Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Skrypty php a przeglądarka ;(

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zacząłem właśnie zabawe z php ale napotkałem pewien problem. A mianowicie zrobiłem stronę.php i odpaliłem. Google chrome i Mozilla firefox zamiast ją wczytać to wyświetliła tylko kod źródłowy pliku. Zrobiłem też html i zrobiłem include z "Hello World" i także nie działa. Jak mogę to naprawić?

Tutaj macie screen:

536d2d0975cdb.jpg

Tak dzieje się z każdym plikiem .php a w html poprostu tego nie byłoby widać!

za duża sygna RMCF

Opublikowano

PHP w przeciwieństwie do HTML i JS jest wykonywane po stronie serwera.

Dla początkujących polecam WebServ prosty w obsłudze.

Wystarczy zainstalować i po uruchomieniu klikając na ikonkę prawym

mamy wszystko wytłumaczone i jasno opisane.

Opublikowano

PHP w przeciwieństwie do HTML i JS jest wykonywane po stronie serwera.

Dla początkujących polecam WebServ prosty w obsłudze.

Wystarczy zainstalować i po uruchomieniu klikając na ikonkę prawym

mamy wszystko wytłumaczone i jasno opisane.

XAMPP jest dużo lepszy! jedynie co robisz to odpalasz dwie rzeczy za pomocą przycisku i program może zostać odpalony przez cały czas, tylko powinno się zmienić porty (na każdym jak chodzi o localhost'a) na 78 ponieważ inne programy mogą używać domyślnego portu.

Jeżeli już używasz xamppa, to wchodzisz tak -> dysk C, -> xampp -> htdocs -> i tutaj wrzucasz wszystkie pliki .php czy strony (możesz dodawać tam foldery itp..) a żeby odpalić taką stronę jedynie co robisz to wtedy w URL wpisujesz localhost:78 i koniec :)

Opublikowano

XAMPP jest dużo lepszy! jedynie co robisz to odpalasz dwie rzeczy za pomocą przycisku i program może zostać odpalony przez cały czas, tylko powinno się zmienić porty (na każdym jak chodzi o localhost'a) na 78 ponieważ inne programy mogą używać domyślnego portu.

Jeżeli już używasz xamppa, to wchodzisz tak -> dysk C, -> xampp -> htdocs -> i tutaj wrzucasz wszystkie pliki .php czy strony (możesz dodawać tam foldery itp..) a żeby odpalić taką stronę jedynie co robisz to wtedy w URL wpisujesz localhost:78 i koniec :)

A niby dlaczego uważasz, że polski produkt WebServ jest zły?

Opublikowano

Altiruss, o Wczoraj, 22:35, napisał:

A niby dlaczego uważasz, że polski produkt WebServ jest zły?
mówiąc lepszy to nie znaczy zle, prawda? Czytaj z .
Opublikowano

Co jest trudnego w odpaleniu programu?

A dalej jeśli ktoś chce się bawić to nie widzę

bardziej intuicyjnego menu niż w WebServ.

px-svbfxydvllijawujdtwc.jpg 

Opublikowano

Co jest trudnego w odpaleniu programu?

A dalej jeśli ktoś chce się bawić to nie widzę

bardziej intuicyjnego menu niż w WebServ.

px-svbfxydvllijawujdtwc.jpg

Oba programy są równie dobre ale dla XAMPP'a raczej łatwiej znaleźć support czy pomoc społeczności.

XAMPP jest też multiplatformowy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...