo on już ma 4x20. Co nie zmienia faktu że i tak mam tak 6x7,7 smugową, i mniej amunicji się marnuje.

• 2 tygodnie później...
  • 3 miesiące temu...
  • 5 miesięcy temu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...