Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

RAM

PiesekLeszek90

Pytanie

Opublikowano

Witam,

Mam problem z pamięciami ram.

Na kościach pisze że są taktowane 1600MHz (płyta obsługuje 1666+) i działają na 1.65V, ale gdy ustawie tak w BIOS to co chwile wywala blue screeny lub laguje komputer.

Memtest nic nie wykazał, 0 błędów.

Kości są włożone na pewno dobrze 3 razy sprawdzałem.

RAM: 2x Kingstone HyperX 1600mhz CL9 2GB i 1x Kingstone HyperX 1600mhz CL9 4GB

Łącznie 8GB w 3 kościach (2x2GB są włożone do takich samych kolorów w MoBo a 4GB do innego)

MoBo: GA-MA770T-UD3

Zasilacz: AreoCool 450W

Do tego w Programach typu Everest, CPU-z pokazuje że te 2 kości mam 1333Mhz a nie 1600Mhz jak jest napisane na samych kościach.

Proszę o pomoc nagrodzę +

60vprg.png

15 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z reguly hyperx'y nie kreca sie za bardzo, juz lepiej sobie radza goodramy. Ja swoich hyperx'ow red 1600 cl9 nie moge podciagnac wyzej nic 1712 przy napieciu 1.7V. Jak krecisz procesor to stosunek FSB:DRAM daj na najnizszy mozliwy i wtedy bedziesz mogl dac wyzej fsb procesora (bo z twojego postu wynika ze lecisz fsb i masz prawdopodobnie zablokowany mnoznik)

Opublikowano

Nie pamiętam BCCode ale bsod'y wywala zawsze jak dam 1.65V i 1600mhz, tak normalnie (1333Mhz 1.40V) to komputer przetrwał godzinny test obciążenia bez żadnej zwiechy. A po ustawieniu na "właściwe" taktowania wywala po 1-5 min.

60vprg.png

Opublikowano

Tylko że ja chciałem te pamięci kręcić bo podobno nawet do 2000mhz może dojść, a jak nie mogę mieć ich na standardowym taktowaniu to co dopiero OC.

Poza tym to chyba niezbyt dobrze że coś nie działa tak jak powinno.

60vprg.png

Opublikowano

Mnożnik procesora: x15 = 3750mhz

Vcore: 1.6v (przy x13 chodz na 1.4v... ale daje "na zapas")

Szyna: 250mhz

NB i HTlink: 2000mhz

Mnożnik pamięci: x5.33 = 1333mhz

DRAM voltage: 1.65v (przy 1.4v jest to samo)

Opużnienia przepisane ręcznie z zakładki SPG.

Zmiana mnożnika procesora zmienia tylko jego taktowanie nic poza tym.

Wywala bsod oznaczający awarie podzespołu... (google pomogło dowiedzieć sie co oznacza bccode)

Jak będę na komputerze to wrzuce wam folder minidump.

60vprg.png

Opublikowano

I co Ci da 2000Mhz? Więcej pkt. do inteligencji?

Misiek Ci wyjaśnił że te takty przydają się przy OC procesora oraz większych wyników w Benchmarku. To wszystko.

Nie opłacalne jest grzanie ich od tak sobie, skracasz żywotność + jak się uszkodzą mogą na gw. nie przyjąć.

graphic.png
Opublikowano

Czytałem na googlach że ten procek niekręci sie najlepiej ale da sie z niego wyciągnąć z 3,5-4ghz najczęściej czyimś problemem było FSB, a u mnie FSB na 280 a komputer

stabilny (wszystko inne na normalnie tylko sama szyna podkręcona). Ale jak dam większy mnożnik to odrazu wywala bsod'y...

Ale temat miał dotyczyć RAM'ów a nie oc procka.

Spróbuje jutro (przy włączaniu komputera bo u mnie chodzi cały dzień ;d na zmianę z siostrą gram :|) podnieść taktowania RAM na 1600mhz a wszystko inne dam na normalne.

Właśnie, jeżeli nagle z standardowych ustawień podkręcę procek na np. 4ghz i napięcie z 1.4 na 1.6 za jedną zmianą w biosie to czy coś sie stanie?

60vprg.png

Opublikowano

A ja słyszalem że HyperX właśnie świetnie sie kręcą, ale blu nie red, ale niebędziemy sie kłucić tu niechodzi oto.

Tak, mnożnik mam zablokowany a szyne mam na 250 co przy mnożniku procesora (x15) powinno mi dać 3750mhz, właśnie "powinno" ale daje 3500mhz (mnożnik na x13) bo wyżej przy nieważne jakim napięciu wywala bsod ;_; niepamiętam kodu błędu ale oznaczał (google pomogło) że jeden z podzespołów wysiada :/

BCCode to kod (najczęściej 2 cyfrowy) który jest w bsod, STOP 0x0000007b (nwm ile zer ma być) to BCCode: 7b. i 7b to niejest mój kod błędu, sory niepamiętam go.

60vprg.png

Opublikowano

Jaka jest treść BSODa?

Najpierw przetestuj każdą kość osobno. 

Ja zwiększyłbym nieco napięcie, o 0.1 - 0.2 V. Pamięć DDR3 czasem może działać nawet na 2.0 V, a M/B mieć v-dropa, musisz poszukać informacji na temat swoich kości. 

ㅈㅈ.

Opublikowano

Ten blad zazwyczaj sypie jak jest problem z pamiecia albo chipsetem. Prawdopodobnie jak dajsze mnoznik na 15 to taktowanie pamieci idzie do gory i dlatego wywala BSODa.

Musisz sdprawdzic jakie masz taktowanie pamieci po ustawieniu mnoznika na 15, bez zapisywania ustawien, bios pokaze ci wartosc.

Opublikowano

Bo kolega nie wieży że da sie podkręcać RAM ;_;

Misiek Ci wyjaśnił że te takty przydają się przy OC procesora.

Ja właśnie podkręcam procesor :)

60vprg.png

Opublikowano

Nie pamiętam BCCode ale bsod'y wywala zawsze jak dam 1.65V i 1600mhz, tak normalnie (1333Mhz 1.40V) to komputer przetrwał godzinny test obciążenia bez żadnej zwiechy. A po ustawieniu na "właściwe" taktowania wywala po 1-5 min.

Prosiłem cię o kod błędu BSODa, a nie o BBCode do... Właśnie, do czego?

Praktycznie przepisałeś swój pierwszy post. Wybacz, ale jestem dopiero na pierwszym roku studiów na kierunku jasnowidzenia. 

ㅈㅈ.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...