Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Podkrecenie

bestkuba01

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
http://bit.ly/1uHkwVt

W sterowniku czyli catalyst control center w zakładce wydajność możesz podkręcać.

A podkręcasz zwiększając taktowanie rdzenia i pamięci o 5 MHz i włączasz program furmark do obciążenia karty. Jeśli przez kilkanaście minut tego testu nie będzie żadnych błędów a temperatura karty nie będzie za wysoka to idziesz o kolejne 5 MHz wyżej.

I tak aż nie zaczną pojawiać się błędy/ artefakty lub temperatura karty będzie wysoka.

Opublikowano

Rozpoczynasz test, jak nie będzie artefaktów (paski, dziwne kolory) ani sterownik nie scrashuje (czarny ekran i błąd potem) to znaczy że możesz zwiększać o następne np. 20Mhz.

Opublikowano

Sprawdź programem furmark, który w pełni obciąży kartę graficzną.

W nim wystarczy jedynie włączyć test a po chwili temperatura zacznie rosnąć. Po kilkunastu minutach takiego testu będziesz wiedział czy karta graficzna się nie przegrzewa lub czy podczas testu nie pojawiają się żadne błędy.

Jak temperatura będzie w normie ani nie pojawią się żadne błędy to możesz dalej podkręcić.

Jeśli dalej byś chciał podkręcić to musisz zmienić bios karty. Ale o tym to trzeba już dokładniej poczytać.

Opublikowano

I poco ten furmark, moja karta przeszla test przez 30 minut w tym programie a wywalila podczas gry wiec jak dla mnie lepiej jest testowac w grach a nie w programach takie moje zdanie.

Opublikowano

I poco ten furmark, moja karta przeszla test przez 30 minut w tym programie a wywalila podczas gry wiec jak dla mnie lepiej jest testowac w grach a nie w programach takie moje zdanie.

Bo ją zabiłeś programem.

Są 2 rodzaje OC, pseudo OC i profesjonalne OC.

Pseudo OC polega na podkręcaniu i testowaniu na najbardziej wymagającej grze w jaką gramy a profesjonalne programem typu furmark, ofc na pseudo wyciągniemy większe wyniki.

Jak nie wiesz co oznaczają poszczególne opcje, to się nimi nie baw, bo jak przeczytałem "dałem suwak do końca" to aż mi się niedobrze zrobiło, robiąc takie rzeczy możesz spalić kartę, wszystko robi się stopniowo, a nie na hop siup.

436951440626370320491.png

Opublikowano

Bo ją zabiłeś programem.

Są 2 rodzaje OC, pseudo OC i profesjonalne OC.

Pseudo OC polega na podkręcaniu i testowaniu na najbardziej wymagającej grze w jaką gramy a profesjonalne programem typu furmark, ofc na pseudo wyciągniemy większe wyniki.

Jak nie wiesz co oznaczają poszczególne opcje, to się nimi nie baw, bo jak przeczytałem "dałem suwak do końca" to aż mi się niedobrze zrobiło, robiąc takie rzeczy możesz spalić kartę, wszystko robi się stopniowo, a nie na hop siup.

Wiem co robia poszczegolne suwaki i wiem tez ze nie wszystkie testy stabilnosci wykryja wszystko bo sa komponenty ktore moga dzialac przez 10h na obciazeniu i nie wywala a wylaczysz obciazenie i wlaczysz odnowa to wywala odrazu.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...