Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stawianie serwera Bukkit - VPS z Linuxem (Debian, Ubuntu w każdej wersji)

Settler

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Stawianie serwera Bukkit - VPS Linux

Witam wszystkich mpcforumowiczów. W tym krótkim i prostym tutku przedstawię, jak postawić serwer Bukkit pod Linuxem.

Wymagania:

- wspierana wersja Debiana albo Ubuntu (z działającymi repozytoriami)

- Procesor min. 1GHz

- 1GB Ramu

- umiejętność obsługi terminala i klienta FTP ;)

Zaczniemy od przygotowania serwera. Logujemy się poprzez SSH na terminal i zaczynamy od dodania użytkownika pod którym będziemy pracowali (zapamiętajcie koledzy, pod rootem nie stawiamy serwerów!):

useradd nazwa_użytkownika

a potem hasło:

passwd nazwa_użytkownika

i wpisujemy dwa razy hasło.

Następnie logujemy się na naszego nowego użytkownika poprzez polecenie su

su nazwa_uzytkownika

Co teraz możemy zrobić? A no musimy jakoś wyposażyć nasz serwer w Javę, która pozwoli nam na uruchomienie bukkita.

Dodajemy najpierw następujące repozytorium:

sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/java

A potem pobieramy potrzebne pliki:

sudo apt-get install oracle-java7-installer

Postępujemy zgodnie z komunikatami na ekranie.

I teraz możemy zacząć prawdziwą zabawę ze stawianiem serwera.

Zaczniemy od utworzenia katalogu dla naszego serwera, np. o nazwie po prostu bukkit

mkdir bukkit

Następnie przechodzimy do tego katalogu

cd bukkit

I pobieramy do niego pliki potrzebne do uruchomienia serwera:

wget http://dl.bukkit.org/latest-rb/craftbukkit.jar

Plik pobrany, więc możemy już uruchomić serwer w celu jego postawowej konfiguracji:

java ./craftbukkit.jar

Jeśli plik nie chce się uruchomić, czytaj nie ma do tego praw, stosujemy następujacą komendę:

chmod 777 craftbukkit.jar

I powtarzamy poprzedni krok.

I to już jest w sumie wszystko... ;) Serwer posiada podstawową konfiguracje, możemy go teraz edytować poprzez FTP tak samo jak serwer postawiony pod Windowsem. Dogrywamy pluginy, zmieniamy konfiguracje tak jak chcemy. Jeśli ktoś ma problem z używaniem FTP to proszę mówić, kolejny poradnik najwyżej poleci.

Opublikowano

Dobry poradnik. Masz Like za podzielenie się, ponieważ napewno znajdzie się ktoś, kto zamówił serwer VPS i nie wie jak postawić na tym serwer :)

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Dziekuję za poradnik gdyż właśnie chcę postawić serwer minecraft na linuxie ubuntu 13.10 :)

Czasami aby sie podnieść, trzeba nisko upaść :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Cześć. 

Jestem nowy w tych sprawach VPS i wgl. Posiadam swojego VPS'a, postawiłem na nim serwer, wszystko działało do puki nie wgrałem pluginów. Wgrałem je i w konsoli za pomocą screen -r przeładowałem serwer ( reload ) Konsola oszalała wszystko się odświeżało i wgl. Napisało mi że jest ok (reload complete) ale serwer się zatrzymał, wywaliło mnie z konsoli jak wpisałem jeszcze raz screen -r to pisało ze nic nie jest odpalone. Zrozumiałem, że serwer się po prostu wyłączył. Próbuje go włączyć tak jak włączałem na początku. ale pisze mi coś takiego http://prntscr.com/7ghavf. Bardzo proszę o pomoc. Z góry dzięki :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...